Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malta hükümeti, gazeteci Daphne Caruana Galizia cinayetinden sorumlu tutuldu

Malta’da yolsuzlukla mücadele üzerine çalışan ve 2017’de öldürülen gazeteci Daphne Caruana Galizia cinayetini aydınlatmak için kurulan bir yargıç ekibinin yürüttüğü soruşturmada, “devletin cezasızlık kültürü yarattığı” ortaya konuldu ve cinyetten Malta hükümeti sorumlu tutuldu.

Daphne Caruana Galizia

Malta’daki yolsuzluk olaylarının üzerine giden gazeteci Daphne Caruana Galizia’nın 2017 yılında öldürülmesinin ardından, ikisi emekli ve biri görev başında üç kişilik bir yargıç ekibi bağımsız bir soruşturma yürütmeye başladı. Soruşturma kapsamında dün (29 Temmuz) yayınlanan 437 sayfalık raporda hükümetin, araştırmacı gazetecinin hayatına yönelik tehlikeleri fark etmediği ve bu tehlikeleri önlemek için adım atmadığı belirtildi. Raporda ayrıca, devletin bir “cezasızlık kültürü” yarattığı ve bu nedenle sorumluluk alması gerektiği vurgulandı.

Galizia, 16 Ekim 2017’de arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmişti. Galizia’nın ölümü, tüm Avrupa’da büyük tepki toplamış ve iktidardaki İşçi Partisi’ni siyasi bir krize sürüklemişti. Gazetecinin ölümünden kısa bir süre sonra, 2017 yılının Aralık ayında, bombayı patlattığından şüphelenilen üç kişi tutuklanmıştı. Tutuklananlardan biri suçunu itiraf etmiş ve 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Diğer iki tutuklunun yargılanmasına hâlâ devam ediliyor.

Soruşturmada görevli savcılar cinayeti, üst düzey hükümet yetkilileriyle yakın ilişkileri olan iş insanı Yorgen Fenech’in planladığını düşünüyor. Cinayete ortak olmaktan yargılanan Fenech ise bu suçlamayı reddediyor.

Eski Başbakan Joseph Muscat, Fenech’in 2019 yılının Aralık ayında tutuklanmasının ardından istifa etmişti ancak şimdiye dek cinayet ile ilgili bir suçlamanın bir parçası olmadı. Muscat, dün söz konusu raporun yayınlanmasının ardından sosyal medya hesabında yaptığı bir paylaşımda, “Raporun da ortaya koyduğu gibi, bu cinayetle hiçbir şekilde somut bir ilgim yok. Soruşturma, hükümetin cinayet hakkında önceden bir bilgi edinmediğini veya suikasta karışmadığını tespit etti” dedi.

Öte yandan, dönemin hükümeti içindeki büyük güç kademeleri tarafından bir cezasızlık kültürünün yaratıldığını ortaya koyan soruşturma raporunda “Cezasızlık kültürü, devletin çeşitli düzenleyici kurumlarına ve polise yayıldı. Bu da hukukun üstünlüğünün çökmesine yol açtı” denildi.

Raporun sonuçları, eski Başbakan Muscat’ın da belirttiği gibi, hükümeti herhangi bir adım atmaya mecbur bırakmıyor ancak muhalefetteki Milliyetçi Parti, Muscat’ı, dönemin diğer yetkili isimlerini ve ülkenin şu anki başbakanı Robert Abela’yı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyor.

Milliyetçi Parti lideri Bernard Grech, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Daphne Caruana Galizia cinayeti, Joseph Muscat’ın birçoğu hâlâ kamu görevine sahip olan kabinesinin toplu eylemsizliği sayesinde mümkün oldu” dedi. Grech ayrıca, Başbakan Abela’nın cezasızlık kültürünün sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini söyledi.  

Caruana Galizia, ölümünden önce Malta’daki yolsuzluklarla ilgili bir soruşturma yürütüyordu. Gazetecinin, ülke gazetelerinin toplam tirajından daha fazla okuyucu çeken bir internet sitesi de vardı.  

Daphne Caruana Galizia’nın ailesi dün yaptığı açıklamada, “soruşturma sayesinde, Daphne’nin öldürülmesinin, hukukun üstünlüğünün çöküşünün ve devletin sağladığı dokunulmazlığın bir sonucu olduğunun kanıtlandığına” dikkat çekti.

Daphne Caruana Galizia Vakfı tarafından yapılan açıklamada ise dün yayınlanan raporun, devleti, gazetecileri koruma yükümlülüğünden sorumlu tutma konusunda bir dönüm noktası olduğu belirtildi. Vakıf ayrıca bu soruşturmayı, “Caruana Galizia suikastının ardından gazetecilerin güvenliği ve ulusal iyileşme süreci için gerçek bir değişim sağlamak için tarihi bir fırsat” olarak gördüğünü de ifade etti.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.