Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CIA Başkanı William Burns, yaklaşık 200 ABD’li yetkili ve aile üyelerinde gizemli “Havana sendromu” görüldüğünü açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Haber Alma Teşkilatı (CIA) mensuplarının ve dışişleri görevlilerinin de aralarında olduğu 200’e yakın ABD’li yetkili ve aile üyelerinde gizemli “Havana sendromu” gözleniyor. Bir tür beyin hasarına yol açan hastalığın sebebi bilinmiyor fakat bu vakaların saldırı sonucu gerçekleşmiş olmasından şüpheleniliyor. CIA Başkanı William Burns, hastalığın sebebinin bulunması için yeni bir araştırma başlatıldığını duyurdu.

Gizemli hastalığa hangi koşulların sebep olduğunu öğrenmeye çalışan CIA, araştırmayı yürüten tıp ekibinin sayısını artırmak ve Usame bin Ladin’in bulunmasına yönelik operasyonu yöneten kıdemli bir memuru soruşturmanın başına getirmek başta olmak üzere birçok önlem aldıklarını duyurdu.

CIA Başkanı William Burns yaptığı açıklamada, “Bazı memurlarımız ve aile üyeleriyle beraber, diğer bazı devlet görevlilerinin başına gelen şeyin gerçek ve oldukça ciddi olduğuna eminim” dedi.

Burns, vakaların “muhtemelen” bir saldırı sonucunda ortaya çıkmış olabileceğini söyleyerek, Rusya’nın olaydaki dahlinin ihtimal dışı olmadığını belirtti. Rusya ise olay ile ilişkisine dair iddiaları reddetti.

Havana sendromu nedir?

İlk olarak 2016 yılında Küba’nın başkenti Havana’daki ABD Konsolosluğu personelinde gözlemlenen rahatsızlık baş dönmesi, unutkanlık, baş ağrısı ve bulantı gibi belirtiler gösteriyor ve beyin hasarına yol açıyor. Vakaların görüldüğü 2016 yılından bu yana, Çin ile Rusya’nın yanı sıra Orta Asya ve Avrupa’da görev alan bazı ABD dışişleri personelinde de Havana sendromuna rastlandı.

Hastalığa neyin sebep olduğu bilinmiyor. Duruma ilişkin ses ve mikrodalga silahlarından zehirlenmeye ve kitle histerisine kadar çeşitli teoriler üretilmiş durumda.

CIA Başkanı Burns, “potansiyel şüphelilere” yönelik ve sendroma neyin yol açtığına ilişkin soruşturmaların devam ettiğini belirtti.

Derleyen: Oğuz Solak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.