Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ve Almanya, Kuzey Akım 2 projesinde anlaştı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Almanya, Kuzey Akım 2 projesinin, Rusya tarafından Doğu ve Orta Avrupa ülkelerine karşı silah olarak kullanılmasına karşı alınacak önlemler konusunda anlaştıklarını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Almanya, Rusya’dan Avrupa’ya uzanan Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin tamamlanmasına izin verecek anlaşmaya vardıklarını aşıkladı. İki ülke yönetiminin ortak açıklamayla duyurduğu anlaşma, Rusya’nın Ukrayna’da saldırgan bir tutum içinde olduğunun düşünülmesi halinde Almanya’nın enerji ve çeşitli alanlardaki yaptırımlar da dahil bazı önlemler almayı taahhüt etmesini öngörüyor.

ABD ve Almanya ayrıca, topraklarındaki doğalgaz geçişinin azalmasından ötürü yıllık 3 milyar dolar civarında zarara uğrayan Ukrayna’nın enerji bağımlılığını azaltmak için, 1 milyar dolarlık bir yeşil enerji fonu oluşturacak. 

Ukrayna ise Kuzey Akım 2 projesini bir güvenlik tehdidi olarak algılıyor. 2014’ten bu yana Rusya destekli ayrılıkçılar ve Kırım’ın ilhakı ile gündemde olan ülkenin, Rusya’yla yeni bir çatışma yaşamasından endişe ediliyor. Ukrayna’nın yanı sıra, Polonya da projenin Doğu ve Orta Avrupa ülkeleri için tehdit olduğu görüşünde.

ABD Başkanı Joe Biden’ın da projeye karşı olduğu biliniyor. Biden, buna rağmen mayıs ayında projeyi yürüten bir Rus şirketine uygulanan yaptırımları kaldırmıştı. Yaptırımların, önceki başkan Donald Trump döneminde gerilen Almanya-ABD ilişkilerine daha fazla zarar vermemek ve Almanya ile daha yakın ilişkiler kurabilmek için kaldırıldığı tahmin ediliyor.

Kuzey Akım 2 ile yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya sevk edilmesi planlanıyor. Toplam maliyetinin 10 milyar euro civarında olması beklenen projeye ABD, Ukrayna, Polonya ile bazı Baltık ülkeleri karşı çıkıyor. Rusya ve Almanya’yı deniz altından birbirine bağlayan boru hattını Rus Gazprom şirketi finanse ediyor.

Halihazırda enerji ihtiyacının yüzde 40’ını Rusya’dan karşılayan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, proje sonucunda Rusya’yla daha yoğun bir enerji işbirliği geliştirilebileceğini düşünüyor. Yüzde 95’inden fazlasının tamamlandığı belirtilen Kuzey Akım 2 projesinin, ağustos ayı sonunda bitmesi ve bu yıl içinde aktif hale gelmesi bekleniyor.

Derleyen: Oğuz Solak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.