Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kemal Kılıçdaroğlu orman yangınlarına ilişkin konuştu: “Ranta açılacak bir avuç toprağı bile yanlarına bırakmam, ellerinden alacağım”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün (3 Ağustos) bir basın toplantısı düzenleyerek son günlerde ülkenin pek çok farklı bölgesine büyük bir hızla yayılan orman yangınları hakkında açıklamalarda bulundu. Orman yangınlarına etkili şekilde müdahale edilemediğini savunan Kılıçdaroğlu, bunun en temel sebebinin bütün yetkilerin cumhurbaşkanında toplanması olduğunu söyledi. İktidardan artık bir şey beklemeyeceklerini açıklayan Kılıçdaroğlu, “THK’nın yenilenmesi için belediyelerimizi, iş insanlarımızı ve halkımızı göreve çağırıyorum. Biz bunu yapacağız, iktidardan artık bir şey beklemeyeceğiz. Onları, trolleri ile baş başa bırakacağız” dedi. CHP lideri, yangından zarar gören alanları ranttan koruma sözü vererek, “Yanan alanlarda ranta açılacak bir avuç toprağı bile yanlarına bırakmam, ellerinden alacağım” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında konuştu.

“Bizim geleneğimizde başsağlığı dileyeceğimiz kişileri ayağımıza çağırmak yoktur”

Sözlerine yangını söndürmek için seferber olan herkese teşekkürlerini ileterek başlayan Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, yangında hayatını kaybeden bir kişinin yakınını yanına getirterek başsağlığı dilediği için şu sözlerle eleştirdi:

“Bizim geleneğimizde, inancımızda başsağlığı dileyeceğimiz kişileri ayağımıza çağırmak yoktur. Marmaris’te hayatını kaybeden Şahin Akdemir’in ailesi korumalar gözetiminde evlerinden alınarak Erdoğan’ın bulunduğu yere getirilmiş ve Erdoğan burada aileye başsağlığı dileyerek fotoğraf çektirmiştir. Bu davranışı bu toplum kabul edemez.”

“Bir cumhurbaşkanı orman yangınlarını önleme konusunda bir ‘master planı’ hazırlamaktan âcizse o cumhurbaşkanı orman yangınlarını engelleyemez”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu orman yangınlarına yeteri kadar müdahale edilemediğini belirterek şunları söyledi: “Bir cumhurbaşkanı orman yangınlarını önleme konusunda bir ‘master planı’ hazırlamaktan âcizse o cumhurbaşkanı orman yangınlarını engelleyemez. Bir cumhurbaşkanı, orman yangınlarının beşer yıllık zaman dilimleri içinde sürekli arttığını göremiyor, görüyor da kavrayıp, önlem almıyorsa o cumhurbaşkanı orman yangınlarını önleyemez.”

“Bir cumhurbaşkanı orman yangınlarında kullanılacak uçak ve helikopterlerin dengeli olması gerektiğini bilmiyorsa o cumhurbaşkanı orman yangınlarını önleyemez”

Cumhurbaşkanının, küresel ısınma ile birlikte orman yangınlarının artacağını bilmediğini  savunan Kılıçdaroğlu, ormanlara müdahale etmedeki teknik yetersizlikler hakkında ise şöyle konuştu: “Bir cumhurbaşkanı orman yangınlarında kullanılacak uçak ve helikopterlerin dengeli olması gerektiğini bilmiyorsa o cumhurbaşkanı orman yangınlarını önleyemez. Bir cumhurbaşkanı yanan orman alanlarının tekrar kazanılması için görevi Orman Bakanlığı’na değil de, Turizm Bakanlığı’na veriyorsa o cumhurbaşkanı orman yangınlarını önleyemez.”

“Yaşadığımız trajedi bütün yetkilerin bir kişinin eline verilmesi ve süreci yönetmekte bir kişinin içine düştüğü acziyettir”

Yanan orman alanlarının yerine otel yapılmasına da cumhurbaşkanı tarafından ses çıkartılmadığını belirten CHP lideri, Türk Hava Kurumu’nun (THK) işlevsiz hale getirilerek cumhuriyetten intikam alınmak istendiğini savundu. Kılıçdaroğlu yönetimde yaşanan krizlerin kaynağı için ise “Yaşadığımız trajedi bütün yetkilerin bir kişinin eline verilmesi ve süreci yönetmekte bir kişinin içine düştüğü acziyettir” dedi.

“İktidardan artık bir şey beklemeyeceğiz, onları trolleri ile baş başa bırakacağız”

Çözüm önerilerinden de bahseden Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin iklim ve su krizinin ortasında olduğunu ve bunun için önlem alınması gerektiğini söyledi. Zarar gören insanların ve diğer kayıpların kayıt altına alınmasının ve her orman için güncel bir yangın planı yapılmasının zaruri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, bir bilim çalıştayı toplayacaklarını açıklayarak, “THK’nın yenilenmesi için belediyelerimizi, iş insanlarımızı ve halkımızı göreve çağırıyorum. Biz bunu yapacağız. İktidardan artık bir şey beklemeyeceğiz. Onları, trolleri ile baş başa bırakacağız. Biz milletimizle, saray iktidarının unuttuğu orman köylülerimizle el ele vererek gerçeklere odaklanacağız” diye konuştu.

“Yanan alanlarda ranta açılacak bir avuç toprağı bile yanlarına bırakmam, ellerinden alacağım”

Yaşanan felaketlerin toplumun ruh sağlığını olumsuz etkilediğini de aktaran CHP lideri, açıklamalarını şöyle sonlandırdı: “Halk yardım çağrısı yaptığı zaman onları anlamak yerine, önüne geleni terörist diye yaftalamak ancak âciz yönetimlerin başvuracağı bir taktiktir. Yangında zarar görmüş alanlara ne Turizm Bakanı’nın ne sarayın ne de onların avenelerinin bir tek tuğla koymalarına izin vermeyeceğiz. Herkesi uyarıyorum. Yanan alanlarda ranta açılacak bir avuç toprağı bile yanlarına bırakmam, ellerinden alacağım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.