Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan koronavirüs haberleri: Dr. Anthony Fauci: “ABD salgınla mücadelede yanlış yol izliyor”

İngiltere Sağlık Bakanı “Koronavirüsten korkmayın” dediği için özür diledi. Anthony Fauci, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) koronavirüsle mücadelede yanlış yolda ilerlediğini söyledi. İngiltere’de vakalar düşüyor. Avrupa Birliği (AB), gençlere Moderna aşısının uygulanmasına onay verdi. ABD’de kronavirüse yakalanan aşı karşıtı radyo programcısının hayatını kaybetmesi gündem oldu. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.


Fauci, ABD’nin koronavirüsle mücadelede yanlış yolda ilerlediğini söyledi


ABD’de Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne bağlı Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Müdürü ve ülkedeki koronavirüs konusundaki en önemli otoriterelerden biri olan Dr. Anthony Fauci, salgın aşı olmayan kişilerin arasında hızla ilerlemeye devam ederken, ABD’nin salgınla mücadelede yanlış yolda olduğunu söyledi.

Salgının giderek “aşısızların salgını” hale geldiğini söyleyen Fauci, federal hükümetin maske önlemini ve aşı olmamış kişilere yönelik aşı teşviklerini gözden geçirdiğini söyledi. 330 milyonluk ABD’de nüfusun yüzde 49’u iki doz aşısını oldu. Şu an salgından yaşanan ölümlerin yüzde 90’ından fazlasının aşı olmayan kişilerin arasından yaşandığı ABD’deisalgından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 620 binin üzerinde.

İngiltere’de vakalar düşüyor


29 bin 173 vakanın tespit edildiği pazar gününün (25 Temmuz) ardından İngiltere’de vakalar beş gündür üst üste düşmeye devam ediyor Salgına yönelik tedbirlerin gevşetildiği İngiltere’de, vaka sayılarının düşüş nedeninin insanların daha fazla açık havada vakit geçirmeye başlaması ve daha az test yapılmaya başlanması olduğu düşünülüyor.

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid David, insanların koronavirüsten korkmamasını söylediği paylaşımını sildi. Sildiği paylaşımında,“Lütfen hâlâ olmadıysanız aşınızı olun ve birlikte yaşamayı öğrendiğimiz salgından korkup sinmeyin” diyen David, yanlış kelime seçimi yaptığı için özür diledi. Salgında sevdiklerini kaybedenlerin acısını küçümsemek istemediğini belirten David, aslında hayatımızı normale çeviren aşılara yönelik minnettarlığını belirtmek istediğini söyledi.

AB gençlere Moderna aşısının uygulanmasına onay verdi

AB’nin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Kurumu (EMA), Moderna’nın ürettiği koronavirüs aşısının 12 yaş ve üstündeki çocuklara uygulanmasına izin verdi. Moderna’nın da izin almasının ardından aşının uygulanma kararı Avrupa Komisyonu’na gidecek, eğer komisyon uygulama kararı verirse 27 AB ülkesinde uygulama başlayacak. EMA’dan yapılan açıklamaya göre aşılama prosedürü yetişkinlerdeki gibi olacak, dört hafta aralıklarla ikişer doz uygulanacak. 


Koronavirüse yakalanan aşı karşıtı radyo programcısı herkesi aşı olmaya davet etti


ABD’de aşı karşıt muhafazakâr radyo sunucusu Phil Valentine, yaptığı programlarda salgından dolayı ölme ihtimalinin yüzde 1’in altında olduğunu belirtiyor ve aşı yaptırmayacağını söylüyordu. Dinleyicilerini de aşı olmamaları için ikna etmeye çalışan Valentine, ünlü İngiliz The Beatles grubunun “Taxman” adlı şarkısını da “Vaxman” haline getirerek aşılarla ilgili parodi bir performans bile göstermişti.

11 Temmuz’da koronavirüs teşhisi koyulan Valentine’in durumu giderek kötüleşti. Önce yoğun bakıma alınan Valentine, daha sonrasındaysa solunum cihazına bağlandı. Hasta yatağından hayranlarına ve dinleyicilerine seslenen radyo programcısı, herkesi aşı olmaya davet etti. Aşı çağrısı hayranları arasında tartışmaları alevlendirirken Valentine’in ailesinin açıkladığına görei gelen mesajlar arasında Valentine’in bu hastalığı hak ettiğini söyleyenler bile oldu.

Çalıştığı radyo kanalıysa ünlü sunucunun hiçbir zaman aşı karşıtı olmadığını hatta aşı olmayı daha fazla teşvik etmediği için pişmanlık duyduğunu açıkladı.  

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.