Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2021 yılının üçüncü “fakir ailelere dağıtılacak kömür ihalesi” Resmi Gazete’de yayımlandı

Resmi Gazete’de bugün (18 Temmuz), “Torbalanmış Kömür Nakli İşi” başlığı altında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü tarafından ihale düzenleneceği duyuruldu. Fakir ailelere kömür dağıtılması için açılan ihalenin duyurusunda, toplam 11 bin 280,50 ton kömür dağıtılacağı açıklandı.

Fakir ailelere kömür dağıtılması için Resmi Gazete’de bugün (18 Temmuz) yayımlanan ihale, bu yıl açılan üçüncü ihale oldu. 5 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de aynı başlık altında, 25 bin 774,65 ton kömür nakli işi için ihale açıldığı belirtilmişti. 6 Haziran tarihli Resmi Gazete’de ise fakir ailelere kömür yardımı kapsamında 20 bin 803 ton kömür için ihale açıldığı duyurulmuştu.

Bugün yayımlanan ihale ile bu yıl dağıtılacak kömür miktarı 57 bin 858,15 tona ulaştı. Bakanlar Kurulu 2016’da, fakir ailelere asgari 500 kilogram bedelsiz kömür yardımında bulunulmasına karar vermişti.

Resmi Gazete’nin 20 Mayıs 2020 nüshasında yer alan TTK tarafından fakir ailelere kömür yardımı yapılmasına ilişkin torbalanmış kömür nakli işi için açıklanan ihalede, kömür miktarı 29 bin 458 ton idi. Bu durum, 2021 yılında açılan ihalelerdeki kömür miktarının, 2020 yılında dağıtılanın iki katından fazla olduğu anlamına geliyor.

Ciddi maddi yoksunluk” yaşayan kişi sayısı 1 milyon 40 bin arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de, evin ısınma ihtiyacını karşılayabilme durumu ve “başka temel ihtiyaçlar” ile ilgili hanehalkının algılarını yansıtan “ciddi maddi yoksunluk” oranı 2020’de yüzde 26,3 iken 2021’de yüzde 27,4 oldu. 2020 yılında “ciddi maddi yoksunluk” yaşayan kişi sayısı 22 milyon 910 bin 335 iken, bu sayı 2021’de 1 milyon 40 bin arttı.

Kömür yardımları son yıllarda, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) seçim kampanyalarıyla beraber anıldı. BirGün gazetesinde 1 Mayıs 2018’de “AKP, 24 Haziran yatırımlarına start verdi; yaz sıcağında, seçim kömürü dağıttılar” başlıklı bir haber yayımlanmış ve evlerinde doğalgaz olan ailelere de kömür dağıtıldığı iddia edilmişti. Yaz aylarında kömür dağıtıldığına ilişkin iddialar 2010 Anayasa Referandumu’ndan önce de gündeme gelmişti.

Cumhuriyet gazetesi ise 26 Aralık 2014 tarihinde kömür dağıtma uygulamasını, “AKP’nin seçimler öncesi ‘olağan’ uygulamaları” olarak nitelendirmişti. O dönem, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Musa Çam şöyle konuşmuştu: “12 yıllık AKP iktidarı döneminde kömür, odun ve gıda yardımı yapılarak insanların oyları alınmaya çalışıldı. Oysa bu yardımlar, yurttaşlarımızın ödediği vergilerden, devletin bütçesinden karşılanmaktadır. Ama bu yardımlar sanki Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu’nun cebinden yapılıyormuş gibi yurttaşlara dağıtılmakta, valilik ve kaymakamlıklar da buna alet edilmektedir.” 

Derleyen: Fazil Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.