Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail: Hükümetin daha fazla ultra-Ortodoks Yahudi’yi işgücüne katma planı ülkede tepkiye yol açıyor

İsrail’de yeni hükümet, ekonomiyi canlandırmak için ultra-Ortodoks erkekleri de işgücüne katmak istiyor. Ancak İsrail hükümetinin bu yeni planı, dindar grupların tepkisini çekmiş durumda.

İsrail’de ultra-Ortadokslar olarak bilinen Haredi Yahudileri’nde erkeklerin sadece yarısı çalışırken, diğer yarısı dini çalışmalarla ilgileniyor. İsrail’de yeni hükümetin ekonomiyi canlandırmak için geliştirdiği bu plan, dindar grupların tepkisini çekmiş durumda. Ekonomi otoriteleri ise daha önce işgücüne katılmayan bu kesimin uzun vadede bütçede yol açacağı problemlere dair uyarılarda bulundu.

Ultra-Ortodoks Yahudiler’in sadece yarısı işgücüne katılırken, diğer yarısı dini çalışmalarla ilgileniyor.

Geçen 12 yıl boyunca ultra-Ortodoks partilerin desteğini alan Binyamin Netanyahu hükümetleri, bu alanda çok fazla değişikliğe gitmemişti. Haredi gruplara verilen destek ve askerlikten muafiyet gibi uygulamalar, bazı kesimlerde huzursuzluğa yol açmıştı.

İsrail’de Başbakan Naftali Bennett başkanlığındaki yeni hükümet, Ekonomi Bakanı Avigdor Lieberman öncülüğünde bazı adımlar atıyor. Bunlardan ilki, çocukların kreş eğitimi için devletten alınan yardımlara iki ebeveynin de çalışması koşulunun getirilmesi oldu.

Ekonomi Bakanı Avigdor Lieberman, ultra-Ortodoks erkekleri de işgücüne katmayı planlıyor.

Haredi Yahudileri dinlerini istedikleri gibi yaşamanın demokratik hakları olduğunu savunurken, ultra-Ortodoks erkeklerin istihdam edilebilmesi için daha iyi eğitim ve ödeme olanakları yaratılması gerektiğini söylüyor. Öte yandan, erkeklerin çalışmasının, zaten istihdam edilmiş olan kadınları işgücünün dışına itme riski de bulunuyor.

İsrail’de pek çok partinin bir araya gelmesiyle oluşan koalisyonda çatlaklar olması durumunda, ultra-Ortodoks gruplarla ortaklık arayışına girilmesi muhtemel. Bu sebeple koalisyon üyelerinin, Lieberman’ın planını ilerleyen günlerde rafa kaldırması da ihtimal dahilinde.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Oğuz Solak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.