Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İsrail’de 60 yaş üstü kişiler üçüncü doz aşı olmaya başlıyor, Çin’in Nanjing şehrinde Delta varyantının görülmesi üzerine virüsün yayılımını durdurmak için kontrol noktaları kuruldu

İsrail’de Delta varyantının yayılması üzerine 60 yaş üstü kişilerin üçüncü doz aşı olması kararı alındı. Yunanistan’ın turistik adalarında koronavirüs kurallarına riayet edilmesi ve virüsün yayılımın önüne geçilmesi için kolluk kuvvetleri göreve çağrıldı. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Joe Biden yönetimi ABD’lileri aşı olmaları için teşvik ediyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) personelinin aşılanması kararı, uzmanlardan gelecek olan yeşil ışık üzerine alınabilir. Çin’in Nanjing şehri, görülen Delta varyantı vakaları nedeniyle izole ediliyor.

İsrail’de 60 yaş üstü kişiler üçüncü doz aşıya hazırlanıyor

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, 60 yaş üstü kişilere üçüncü doz koronavirüs aşısı yapılacağını söyledi. Bennett, “En az beş ay önce ikinci aşısını yaptıranlar pazar gününden itibaren bir Pfizer aşısı olmaya hak kazanacaklar” dedi.

Eylül ayında 61’inci yaşına girecek olan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, üçüncü doz aşıyı olan ilk kişi olacak. Üçüncü doz aşı yapma kararı ülkede koronavirüs enfeksiyonlarında görülen artış ve Delta varyantının sıklıkla görülmesi üzerine alındı.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett

29 Temmuz Perşembe günü açıklamada bulunan Başbakan Bennett, “Bulgular gösteriyor ki zamanla vücudun bağışıklığında bir düşüş olabiliyor. Ek dozun amacı, bağışıklığı yeniden güçlendirmek ve böylece enfeksiyon ve ciddi hastalık olasılığını önemli ölçüde azaltmaktır” ifadelerini kullandı. Başbakan ayrıca, bağışıklık sistemi zayıflamış iki bin kişiye üçüncü doz aşının yapıldığını ve bu kimselerde ciddi yan etkilerin görülmediğini belirtti.

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre İsrail’de, salgının başlangıcından bu yana yaklaşık 870 bin enfeksiyon ve yaklaşık 6 bin 500 ölüm görüldü.

Mikonos ve Ios’ta kısıtlamalar artırılabilir

Yunanistan’da koronavirüs vakalarının artmasının ardından kuralların uygulanmasını gözlemlemek için bazı turistik adalarda polis birimleri konuşlandırılmaya başlandı. Yunan yetkililer, salgının yayılma hızını durdurmaya yönelik sağlık önlemlerine uymayan yerel girişimcilere ilişkin endişeler arttıkça Mikonos ve Ios gibi turistik adalardaki polis varlığını güçlendirmeye başladı.

Alınan kararı açıklayan Yunanistan Sağlık Bakanı Haris Theoharis, “Oteller ve aile tipi turistik mekanlar, protokolleri özenle uygularken, barlarda görmek istediğimizden daha fazla tıkanıklık var, özellikle genç kalabalık arasında… Bu sebeple bu kararı aldık ve dengenin korunmasını sağlamaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Yunanistan Sivil Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias, Mikonos ve Ios’un daha fazla kısıtlama getirecek olan durumdan  “bir adım” uzakta olduğunu ve Zakintos, Tinos, Lefkada, Santorini, Paros ve Rodos adalarındaki durumun da endişe verici boyutta olduğunu belirtti.

Yunanistan Sivil Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias

Yunanistan’ın güney Ege adaları, 29 Temmuz Perşembe günü Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) koronavirüs haritasında koyu kırmızı olarak işaretlendi. Bu işaretlemeyle bölgeye bölgeden gerekli seyahatler hariç tüm seyahatlerin önüne geçilmeye çalışılıyor.

Biden: “Kimse aşı olmadığı için ölmek zorunda değil”

ABD’de Biden yönetiminin daha fazla ABD’liyi koronavirüs aşılamasına ikna etme noktasındaki çabaları devam ediyor. Pek çok başka girişimin yanında Biden yönetimi, eyaletleri yeni aşılanmış sakinlere 100 dolar ödeyecek. Biden yönetimi, federal çalışanların aşılanmalarını veya düzenli koronavirüs testleri yaptırmalarını da şart koşuyor. Başkan Biden, “İnsanlar ölüyor ve ölmesi gerekmeyen insanlar ölüyor. Kimse aşı olmadığı için ölmek zorunda değil” dedi.

Pentagon’da da aşı zorunluluğu

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) 29 Temmuz Perşembe günü yayımladığı açıklamada, Başkan Biden’ın savunma liderlerini ABD birlikleri için aşıyı “nasıl ve ne zaman” zorunlu kılacaklarını incelemeye çağırmasının ardından, koronavirüs aşısının askeri personel için zorunlu hale getirilmesine ilişkin iç görüşmelere başlayacağını belirtildi.

Başkan Biden, “Bugün muvazzaf ordu için birçok aşı gerekli olduğundan, Savunma Bakanlığı’ndan silahlı kuvvetlerin alması gereken aşılar listesine koronavirüs aşısını nasıl ve ne zaman ekleyeceklerini araştırmasını istiyorum. Bu ülkeyi çok ciddi tehditlerden koruyan askerlerimiz, koronavirüse yakalanmaktan mümkün olduğunca korunmalıdır” dedi.

Pentagon Basın Sözcüsü John Kirby, temmuz ayı başlarında aşının askeri personel için zorunlu hale getirilmesiyle ilgili durumun, Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) aşıyı acil durum izninden tam onaya geçirmesinden sonra başlayacağını belirtmişti.

Pentagon Sözcüsü Jamal Brown, “Başkan Biden’ın bugün yayınladığı kılavuza göre, tüm askeri ve sivil Savunma Bakanlığı personelinden aşı durumlarını onaylamaları istenecektir. Bunu yapamayan personelin maske takması, fiziksel mesafeye sahip olması, düzenli bir şekilde test yaptırması ve resmi seyahat kısıtlamalarına tabi olması istenecektir” dedi.

Çin, Delta varyantını önlemek için Nanjing kentini izole etti

Çin Halk Cumhuriyetin’deki sağlık yetkilileri, son aylardaki en kötü koronavirüs salgınının yaşandığı Nanjing şehrinde virüsün yayılımını durdurmak için kontrol noktaları kurdu ve bu şehre olan uçuşları askıya alındığını bildirdi.

Son 10 gün içerisinde 170’den fazla kişiye Delta varyantı teşhisi kondu. Ana salgın merkezi Jiangsu eyaletindeki Nanjing olsa da Pekin ve diğer eyaletlerde bağlantılı vakaların tespit edildiği bildirildi. Nanjing Havaalanı’na ağustos ortasına kadar olan tüm uçuşların askıya aldığını bildirildi. Siçuan eyaletindeki yetkililer, tüm yeni gelenlerin belirlenen tesislerde 14 gün ve evde yedi gün karantinaya alınmasını kararlaştırdı. Ayrıca 9,3 milyon nüfusu olan şehrin tamamının testten geçirilmesi de alınan kararlardan biri.

İlk olarak 20 Temmuz’da Nanjing’deki havaalanı personeli arasında dokuz vaka tespit edildi. Olayı inceleyen disiplin teftiş merkezi komisyonu, havalimanı yönetimini ihmalle suçlayarak alenen eleştirdi. Çin Komünist Partisi de 29 Temmuz Perşembe günkü açıklamasında, havaalanının denetimden yoksun olduğunu ve profesyonel olmayan bir yönetime sahip olduğunu, dahası salgın önleme için gereken kurallara riayet edilmediğini söyledi.

Çin, Vuhan’da virüsün ilk ortaya çıkmasından sonra uzun bir karantina uygulamasına başlamış ve virüsün yayılmasını büyük ölçüde kontrol altına almıştı.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.