Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’yı sel felaketi vurdu: Ölü sayısı 90’ı geçti, yüzlerce kişi kayıp

Batı Avrupa’daki aşırı yağışların sebep olduğu seller sonucu şu ana kadar onlarca kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi ise kayıp. En az 90 kişinin öldüğü Almanya, selin en büyük kayba yol açtığı ülke durumunda. ABD’nin başkenti Vaşington’da bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Selden etkilenenlere söylüyorum: Bu zor zamanlarda sizleri yalnız bırakmayacağız” dedi.

Perşembe günü (15 Temmuz) Batı Avrupa’daki rekor yağışların neden olduğu sel nedeniyle onlarca kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce insanın ise kayıp olduğu bildirildi. Almanya’da ise en az 90 kişinin öldüğü belirtiliyor. Günlerdir çok yoğun bir şekilde yağan yağmur, nehirlerin bentlerini yıktı, kasabaları ve köyleri su altında bıraktı, arabaları ters çevirdi, evleri yıktı ve insanları çatılarda mahsur bıraktı.

Sular çekilmeye başladığında, en kötü etkilenen kasabalarda ve köylerde yaşayanlar evlerinden ve mahallelerinden geriye kalanı inceledi. Sel felaketinden en çok etkilenen kasabalardan Schuld’da evler enkaz yığınına dönüştü. Schuld kasabasının sakinlerinden biri, “İki-üç gündür aralıksız yağış aldık. Ya da belki dört, bilemiyorum. Su seviyesi o kadar hızlı yükseldi ki ben böylesini görmemiştim” dedi.

Rhineland-Pfalz eyaleti polisinin açıklamalarına göre, Ren Nehri’ne dökülen Ahr Nehri aktığı seti yıktı ve pek çok ev sular altında kaldı. Şarap üretimi ve üzüm bağlarıyla tanınan Ahrweiler bölgesinde 18 kişi hayatını kaybetti ve onlarca insandan haber alınamıyor. Bölgedeki yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe duyuyor. Rhineland-Pfalz eyaletinin İçişleri Bakanı Roger Lewentz, “Hâlâ 40, 50 ya da 60 kişinin kayıp olduğuna inanıyoruz ve bu kadar uzun bir süre insanlardan haber alamadığınızda en kötüsünden korkmanız gerekiyor” dedi.

Yetkililer ayrıca, Bonn şehrinin güneyindeki Euskirchen bölgesinde de 15 kişinin öldüğünü açıkladı.

200 bin evin elektriksiz kaldığı Almanya’da, yüzlerce asker ve iki bin 500 yardım görevlisi, polise arama ve kurtarma çalışmalarında yardım ediyor.

Merkel: “Bu zor zamanlarda sizleri yalnız bırakmayacağız”

Eylül ayında yapılacak federal seçimler sonrası görevinden ayrılacak olan ve seçimler öncesinde Vaşington’a bir veda ziyareti yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, aşırı hava koşullarının daha sık görülür hale geldiğini ve küresel ısınmaya karşı önlem alınması gerektiğini belirtti. Merkel, “Selden etkilenenlere söylüyorum: Bu zor zamanlarda sizleri yalnız bırakmayacağız. Şehirlerin yeniden inşasında üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de selden zarar görenlere yardım sözü verdi. Papa Francis ise yaşamını yitirenlerin ailelerine taziyelerini iletti.

İklim ve çevre meseleleri gündemin ilk sırasında

Selden en ağır şekilde etkilenen Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Başbakanı ve aynı zamanda bir sonraki seçimde Şansölye Merkel’in yerine Hıristiyan Demokratlar’ın adayı olacak olan Armin Laschet, yaşananları küresel ısınmaya bağladı. Laschet, “Bu tür olaylarla tekrar tekrar karşılaşacağız. Küresel iklim değişikliği tek bir eyaletle sınırlı değil. Bu sebeple Avrupa olarak, federal ve küresel düzeylerde iklim koruma önlemlerini hızlandırmamız gerekiyor” diye konuştu.

Almanya’da eylül ayında yapılacak olan federal seçimlerde iklim ve çevre meseleleri seçimin ana tartışma konuları arasında yer alacağa benziyor.

Aşırı yağış Belçika, Hollanda ve Fransa’yı da vurdu

Aşırı yağışlar Almanya’nın yanı sıra Belçika, Hollanda ve Fransa’nın batı kıyılarında da can ve mal kaybına neden oldu. Uzmanlar, son 24 saatte eşi benzeri görülmemiş miktarda yağmur yağdığını ve buna da durağan bir düşük basınçlı hava sisteminin neden olduğunu belirtti.

Birçok köyün sel suları altında kalması ve yolların toprak kaymaları nedeniyle kullanılamaz hale gelmesiyle bölgedeki hasarın tam boyutu belirsizliğini koruyor.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.