Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Uzay İstasyonu, Rus kapsülü Nauka’nın kenetlenme esnasındaki hatası sonucu yerinden oynadı

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), yakın bir tarihte istasyona ulaşan Rus kapsülünün kazara motorlarını çalıştırması sonucunda yerinden oynadı. NASA ve Boeing firması kaza sonrası, 30 Temmuz günü için planlanan Starliner aracının ISS’e insansız test uçuşunu en erken 3 Ağustos’ta gerçekleştirilmek üzere ertelemek zorunda kaldı.

Kaza dün (29 Temmuz), Rus kapsülü Nauka’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) ulaşmasından birkaç saat sonra meydana geldi. Kazadan sonra ISS personeliyle bağlantı, birkaç dakika boyunca kayboldu. Rus ve ABD’li yetkililere göre, istasyondaki yedi personel hiçbir tehlikeyle karşılaşmadı ve olay sırasında bir şey hissetmedi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), sosyal medya hesabı üzerinden ISS’deki personelin güvende olduğunu ve kazanın oluşturduğu sorunları telafi etmeye çalıştığını açıkladı.

NASA ve Boeing firması kaza sonrası, 30 Temmuz günü için planlanan Starliner aracının ISS’ye insansız test uçuşunu en erken 3 Ağustos’ta gerçekleştirilmek üzere ertelemek zorunda kaldı.

Başlangıçta 2007 yılında uzaya gönderilmesi planlanan Nauka kapsülü, teknik sorunlar ve bütçe sıkıntıları dolayısıyla ancak geçen hafta uzaya gönderilebilmişti. ISS’nin kullanılabilir alanını 70 metreküpe çıkaran kapsül, kozmonotlar tarafından deney alanı, depo ve dinlenme alanı olarak kullanılacak. Nauka’nın içinde bir adet de tuvalet bulunuyor.

Nauka’nın istasyona eklenmesi, Rusya’nın ISS’deki yerini sorguladığı bir döneme denk geldi. Rus yetkililer, daha önce 2025’te Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çıkabileceklerini belirtmiş ve ABD’nin öncülük ettiği uzay platformu “Gateway”e ilgi göstermemişti.

Kaynak: BBC

Derleyen: Oğuz Solak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.