Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YÖK Başkanlığı’na, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar atandı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’na, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar atandı. Özvar’ın, YÖK üyesi ve YÖK Başkanı seçilmesine ilişkin karar Resmi Gazete‘de bugün (30 Temmuz) yayımlandı. Görev süresi dolan Prof. Dr. Yekta Saraç ise Cumhurbaşkanı Başdanışmanı oldu. Saraç, YÖK Başkanlığı görevini 2014’ten bu yana yürütüyordu.

Prof. Dr. Erol Özvar kimdir?

İktisat ve iktisat tarihi profesörü Erol Özvar, 1966’da İstanbul doğdu. 1989’da Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlayan Özvar, aynı üniversitede iktisat tarihi alanında yüksek lisans ve doktora eğitimi de gördü.

Özvar’ın Türkçe ve yabancı dillerde yayımlanmış çalışmaları içinde yer alan “Osmanlı Maliyesinde Malikane Uygulaması” kitabı, Osmanlı Bankası Arşivleri ve Araştırma Merkezi tarafından 2005’te kitap dalında en iyi eser ödülünü kazandı.

Özvar’ın Mehmet Genç ile hazırladığı iki ciltlik “Osmanlı Maliyesi: Kurumlar ve Bütçeler” adlı eseri 2013’te Uluslararası Halil İnalcık Tarih Ödülü’ne değer görüldü. Özvar, 2009-2012 yılları arasında Harvard Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde ve araştırma desteği kazandığı Harvard Hukuk Fakültesi İslam Hukuku Araştırmaları Programı’nda ziyaretçi öğretim üyesi olarak çalıştı.

Uluslararası Türkiye’nin Sosyal ve Ekonomik Tarihi Birliği’nin idare kurulu üyesi olan Özvar, Uluslararası İktisat Tarihi Kurumu ile Türk Tarih Kurumu’nda bilim kurulu üyeliğinde de bulundu. 

İktisat Fakültesi’nde öğretim üyesi olan evli ve üç çocuk babası Erol Özvar, 2018 yılından bu yana Marmara Üniversitesi Rektörü olarak görev yapıyordu. Özvar, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla YÖK Başkanlığı’na atandı.

Saraç ile Erdoğan’ın ters düştüğü iddia edilmişti

Prof. Dr. Melih Bulu Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atandıktan sonra eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ters düştüğü iddia edilmiş ve YÖK Başkanlığı görevinin sona ermesinin ardından tekrar atanmayacağı iddia edilmişti.     

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.