Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Japonya’da hastanelere artık sadece ağır hastalar kabul edilecek, Hindistan’da salgın nedeniyle milyonlarca kadın çalışma hayatının dışına itildi

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yetişkinlerin yüzde 70’inden fazlası en az bir doz koronavirüs aşısı oldu. ABD’nin Florida ve Lousiana eyaletleri koronavirüs salgınının ülke içindeki yeni merkezleri oluyor. Japonya hükümeti ağır hasta olma riski taşıyan koronavirüs hastalarının hastaneye kaldıracağını, diğerlerinin ise evde tecrit edileceğini söyledi. Hindistan’da kadınların çalışma hayatına dönmesi gittikçe zorlaşıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

“Tamamen aşılanmış topluluklar virüse karşı mücadeleyi daha iyi veriyor”

Beyaz Saray’dan dün (2 Ağustos) yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın görev süresinin başlangıcında koyduğu ve 4 Temmuz Bağımsızlık Günü’ne kadar ulaşmayı umduğunu söylediği hedefe ulaşıldığı belirtildi. ABD’deki yetişkinlerin yüzde 70’inden fazlası en az bir doz koronavirüs aşısı oldu.

ABD sağlık ve hükümet yetkilileri, son günlerde ülkede artan koronavirüs vakalarını, “aşılanmayanların salgını” olarak tanımlıyor. Ülkede virüsün en çok yayıldığı bölgelerin ortalama aşılama oranlarının altında olduğu, hastaneye yatış ve ölümlerin, aşı olmamış veya aşılanmayı reddeden kimseler arasından çıktığı belirtiliyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü Dr. Rochelle Walensky yaptığı açıklamada, “Tamamen aşılanmış topluluklar genellikle virüse karşı mücadeleyi daha iyi veriyor” dedi.

Florida ve Lousiana en karanlık günleri yaşıyor

ABD’nin Florida ve Louisiana eyaletleri 2 Ağustos Pazartesi günü, koronavirüs salgınının başından beri en yüksek hastaneye yatış sayılarına ulaştı. Bölgede yaşayan bir doktor yaşananları “en karanlık günler” olarak niteledi.

Pazar günü (1 Ağustos) Florida’da 10 binden fazla hasta koronavirüs nedeniyle hastaneye yatırıldı ve bu sayı eyalet rekoru olarak kayıtlara geçti. Louisiana’nın Demokrat Partili Valisi John Bel Edwards, eyalet sakinlerine kapalı alanlarda tekrar maske takmalarını önerdi.

Öte yandan, adı geçen eyaletlerde hastaneler koronavirüse karşı mücadelede eksik kalıyor. Bu duruma değinen Louisiana’daki bölgesel tıp merkezinin baş sağlık görevlisi Dr. Catherine O’Neal, “Bunlar bu salgının en karanlık günleri, artık hastalara yeterli bakımı vermiyoruz” dedi.

Japonya’da artık sadece ağır hastalar hastaneye kaldırılacak

Japonya’da yetkililer, olimpiyatlara ev sahipliği yapan Tokyo başta olmak üzere ülke genelinde yalnızca ağır hastaların hastaneye kaldıracağını, diğerlerinin ise evde tecrit edileceğini açıkladı. Showa Üniversite Hastanesi Direktörü Hironori Sagara Reuters’a, “Hastaneler tarafından defalarca reddedilenler var. Olimpiyatların ortasındayız ve sağlık personeli çok zor durumda” diye konuştu.

Değişikliği dün (2 Ağustos) kamuoyuna duyuran Başbakan Yoshihide Suga, evde tecrit edilen kişilerin gerekli durumlarda hastaneye yatırabileceklerini söyledi. Ülkedeki daha önceki politika, çok daha fazla sayıda hastayı hastaneye yatırmaya odaklanmıştı.

Bazıları ise bu değişikliğin daha fazla ölüme yol açabileceğinden endişeli. Muhalefetteki Anayasal Demokrat Partisi’nin lideri Yukio Edano, “Hükümet buna ‘evde tedavi’ diyor ama aslında olan yurttaşlarımızın evlerine terk edilmesidir” dedi.

ABD’li Senatör Lindsey Graham koronavirüse yakalandı

Cumhuriyetçi Partili Senatör Lindsey Graham dün (2 Ağustos) yaptığı açıklamada, aşı olmasına rağmen koronavirüs testinin pozitif çıktığını, grip benzeri semptomları olduğunu ve kendisini 10 gün boyunca karantinaya alacağını açıkladı.

Sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında Graham, “Şükürler olsun ki koronavirüs aşısı olmuştum yoksa hastalığın çok ağır seyretmesi mümkün olabilirdi. Sinüs enfeksiyonum var gibi hissediyorum ve şu anda hafif semptomlarım var. Kendimi 10 gün için karantinaya alıyorum” dedi.

Salgın kadınların çalışma hayatındaki yerini tehdit ediyor

Hindistan’da koronavirüs salgını, kadınların çalışma hayatındaki rolünü derinden etkiliyor. 44 yaşındaki Savitri Devi, geçen yıl satışların düşmesi nedeniyle Yeni Delhi’deki bir hazırgiyim fabrikasındaki işini kaybetti ve o zamandan beri iş arıyor. Devi, “Maaş kesintisi yapmaya hazırım ama maalesef iş yok” dedi.

Sendika ve endüstri temsilcilerine göre Devi, kadınları orantısız şekilde etkileyen ekonomik yavaşlamada işten çıkarılan yaklaşık 15 milyon Hindistan vatandaşından yalnızca biri.

Hindistan’da koronavirüs salgını öncesi istihdam edilen kadınların çoğu, çiftlik ve fabrika işçiliği ile ev hizmetleri gibi, düşük vasıflı kabul edilen işlerde çalışıyordu. Ayrıca kayıtdışı ekonominin çok büyük olduğu ülkede, virüsün kaç kişiyi etkilediği tam olarak bilinemiyor.

Bir milyondan fazla küçük firmayı temsil eden Hint Endüstrileri Konsorsiyumu (CIA), kendilerine bağlı işkollarındaki iş kayıplarının yüzde 60’ını kadınların oluşturduğunu belirtiyor. Azim Premji Üniversitesi Sürdürülebilir İstihdam Merkezi tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2020’nin Mart ve Aralık ayları arasında işini kaybeden işçilerin yüzde 47’si kadın iken, yalnızca yüzde 7’si erkek. Reuters’a konuşan Hintli kadınlar, iş kaybının özgüvenlerine zarar verdiğini, ruhsal ve fiziksel sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi.

ABD’den “seyahat etmeyin” uyarısı

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) dün (2 Ağustos) yaptığı açıklamada, Yunanistan, İrlanda, İran ve Virgin Adaları gibi koronavirüs vaka sayılarının yüksek seyrettiği yerlere seyahat edilmemesi konusunda uyarıda bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı nisan ayı başında 34 ülkeyi “Dördüncü Düzey: Seyahat Etmeyin” kategorisine eklemişti.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.