Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da bir süredir devam eden kuraklık protestolara yol açtı: Bir gösterici öldürüldü

İran’da, bir süredir yaşanan kuraklığın neden olduğu su ve elektrik kesintilerine karşı halkın artan öfkesi çeşitli şehirlerde protesto gösterilerine yol açtı. Gösterilerde bir eylemci hayatını kaybetti.

İran’ın resmi haber ajansı İRNA’ya göre, Güneybatı İran’da yer alan Kuzistan eyaletine bağlı Şadgan şehrinde şiddetli su kıtlığı nedeniyle çıkan protestoların ikinci gecesinde bir kişi öldürüldü.

İRNA’ya konuşan Kuzistan Valisi Omar Sabripour, “Gösterilerde isyancılar insanları kışkırtmak için havaya ateş etmeye başladılar. Ne yazık ki kurşunlardan biri orada bulunan bir adama isabet etti ve onu öldürdü” dedi.

Yurtdışından yayın yapan muhalif medya ise güvenlik güçlerinin göstericilerin üzerine ateş açması sonrası bir kişinin öldürüldüğünü iddia etti. Gösterilerde çekildiği söylenen ve internette yayınlanan videolarda, insanların yolları kapatmak için lastikleri ateşe verdiği görülüyor.

Muhalif yayınlarda İranlı yetkililer ise çoğunluğu petrol zengini şehirlerde yapılan gösterilerin ölçeğini küçük göstermekle itham ediliyor. Buna karşılık İran hükümeti, geçen cuma günü (16 Temmuz) bölgeye yolladığı komisyon aracılığıyla göstericilerin şikayetlerini almaya başladı.

Protestocular, kötü yönetim ve rüşveti yaşanan krizin nedeni olarak görüyor

Ülkenin genelinde görülen su krizi tarım ve hayvancılığa ciddi zarar verdiği gibi, yaygın elektrik kesintilerine de yol açtı. Bu ayın başında, ülke genelinde birçok şehirde protestolar patlak vermeye başladı.

Her ne kadar yetkililer yaşanan sıkıntıları yağışın az olmasına bağlasalar da protestocular bunu sebebi olarak kötü yönetimi ve rüşveti görüyor.

İran ekonomisi, ABD yaptırımları ve koronavirüs salgını nedeniyle felç olmuş vaziyette. Geçen haftalarda İran petrol endüstrisindeki binlerce işçi, daha iyi ücret ve çalışma koşulları talebiyle greve gitmişti.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.