Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Torba yasa, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi – 12 günlük gözaltı süresi uygulaması bir yıl daha uzatılıyor

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan ve torba yasa olarak bilinen kanun Resmi Gazete’de bugün (28 Temmuz) yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasayla terörle mücadele kapsamında ek gözaltı süreleri ile kamu görevlilerinin ihracı, görevden uzaklaştırılması gibi Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarının süresi 31 Temmuz 2021’den itibaren bir yıl daha uzatıldı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından hazırlanan 18 farklı kanun ve iki Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) değişiklik öngören “Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 9 Temmuz’da görüşülmeye başlamış, 18 Temmuz’da yasalaşmıştı. 

Teklif ile 15 Temmuz darbe girişiminden sonra OHAL uygulamalarıyla 48 saatten 12 güne uzatılan gözaltı süresinin üç yıl daha devam ettirilmesi öngörülüyordu. Ancak AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, muhalefetten gelen tepkiler üzerine gözaltı sürelerinin üç yıl daha uzatılması teklifini yeniden ele alarak bir yıla indirdiklerini duyurmuştu. Turan konuya ilişkin, “Terörle mücadele kapsamında gözaltı sürelerinin üç yıl daha uzaması teklifini revize ederek bir yıla indiriyoruz. Bunu şu nedenle önemsiyoruz CHP, ‘AK Parti seçime OHAL ile gitmek istiyor’ dedi. Bu aynı zamanda muhalefetin AK Parti seçimden korkuyor tarzı yaklaşımını da ortadan kaldırıyor” demişti.

Bugün (28 Temmuz) yürürlüğe giren torba yasaya göre:

-Terör örgütleriyle mücadele kapsamında kamu görevlilerinin görevden uzaklaştırılması, ihracı, rütbelerinin alınması, mesleğe ilişkin unvanların kullanılmaması gibi ihtiyaç duyulan birtakım tedbirlere ilişkin düzenlemelerin süresi ihtiyaç doğrultusunda 31 Temmuz 2021’den itibaren bir yıl daha uzatılacak.

-Gözaltı sürelerinin, bazı suçlarla ilgili olarak yeniden düzenlenmesine ve ek gözaltı süreleri getirilmesine ilişkin hükümlerin uygulaması 31 Temmuz 2021’den itibaren bir yıl daha uzatılacak.

-Terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı bulunan veya irtibatlı kişilerin sahibi veya ortağı oldukları şirketlere yönelik yürütülen soruşturma ve kovuşturmalarda TMSF’nin kayyum olarak atanmasına ilişkin hüküm üç yıl daha uygulanacak.

-2016-2020’de uygulanan asgari ücret desteği 2021’de de sağlanacak. Düzenleme 1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olacak.

-Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara yönelik cezalar bir yıl ertelendi.

-30 Nisan 2021 itibarıyla karşılıksız çek düzenleme suçundan mahkûm olan kişilere, ödenmemiş çek bedellerini ödemeleri halinde mahkumiyetin bütün sonuçlarını ortadan kaldırma imkanı tanınacak. Ödemelerine sadık kaldıkları sürece infazları durdurulacak.

-Gümrük muhafaza personeline yüksek hizmetleri ve olağanüstü yararlılık göstermeleri durumunda ödül verilecek.

-Güvenlik korucularının aylık ücretleri, asgari ücretin altına düşmesi halinde aradaki fark tazminat olarak ödenecek.

-Engelliler Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, erişilebilirliğin sağlanabilmesi için gereken yükümlülüklerin yerine getirilememesi halinde ilgili belediye ile kamu kurum ve kuruluşlarına bir yıl ilave süre uzatım yetkisi verilecek.

-2020 yılında meydana gelen depremlerde binaları zarar görenler için devletin konut kredisi açma ve bina yaptırma yükümlülükleri ile ilgili yapılacak iş ve işlemlerde olası mağduriyetlerin giderilerek hak kayıplarının söz konusu olmaması, afetzedelere eşit ölçüde yardım eli uzatılabilmesi için düzenleme yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.