Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK sektörel güven endekslerini açıkladı: Hizmet ve perakende ticaret iyimser, inşaat kötümser

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz 2021’in mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel güven endeksi değerlerini açıkladı. Güven endeksi haziran ayına göre hizmet sektöründe %5,8 artarak 114,8, perakende ticaret sektöründe %3,7 artarak 109,6, inşaat sektöründe %4,7 artarak 86,3 oldu. Sektörel güven endeksleri 0-200 aralığında değer alabiliyor. Endeksin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.

Hizmet sektörü iş durumu beklentisi yüksek

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş durumu alt endeksi %9,6 artarak 112 oldu. Son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep alt endeksi %6,5 artarak 110,5 değerini aldı. Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi ise %1,8 artarak 121,8 oldu.

Perakendede stok azaldı ama gelecek beklentisi iyimser

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş hacmi satışlar alt endeksi %6 artarak 112,4 oldu. Mevcut mal stok seviyesi alt endeksi %2,8 azalarak 86,9 değerini aldı. Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksi ise %6,6 artarak 129,6 oldu.

İnşaat sektörü toparlanmaya çalışıyor

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi %3,3 artarak 78,8 oldu. Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi ise %5,9 artarak 93,9 değerini aldı.

İnşaat sektöründe temmuz ayında girişimlerin %53,9’u faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını, %46,1’i ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu belirtti. İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel faktörlerden; “finansman sorunları” haziran ayında %26,7 iken temmuz ayında aynı oranda kaldı, “talep yetersizliği” haziran ayında %19,1 iken temmuz ayında %19,2 ve “diğer faktörler” haziran ayında %25,8 iken temmuz ayında %22,8 oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.