Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Portekiz’de demokrasiye geçişin önünü açan 1974 askeri darbesinin komutanı Otelo Saraiva de Carvalho hayatını kaybetti

Portekiz’de 1974’te yapılan ve “Karanfil Devrimi” olarak bilinen askeri darbenin lideri Otelo Saraiva de Carvalho, dün (25 Temmuz), 84 yaşında hayatını kaybetti.  

Otelo Saraiva de Carvalho

Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa yayımladığı taziye mesajında, Carvalho’yu “Portekiz çağdaş tarihinin belirleyici anındaki en önemli kahraman” diye andı.

Başbakan António Costa ise Carvalho’nun “kansız yapılan bir devrimi yönetme kapasitesini” ve ülkeye bağlılığını övdü.   

Otelo Saraiva de Carvalho, 25 Nisan 1974 günü, 1930’lardan beri süregelen Estado Novo (Yeni Devlet) otoriter rejimine karşı şiddet kullanılmadan yapılan askeri darbenin lideriydi. Devrim, Portekiz’in diktatörlükten demokrasiye geçişini sağlayan iki yıllık bir değişim döneminin başlangıcı oldu. Sevinç gösterileri için sokağa çıkan halkın askerlere karanfil vermesi nedeniyle darbeye “Karanfil Devrimi” denildi.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.