Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye altı gündür orman yangınları ile mücadele ediyor: Rusya, Ukrayna, Azerbaycan ve İran yardım etti, Yunanistan’ın yardım teklifi reddedildi

Türkiye, altı gündür orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre son beş günde 32 ildeki 199 orman yangını kontrol altına alınırken, üç ildeki yedi yangın ise devam ediyor. Yangınlarda şu ana dek sekiz kişi hayatını kaybetti. Orman yangınlarıyla mücadele devam ederken Avrupa Komisyonu, yangınlara müdahale etmesi için İspanya’dan iki, Hırvatistan’dan bir tane yangın söndürme uçağının Türkiye’ye gönderileceğini açıkladı. Peki orman yangınları ile mücadelede hangi ülkeler Türkiye’ye yardım ediyor?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre son beş günde 32 ilde 119 orman yangını kontrol altına alındı. Antalya’nın Manavgat ve Gündoğmuş, Muğla’nın Marmaris, Köyceğiz, Milas, Seydikemer ve Tunceli’nin Hozat ilçelerinde yedi yangın devam ediyor.

Devam eden yangınlara 13 su atar uçak, üç idari uçak, dokuz İHA, 45 helikopter, altı yönetim helikopteri, bir insansız helikopter, 708 arazöz ve su tankeri, 120 iş makinesi ve dört bin 800 personel ile müdahale ediliyor.

AB’den üç adet yangın söndürme uçağı yardımı

Orman yangınlarıyla mücadele devam ederken Avrupa Komisyonu, Türkiye’ye üç adet yangın söndürme uçağı göndereceğini açıkladı. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma Mekanizması’nı devreye soktuğu belirtilen açıklamada, İspanya’dan iki, Hırvatistan’dan bir adet Canadair tipi uçak gönderileceği belirtildi. Uçaklar, Avrupa’nın sivil değerlerini koruma amacı güden “rescEU” programı ile gönderilecek.

Avrupa Kriz Yönetim Komiseri Janez Lenarčič sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Düşüncelerimiz, sevdiklerini kaybedenler ve ölümcül orman yangınlarıyla mücadele için elinden geleni yapan cesur müdahale ekipleriyle birlikte” dedi ve AB’nin zor zamanlarda Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu bildirdi.

https://twitter.com/JanezLenarcic/status/1421922509784498182?s=20

Azerbaycan’dan destek

Azerbaycan da Türkiye’deki orman yangınlarıyla mücadele için destek gönderen ülkeler arasında. Bakü hükümeti en kısa sürede Türkiye’ye, helikopter, ekipman, çeşitli malzemeler ve 500 kişilik ekip göndereceğini açıkladı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre bugün ise Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı’ndan 41’i itfaiye aracı olmak üzere 53 araçla 220 personel Türkiye’ye ulaştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de geçtiğimiz günlerdeki açıklamasında, “Azerbaycan hükümeti ve halkı, her zaman olduğu gibi bugün de kardeş Türk halkı ile dayanışma içindedir ve onun yanındadır” demişti.

Ukrayna’dan iki uçak desteği

https://twitter.com/UKRinTR/status/1421476740111679493?s=20

Ukrayna da Türkiye’deki orman yangınları ile mücadelede destek sağlayan ülkelerden. Ukrayna’nın iki yangın söndürme uçağı Türkiye’deki çalışmalara destek veriyor.

https://twitter.com/UKRinTR/status/1421167532208164875?s=20

Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenskiy 29 Temmuz’da sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştüğünü ve orman yangınından etkilenen bölgelerdeki halkın yanında olduğunu söylemişti.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1420842255045337092?s=20

“Yangınla mücadele uçaklarımız yarın Türkiye’ye uçacak” diyen Zelenskiy’nin açıklamalarının ardından, Ukrayna Devlet Acil Servisi’nden yapılan açıklamada iki adet AN-32 P tipi itfaiye uçağının Türkiye’ye gönderilmek üzere yola çıktığı belirtilmişti.

Rusya’dan yangınla mücadeleye destek

Rusya da Türkiye’deki orman yangınlarına gönderdiği 11 hava aracı ile destek oluyor. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’nın açıklamasında, Türk makamlarının talebi üzerine 11 hava aracının Türkiye’ye gönderileceği belirtilmişti.

https://twitter.com/RusEmbTurkey/status/1421545434196086790?s=20

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 31 Temmuz’da yaptıkları telefon görüşmesinde, Türkiye’deki orman yangınlardaki son durumu görüşmüştü. Görüşme sonrasında Rusya’dan beş adet 40 ton su kapasiteli yangın söndürme uçağı ve üç adet yangın söndürme helikopteri gönderileceği aktarılmıştı.

https://twitter.com/RusEmbTurkey/status/1421545434196086790?s=20

İran’dan bir yangın söndürme uçağı, iki helikopter ve 20 kişilik destek

İran da Türkiye’deki yangınlarla mücadeleye, gönderdiği 40 ton su alabilen yangın uçağı ve iki helikopter ile destek veriyor.

10 saniyede 40 ton su alan yangın söndürme uçağı 31 Temmuz’da Dalaman Havalimanı’na indi. İran hükümeti yaptığı açıklamada, “uçak ve helikopterlerin dost ve kardeş Türkiye’ye destek olmasını istediklerini” ifade etti.

Yunanistan’ın teklifine cevap verilmedi

Yunanistan makamları ise yangınla mücadele konusunda Türkiye’ye itfaiye uçağı göndermeye hazır olduklarını ancak bu taleplerine Türk makamlarından olumlu bir yanıt alamadıklarını belirtti.

BBC Türkçe’den Stelyo Berberakis’in haberine göre, Yunanistan makamları Türkiye’den bir yardım talebi gelmesi halinde itfaiye uçaklarını gönderebileceklerini ancak kendilerine teşekkür dışında olumlu bir yanıt gelmediğini açıkladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, 29 Temmuz’da Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nu aramıştı. Dendias daha sonraki açıklamasında, “Türk dostum Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu aradım. Kendi seçim bölgesi olan Antalya’da çıkan yangından ötürü üzüntümü dile getirdim ve kendisine Yunanistan’ın yangın söndürme faaliyetleri için her türlü yardımı vermeye hazır olduğunu söyledim” demişti.

Sosyal medyada başlayan “Help Turkey” kampanyası ve Fahrettin Altun’dan tepki

Dün (1 Ağustos) akşam saatlerinde Twitter başta olmak üzere sosyal medya platformlarında kullanıcılar, “Bize yardım edebilecek tüm ülkelere seslenmek istiyorum. 112 adet yangın sebebiyle perişan ve harap olduk. Halen devam etmekte olan yangınlar çok güçlü. Bunları söndürmeye yetecek adet uçağımız yok. Sekiz insanı, sayısız hayvanı ve ormanlarımızı kaybettik. Lütfen bize yardım edin. Sadece bir dünyamız var. Lütfen bu mesajı yayın. Bizim çok acil olarak dünya çapında sesimizi duyurmaya ve yardıma ihtiyacımız var” diyerek paylaşımlarda bulundu.

Paylaşımlarının altına Birleşmiş Milletler (BM), BM Yüksek Mülteciler Komiserliği ve Avrupa Birliği (AB) gibi uluslararası kuruluşları da etiketleyen kullanıcılar, #HelpTurkey ve #Turkeyisburning etiketleriyle orman yangınlarını durdurmak için diğer ülkelerden yardım talep etti.

Sosyal medyada paylaşılan bu kampanyayı eleştirenler ise #WeDontNeedHelp etiketiyle, Türkiye’nin orman yangınları ile mücadele konusunda yardıma ihtiyacı olmadığını söyledi. “Help Turkey” kampanyasına sert tepki gösterenlerden biri de Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’du.

Altun sosyal medya paylaşımında şunları kaydetti: “İyi niyetli her yardım ve katkı, milli birliğimizin gereğidir. Ancak bu akşam itibariyle yurtdışından ve tek merkezden organize edilen sözde yardım kampanyası ideolojik saiklerle, devletimizi âciz göstermek, devlet-millet birlikteliğimizi zayıflatmak amacıyla başlatılmıştır.”

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.