Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope ekipleri yangın bölgesinde – Milas’ta yaklaşık 10 bin kişi tahliye edildi: “Keşke orman yerine evim yansaydı”

Fotoğraflar: Sedat Elbasan

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Çökertme ve Mazı köylerinde yangınlar devam ediyor. Bölgeden yaklaşık 10 bin kişi tahliye edildi, alevler Bodrum’a doğru ilerliyor. Köylüler, yeterli müdahalenin yapılmamasından şikayetçi. Fırat Fıstık ve Sedat Elbasan’ın haberi.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Çökertme Köyü’nde yangın, hem köyü hem de etrafındaki alanı tamamen etkisi altına aldı. Helikopterler, itfaiye, belediye ve Orman Genel Müdürlüğü’nde çalışan işçilerin emekleriyle gün boyunca yangın söndürülmeye çalışıldı fakat müdahaleler yangını durdurmaya yetmedi.

Köyler tamamen boşaltılıyor

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Beyciler Mahallesi’nde başlayan yangın, buradan Mazı’ya sıçradı ve özellikle Aşağı Mazı’da büyük tahribata yol açtı. Burada yaşayanlar ve otellerde kalanlar tahliye edilirken yangın bir anda Yukarı Mazı’daki ormanlık alana da sıçradı. Bu bölge de jandarma tarafından tamamen kapatıldı ve giriş-çıkışlara izin verilmedi. 

Çökertme de Mazı’nın yanında yer alan bir bölge ve dün (2 Ağustos) etkisini artıran yangın sonucunda köyler tamamen boşaltılırken gece saatlerinden itibaren etrafındaki yerleşim yerlerine doğru genişledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamasına göre tahliye edilenlerin sayısı 10 bine yaklaştı.

Santrale ulaşırsa ne olur?

Yangın bölgesinde bir termik santral de var. Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali, alevlerin en yoğun olduğu bölgelerden sadece birkaç kilometre uzakta. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, yangının buraya sıçrama olasılığına Twitter’dan paylaştığı “Burada kritik bir noktadayız. Yangın kırsaldan çıkıp sitelere doğru ilerliyor. Yarın özellikle hava desteği tam anlamda sağlanarak bu feci yangının beli karılmalı. Çünkü bu hız alınamazsa üzülerek söylüyorum ki istikamet termik santral!” mesajıyla dikkat çekmişti. 

Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali’ne yangının ulaşması santrali tamamen kullanılmaz hale getirebilir ve elektrik sıkıntısı yaşanabilir ancak bir patlamaya neden olması beklenmiyor. 

Bir yerde bitiyor, diğerinde başlıyor

Mazı ve Çökertme’de konuştuğumuz bölge halkı ise müdahalelerin yeterli olmadığı düşüncesinde. Özellikle çevre il ve ilçelerden vatandaşların desteğiyle yangın söndürme çalışmaları devam ediyor ve hem ekipman hem de görevli sayısı yangını söndürmeye yeterli değil. Bunun yanı sıra arazinin dik ve zor olması, aşırı rüzgar ve sıcaklık da yangın söndürme çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Bir yerde yangın söndürülürken, diğer yerde yeniden başlıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.