Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Piyano ikilisi SeSshin Duo’nun, Debussy, Satie ve Ravel’in eserlerini yorumladıkları ilk albümleri “GATE” yayında

20. yüzyıl klasik müzik eserlerini yeniden düşünmek ve yorumlamak üzere piyanistler Başak İdil Özen ve Edmon Şar tarafından kurulan piyano ikilisi SeSshin Duo’nun ilk albümü “GATE” çıktı. İsmini zamanda yolculuk yapılabilen bir geçişin hayalinden alan GATE, 20. yüzyıl müziğinin öncü bestecilerinden Claude Debussy, Erik Satie ve Maurice Ravel’in dört el piyano eserlerinin yorumlarını içeriyor.

Piyano ikilisi SeSshin Duo, bugünün üretimine ışık tutan ve müzikal sorgulamaları geçerliliğini koruyan 20. yüzyıl müziğinin dört el piyano eserlerini çalışmak ve yorumlamak üzere 2019 yılında kuruldu. SeSshin Duo’nun kurucuları piyanistler Başak İdil Özen ve Edmon Şar’a göre, günümüz müziğini icra pratiklerinde anlama ve yorumlama arayışındaki yol, 20. yüzyıl müziğini yeniden düşünmek ve yorumlamaktan geçiyor. 

SeSshin, ismini ve müzikal esinini “Zen” öğretisindeki bir meditasyon tekniğinden alıyor. Özen ve Şar, Zen öğretisinde bireyin iç dünyasının derinliklerini görmesiyle zihnin bağımlılıklarından kurtulup özgürlüğe giden kapıların aralanmasına benzer bir ilişkiyi modern müziğin evrimine benzetiyor. Onlara göre 20. yüzyıl müziği, seslerin hiyerarşisini kırarak sessizliğin ve müzik dışı tınıların da kullanımına yöneliyor ve müziği, “Klasik Batı Müziği” bünyesindeki kalıplaşmış öğelerinden bağımsızlaştırarak “yeni müziğin” kapılarını aralıyor. 

SeSshin, ilk repertuarını Art Nouveau döneminde 20. yüzyıl müziğinin öncüleri olmuş, üretimlerinde birbirlerinden beslenip esinlenen ve yeri geldiğinde birbirlerini en ağır şekilde eleştiren üç arkadaş Claude Debussy, Erik Satie ve Maurice Ravel’in eserlerini yorumlamak üzere oluşturdu ve bu eserler üzerindeki özgün yorumlarını “GATE” ismini verdikleri ilk albümüleriyle yayınladı. Albüm, şu anda SpotifyYouTube ve diğer müzik platformları üzerinden yayında.

Albüm, ismini zamanda yolculuk yapılabilen bir geçişin hayalinden alıyor. Bugünün müziğini yeniden düşünebilmek için 20. yüzyılın başlarına dönüş, “avangard” bestecileri yorumlamaya başlayarak günümüze doğru ilerleyiş, yeniden bir başlangıç…

20. yüzyıl müziğinin özellikle ülkemizde konser programları ve müzik yazın alanında çok az yer almasının çağdaş müziğin, yeni icra pratiklerinin ve müziğin günümüz gerçekliğinin parçası olmasının önünde ciddi bir engel taşıdığını düşünen Özen ve Şar, konsept albüm fikrini GATE sonrasında da sürdürmeyi, farklı platformlarda yeni yorum ve tekniklerle repertuarlarını icra etmeyi düşlüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.