Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erkek şiddeti bitmiyor: Antalya’da beş gündür haber alınamayan Azra Gülendam Haytaoğlu’nun cansız bedeni bulundu

Antalya’da beş gündür kendisinden haber alınamayan Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Azra Gülendam Haytaoğlu’nun (21) cansız bedeni ormanlık alanda gömülmüş olarak bulundu. Olaya ilişkin gözaltına alınan erkek Mustafa Murat Ayhan (48), sorgusunda Haytaoğlu’nu öldürdüğünü itiraf etti.

İhlas Haber Ajansı’nın haberine göre, Azra Gülendam Haytaoğlu’nun bulunması için Antalya Emniyet Müdürlüğü inceleme başlattı. Polis ekipleri Haytaoğlu’nun Konyaaltı ilçesinde inşaat mühendisliği ve emlak işiyle uğraşan Mustafa Murat Ayhan ile görüştüğünü tespit etti.

Gözaltına alınan erkek Ayhan’ın ilk ifadesinde, “Önceden tanışmıştık. Geldi, birlikte yemek yedik, ardından gitti” dediği öğrenildi. Bunun üzerine şüpheli serbest bırakıldı. Daha sonra MOBESE ve güvenlik kameralarını inceleyen polis, kaldığı evinden defalarca valizle çıktığı tespit edilen Ayhan’ı tekrar gözaltına aldı.

Ayhan, sorgu sırasında Azra Gülendam Haytaoğlu’nu öldürdüğünü itiraf etti ve “Beraber yemek yiyip alkol aldık. Aramızda tartışma çıktı. Boğarak öldürdüm. Banyoya götürüp parçalara böldüm. Kepez ilçesi Varsak’taki ormanlık alana gömdüm” dedi.

Katil zanlısı Ayhan, itirafının ardından Haytaoğlu’nu gömdüğü yeri gösterdi. Haytaoğlu’nun cesedi, parçalara bölünmüş halde buldu. Haytaoğlu’nun cenazesi otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “İnsanlık dışı bir şekilde katledilen Azra Gülendam Haytaoğlu’na Allah’tan rahmet, acılı ailesine başsağlığı diliyorum. İhtiyaç duydukları her aşamada onların yanında olacağız. Katilin mümkün olan en ağır cezayı alması için davanın takipçisiyiz” diye yazdı.


Azra Gülendam Haytaoğlu’nun katledilmesi sosyal medyada kısa sürede gündem oldu. Pek çok kişi bu vahşete twitter üzerinden tepki gösterdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener paylaşımında, “#AzraGülendamHaytaoğlu kızımıza Yüce Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Caniliklere, ahlaksızlıklara, kadına yönelen şiddete cesaret veren zihniyet, bu acı haberi almamıza sebep olan zihniyettir. Bu kirli zihniyetle mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu “Bu caniliği, bu vicdansızlığı aklımız almıyor. Yeter artık! Cinsel saldırıya uğrayarak vahşice yaşamına son verilen #AzraGülendamHaytaoğlu’a Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Twitter üzerinden cinayete tepki gösterdi, Yavaş şunları söyledi: “Kelimelerim boğazıma düğümleniyor. Bir kadının gülüşü, hayalleri daha solduruldu. Daha kaç kadın katledilecek? Vahşi bir cinayetle bizlerden koparılan #AzraGülendamHaytaoğlu’na Allah’tan rahmet diliyorum. Artık yeter!”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,“#AzraGülendamHaytaoğlu’nun katledilmesinin en büyük sebebi onu ve tüm kadınları koruyabilecek sözleşmenin yürürlükte olmamasıdır. Bir kez daha söylüyoruz #İstanbulSözleşmesiYaşatır!” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da Twitter paylaşımında şunları söyledi: “İnsanlık dışı bir şekilde katledilen Azra Gülendam Haytaoğlu’na Allah’tan rahmet; acılı ailesine başsağlığı diliyorum. İhtiyaç duydukları her aşamada onların yanında olacağız. Katilin mümkün olan en ağır cezayı alması için davanın takipçisiyiz.”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ olaya ilişkin “İçimiz yanıyor. Çok üzgünüz. Bu vahşetin sorumlusu cezasız kalmayacaktır. Yakınlarına, sevenlerine baş sağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından Twitter’da yapılan paylaşımda “Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi #AzraGülendamHaytaoğlu cinsel saldırıya uğrayarak vahşice öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi’ne savaş açıp suçluları kollayanlar bu cinayete ortaktır!” denildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ise sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Uğradığı cinsel saldırı sonrası vahşice katledilen Azra Gülendam Haytaoğlu’nu koruyup kollayamamanın derin acısını yaşıyoruz. Bir şubemizin yönetim kurulu üyemiz olduğunu utançla öğrendiğimiz katil zanlısının en ağır biçimde cezalandırılması için her türlü çabayı göstereceğiz.”

İstanbul Sözleşmesi nedir?

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele amacıyla, Avrupa Konseyi tarafından 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açılan sözleşmedir.

Sözleşme taraf devletlere; ev içi şiddet, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik), taciz amaçlı takip, cinsel şiddet, cinsel taciz, zorla evlendirme, kadınların sünnet edilmesi, kürtaja zorlama ve kısırlaştırmaya zorlama şeklindeki davranışlara yönelik cezai veya başka bir hukuki yaptırım öngörmeyi zorunlu kιlar.

Bu maddelerle sözleşmede açıkça verilmek istenen mesaj, kadınlara yönelik şiddetin ve ev içi şiddetin özel hayatta saklı kalacak konular olmadığıdır. Aksine, mağdur olan kimse failin eşi, hayat arkadaşı yada ailenin bir ferdi ise aile içinde işlenen suçların özellikle travma yaratıcı etkisini vurgulamak üzere bu kişinin cezası daha da ağırlaştırılabilir.

İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan ilk ülke olan Türkiye, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile sözleşmeden çekildiğini açıkladı ve 1 Temmuz 2021 itibarıyla resmi olarak sözleşmeden çıktı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.