Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede bayi denetim sisteminin etkinliği artırılıyor: Tüzel kişiler yetkilendirilecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), bayi denetim sisteminin kurulması ve uygulanması için tüzel kişilerin yetkilendirilmesi hakkındaki kararı bugün (3 Ağustos) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.  

 
Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede bayi denetim sisteminin etkinliğinin artırılması amacıyla, dağıtıcı lisans sahiplerinin otomasyon sistemi, EPDK tarafından yetkilendirilmiş tüzel kişiler aracılığıyla kurulacak. Bayilere cihaz ve ekipman takılarak denetimlerin artırılması ve sıkılaştırılması hedefleniyor. Düzenlemeyle otomatik sisteme geçilmesi ve böylece kaçak akaryakıt alış ve satışın önüne geçilmesi amaçlanıyor. 

Karara göre bayi denetim sisteminin kurulması, uygulanması, bakımı ve onarımı için başvuruda bulunan tüzel kişilerin EPDK tarafından yetkilendirilmesi ile yetkilendirilmiş kişilerin hak ve yükümlülüklerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Buna göre kurulacak tüzel kişilerin sermayesi en az 15 milyon lira olacak. 

EPDK tarafından onaylanan karara göre ayrıca bayi denetim sisteminin kurulması, uygulanması, bakımı ve onarımı için başvuruda bulunan tüzel kişiler EPDK tarafından yetkilendirilecek. 

Petrol Piyasası Kanunu’nun 7. maddesine dayanak hazırlanan karar kapsamında, bayilerin yıllık izin bedeli 2021 yılı için 250 bin Türk Lirası olarak belirlendi. Bu rakam her yıl yeniden belirlenecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.