Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan-Pakistan gerilimi: Afganistan’ın Pakistan Büyükelçisi’nin kızı kaçırıldı ve işkence gördü, büyükelçi ülkeye çağrıldı

Afganistan Dışişleri Bakanlığı cumartesi günü (17 Temmuz) yayımladığı açıklamada, Afganistan’ın Pakistan Büyükelçisi Necibullah Aliheyl’in kızı Silsila Aliheyl’in Pakistan’ın başkenti İslamabad’da kaçırıldığı, birkaç saat boyunca zorla tutulduğu ve vahşice saldırıya uğradığı belirtildi. Silsila Aliheyl’in kaçırılmasının ardından Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, İslamabad Büyükelçisi’ni ülkeye çağırdı. 

Afganistan Dışişleri Bakanlığı’nın dünkü (18 Temmuz) açıklamasında, Pakistan Büyükelçisi Necibullah Aliheyhl’in kızı Silsila Aliheyhl’in kaçırılmasının ardından büyükelçi ve elçilik diplomatlarının geri çekildiği duyuruldu. Bakanlık, yaşanan bu olayların Afganistan’daki barış sürecine yeni bir darbe vurabileceğini belirtti.

Bakanlığın açıklamasında, “Afgan hükümeti, faillerin tutuklanması ve cezalandırılması da dahil olmak üzere güvenlik tehditleri tamamen ortadan kaldırılıncaya kadar büyükelçi ve üst düzey diplomatları Kabil’e çağırdı” denildi.  

Pakistan Dışişleri Bakanlığı ise konuya ilişkin yayımladığı açıklamasında kararı “üzücü” olarak nitelendirdi ve Kabil hükümetine aldığı bu kararı gözden geçirme çağrısı yaptı: “Dışişleri Bakanı bugün Afganistan Büyükelçisi ile bir araya geldi, hükümet tarafından bu bağlamda atılan tüm adımları vurguladı ve tam işbirliği konusunda güvence verdi.” 

Ne olmuştu?

Afganistan Dışişleri Bakanlığı cumartesi günü (17 Temmuz) yaptığı açıklamada, Pakistan Büyükelçisi’nin kızının İslamabad’ın ortasında kaçırıldığını, birkaç saat boyunca zorla tutulduğunu ve işkenceye uğradığını bildirdi. Bakanlığın açıklamasında, Silsila Aliheyhl’in hastanede tedavi gördüğünü aktarıldı.  

Associated Press tarafından yayımlanan hastane raporunda, Silsila Aliheyl’in başına darbe aldığı, bileklerinde ve bacaklarında ip izleri olduğu ve kötü bir şekilde dövüldüğü belirtildi.

İki ülke arasındaki krizler bitmek bilmiyor

Pakistan ve Afganistan arasındaki ilişkiler uzun zamandır gergin bir şekilde seyrediyor. Kabil, Pakistan’ı Taliban için güvenli bir sığınak sağlamaya izin vermek ile suçluyor ve sınırın ötesine binlerce cihatçı militan gönderdiğini iddia ediyor. İslamabad ise Kabil’i militanların Pakistan’da saldırılar düzenlemek için topraklarını kullanmasına izin vermekle suçluyor. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın 11 Eylül’e dek ABD ve NATO birliklerinin Afganistan’dan geri çekileceğini açıklamasının ardından Pakistan, Taliban’ın topraklarını artırmaya devam ettiği Afganistan’daki barış sürecinde kilit bir rol üstleniyor. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.