Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sübliminal mesaj mı, basit bir figür mü? -Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un giydiği tişörtteki “baykuş” figürü komplo teorilerinin yayılmasına neden oldu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un gençleri aşılanmaya teşvik etmek için çektiği video mesajdaki tişörtü spekülasyonlara yol açtı. Macron’un giydiği siyah renkli, kısa kollu tişörtte bulunan baykuş deseninin anlamı farklı komplo teorilerinin ortaya yayılmasına neden oldu. Elysée Sarayı’ndan tişört ile ilgili ortaya atılan sorulara dair resmi bir açıklama gelmedi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un pazartesi günü (2 Ağustos) Fransız gençlerini aşı olmaya teşvik etmek için TikTok platformu üzerinden yayınladığı video mesajda giydiği siyah tişört spekülasyonlara neden oldu.

Macron’un giydiği tişörtün üzerindeki baykuş deseni, gençleri aşı kampanyasına teşvik etme amacıyla verilen mesajın önüne geçti. Macron, TikTok’taki soru-cevap yayınında siyah renkli, kısa kollu bir tişört giymiş ve her zamanki gri takım elbisesini, beyaz gömleğini ve kravatını değiştirmişti.

Macron’un giydiği tişörtün üzerindeki beyaz baykuş deseninin ne anlama geldiği konusunda çeşitli spekülasyonlar yapıldı. Macron’un giydiği tişörtün anlamını çözmeye çalışanlar, bunun sadece bir kuş mu, sübliminal bir mesaj mı, basit bir baykuş figürü mü yoksa Macron’un da mensubu olduğu bir gizli topluluğun simgesi mi olduğunu anlamaya çalıştı. Bunun üzerine Macron’un neden bu giyim tarzını seçtiğine dair ortaya çeşitli komplo teorileri ortaya atıldı.

Bohemian Kulübü’nden etimolojik teorilere…

Macron’un giydiği tişörte ilişkin olarak ortaya atılan ilk teori, 1872 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde kurulan Bohemian Kulübü ile ilgili. Bohemian Kulübü’nün simgesinin de bir baykuş olması, söz konusu komplo teorisini popüler hale getirdi.

Bohemian Kulübü

Bohemian Kulübü, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa ve Asya’dan iş insanları ve politikacılardan oluşan erkeklere özgü bir kulüp olarak öne çıkıyor. Ortaya atılan iddialara göre, Bohemian Kulübü’nde eski ABD başkanları ve çok zengin ve kilit noktalarda görev yapan elitler belli zaman aralıklarıyla bir araya geliyor.

Ancak Macron’un giydiği tişörtte bulunan baykuş deseni ile Bohemian Kulübü’nün sembolü olan baykuş motifi arasında bazı farklar mevcut. Macron’un tişörtündeki, siyah bir arka plan üzerinde bulunan ve geometrik şekillerden oluşan beyaz bir baykuş iken Bohemian Kulübü’nün simgesi olan baykuşun yanında kırmızı harflerden oluşan B ve C harfleri bulunuyor.

İkinci bir teori ise Fransızca ve İngilizce’deki bazı kelimelerin karşılıkları ile ilgili. Buna göre, Fransızca’dan İngilizce’ye “baykuş” olarak çevrilebilen iki kelime mevcut. Bunlardan biri kulak tüyleri olan bir baykuş anlamına gelen “hibou”, diğeri ise tüyleri olmayan bir baykuşu ifade eden “chouette.” Hibou, Romalılar için ölümün ve kötü bir şansın habercisi, kara büyünün temsilcisi, üzüntü, yalnızlık ve melankolinin sembolü anlamına geliyor. Chouette ise hibou kelimesinin tam aksine, Kelt kültüründe manevi bir rehber olan Yunan tanrıçası Athena’nın hizmetkârı ve ayrıca Fransızca’da “süper” anlamına gelen bir kelime olarak biliniyor.

Elysée’den açıklama yok, fırsatçılar işbaşında

Elysée’den Macron’un giydiği baykuş desenli tişörtle ilgili sorulara resmi bir yanıt gelmezken, fırsatçılar spekülasyonların ve komplo teorilerinin yayılmasından faydalandı. Macron’un giydiğine benzeyen bir tişört, “Macron TikTok tişört” etiketiyle internette 19,99 eurodan satışa sunuldu.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.