Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kendisini Adolf Hitler’e benzeten posterlerin konulduğu reklam panolarının sahibine dava açıyor

Fransa’nın Var bölgesindeki bazı reklam panolarında, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u Alman diktatörü Adolf Hitler’e benzeten posterler sergilendi. “İtaat et. Aşı ol” yazılı posterlerin sergilenmesinden sonra polis, reklam panolarının sahibini ifadeye çağırdı. Cumhurbaşkanı Macron ise posterlerin asıldığı reklam panolarının sahibi Michel-Ange Flori’ye dava açacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un avukatları, kendisini Adolf Hitler’e benzeten aşı karşıtı posterlerin asıldığı reklam panolarının sahibi Michel-Ange Flori’ye daha açmaya hazırlanıyor.

Ülkenin güneyindeki Var bölgesinde sergilenen posterler Macron’u, Hitler’in üniforması ve bıyığıyla resmediyor. Macron bu posterlerde ayrıca, partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi’nin (LREM) baş harflerinin, Naziler’in sembolü “svastika”yı (gamalı haç) andıracak şekilde yazıldığı bir pazıbent takıyor. Posterde Cumhurbaşkanı Macron’a “İtaat et. Aşı ol” sloganı eşlik ediyor.

Michel-Ange Flori tarafından hazırlanan posterler, Macron’u, Hitler’in üniforması ve bıyığıyla resmediyor. (Fotoğraf: Facebook – Michel-Ange Flori)

Reklam panolarının sahibi olan ve posterleri hazırlayan Michel-Ange Flori, polis tarafından ifadeye çağrıldığını açıklarken, “Elysée’den bir şikâyet olduğunu doğruladılar. Şaşırdım ve şoka uğradım” dedi.

Var bölgesinde 400 civarı reklam panosunun sahibi olan Flori, ilk kez tartışmalı bir reklam panosuyla kamuoyunun gündemine gelmiyor. Flori’nin 2019 yılında “Sarı Yelekliler” hareketi sırasında hazırladığı bir poster de tepki çekmişti. Flori ayrıca, eski İçişleri Bakanı Christophe Castaner ve şimdiki İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’i de hicivlerine konu etmişti.

1999 yılında, iddiaya göre eski patronunu hedef aldığı “bir binanın patlayıcı kullanılarak patlatılması emrini vermek” suçundan yedi yıl hapis cezasına çarptırılan Flori’nin son 20 yılda tartışma yaratan 100 civarı posteri bulunuyor. Flori ise bu posterlerin hepsinde ifade özgürlüğü hakkını kullandığını söylüyor.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Oğuz Solak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.