Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tunus: Cumhurbaşkanı Said, Başbakan Meşişi’yi görevden aldı ve meclisin yetkilerini dondurdu, Nahda Hareketi’nin lideri Gannuşi girişimi “darbe” olarak tanımladı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkedeki siyasi krizi zirveye taşıdığı gerekçesiyle parlamentoyu askıya aldığını duyurdu ve Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden aldı. Tunus Meclis Başkanı ve parlamentonun en büyük partisi konumundaki İslamcı Nahda Hareketi’nin lideri Raşid Gannuşi, Cumhurbaşkanı Said’in bu hamlesini “darbe ve demokrasiye saldırı” olarak tanımladı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, parlamentonun işlevini 30 gün boyunca dondurduğunu ve Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden aldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Said, yürütme yetkisini eline aldığını ve ülkeye yeni bir başbakan atayacağını söyledi.

Said, televizyonda açıklamalarda bulundu ve sokağa çıkıp silaha başvuracak olanları uyararak “Kim silaha başvurup, kurşun sıkarsa, silahlı kuvvetler kurşuna kurşun ile karşılık verecektir” dedi.

Said’in açıklamasından birkaç saat sonra Reuters’e demeç veren iki görgü tanığı, insanların Tunus’un ulusal marşını söyledikleri sırada askeri araçların parlamento binasını kuşattıklarını belirtti. Yerel basın da ordunun devlet televizyonu binasını kuşattığını aktardı.

“Devrimden bu yana en mutlu an”

Birçok kişi sokağa çıkıp, sevinç gösterileri düzenledi. Tunus’un merkezindeki kutlamalara katılan Lamia Meftahi, Said’in açıklamasının ardından parlamento ve hükümeti kastederek, “Onlardan kurtulduk. Bu, devrimden beri en mutlu an” dedi.

Polis, “Halk, meclisin feshedilmesini istiyor” sloganı atan kalabalığa göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Müdahaleler sonucu çok sayıda protestocu gözaltına alındı, bir gazeteci de yaralandı.

Gannuşi: “Devrime ve anayasaya karşı bir darbe”

Tunus Meclis Başkanı ve parlamentonun en büyük partisi konumundaki Nahda Hareketi’nin lideri Raşid Gannuşi, Said’in bu hamlesini “darbe” olarak tanımladı. Gannuşi, Reuters haber ajansına verdiği demeçte, Said’in kararını “devrime ve anayasaya karşı bir darbe” olarak nitelendirdi.

Nahda Hareketi ve Said destekçileri arasında çatışma ihtimalinin olduğunun altını çizen Gannuşi, “Kurumların hâlâ ayakta olduğunu düşünüyoruz. Nahda Hareketi ve Tunus halkının destekçileri devrimi savunacak” diye konuştu.

Daha sonra ise bir video mesaj ile destekçilerini sokağa çıkmaya çağıran Gannuşi, parlamentonun Said’in girişimine karşı toplanacağını söyledi.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.