Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye sekiz gündür orman yangınlarıyla mücadele ediyor: Alevler Milas’taki termik santrale girdi

Kapak fotoğrafı: Sedat Elbasan

Türkiye, sekiz gündür ormanlık alanlarda çıkan yangınlarla mücadele ediyor. Akdeniz ve Ege’yi kavuran yangınlar bazı bölgelerde şehir merkezlerine kadar indi, bölgede yaşayanlar evlerini boşaltmak zorunda kaldı. Medyascope, orman yangınlarının sürdüğü bölgelerden son durumu aktarıyor.

Muğla-Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, bölgelerinde devam eden yangında alevlerin Kemerköy Termik Santrali’ne girdiğini ve santralin tamamen boşaltıldığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki AFAD Koordinasyon Merkezi’nde yangınlardaki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, Manavgat’ta altı uçak, iki insansız hava aracı, 17 helikopter, 1878 araç ve 6 bin 500’den fazla personelle yangın söndürme çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi. Özel bir şirketten kiralanan dört uçağın Isparta Havalimanı’na indiğini söyleyen Çavuşoğlu, yurtdışından gelecek uçaklara ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Azerbaycan’dan yarın sabah bir uçak ve içindeki 10 personel ve 40 itfaiye aracıyla da 150 personel karadan ülkemize gelecekler. Bir şirketimizin, İsrail’deki bir şirketten kiraladığı iki uçak da yarın ülkemize gelecek. Uçuş izinleriyle ilgili tüm işlemleri tamamladık.”

“Yöresel mimariye uygun şekilde konutlarımızı hazırlıyoruz”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, yangında yaralanan 722 vatandaşın 708’inin tedavilerinin tamamlandığını, yangında evi zarar gören 912 kişiye yaklaşık 13 milyon lira nakdi yardım yapıldığını kaydetti. Bölgeye 47,5 milyon lira nakdi yardım geldiğini söyleyen Kurum, yanan konutlarla ilgili projelerden şöyle bahsetti: “Konutları 3+1, 2+1, altında deposuyla, müştemilatıyla, ahırıyla projelendiriyoruz. Yöresel mimariye uygun şekilde konutlarımızı hazırlıyoruz.”

Kurum ev projelerine ilişkin eleştirilere ise “O eleştirileri yapanların sahadan, Antalya’dan, Manavgat’tan, Akseki’den, Alanya’dan hiçbir şekilde haberleri yok” diyerek yanıt verdi.

Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) aktardığına göre son sekiz günde 34 ilde çıkan 174 orman yangınından 160’ı kontrol altına alındı, 14’ü ise devam ediyor. Muğla’da yedi, Antalya’da iki, Denizli’de iki, Isparta’da iki, Aydın’da ise bir bölge yanıyor. OGM’nin açıklamasında, “Ekiplerimiz tarafından 98 kırsal alan yangınına müdahale edilmiştir. Şu an itibarıyla devam eden yangınlarla mücadelede toplam 16 su atar uçak, dokuz İHA, 45 helikopter, altı yönetim helikopteri olmak üzere toplam 51 helikopter, bir insansız helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinesi ve yaklaşık 5 bin 250 personel görev yapmaktadır” denildi.

İl il orman yangınları

İstanbul Valiliği, bugün (4 Ağustos) Beykoz Tokatköy Yuşa Tepesi civarında, ormanlık alanda yangın ihbarı alındığını duyurdu:

“Bölgeye süratle güvenlik, itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edilmiştir. Karadan ve helikopterle havadan yapılan müdahale neticesinde, yangın saat 13.30 itibariyle söndürülmüş olup soğutma çalışmaları devam etmektedir. Yangında 300 metrekarelik örtü yanmış olup, yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma başlatılmıştır.”

1- MUĞLA

Muğla’nın Marmaris, Köyceğiz, Kavaklıdere, Yılanlı, Seydikemer ilçeleri ile Milas ilçesinin iki bölgesinde yangın devam ediyor. 29 Temmuz Cuma günü ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Altı gündür süren orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale edilirken çoğu bölgede evler boşaltıldı.

  • Milas

Milas’ta ormanlık alanda çıkan ve yerleşim yerlerine kadar sıçrayan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Alevler, Fesleğen, Akçakaya, Gürçamlar ve Türkevleri mahallelerine sıçradı. Dün akşam (3 Ağustos) alevler Türkevleri’nde bulunan Kemerköy Termik Santrali’ne kadar ilerleyince bölge acilen boşaltıldı. Muhabirimiz Fırat Fıstık‘ın aktardığına göre alevler termik santralin bulunduğu bölgeye yaklaştığı sırada uçak ya da helikopter müdahalede bulunmadı. Daha sonra yangın, İspanya’dan gelen iki uçak ve üç helikopterin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Ancak Ören-Çökertme arasındaki sahil hattının yüzde 90’ı kül oldu.

  • Marmaris

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, dün gece alevlere teslim olan Turgut Mahallesi Delikyol Mevkii’nde açıklamada bulundu. Oktay, “Turgut Mahallesi Delikyol Mevkii’ne akşamüstü gelmiştim. Müdahale edilmesi yönünde görüşmelerimiz olmuştu. Ancak maalesef müdahale edilmedi. Vatandaş kendi canını hiçe sayarak kendi ormanını, kendi doğasını, kendi toprağını korumak için yukarı tırmanıyor, görüyorsunuz” dedi. Bu sabah Delikyol’da havadan ve karadan yangına müdahale edilmeye başlandı.

  • Köyceğiz

Köyceğiz’de makilik alanda yedi gün önce çıkan yangına havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Demirören Haber Ajansı’nın aktardığına göre iki uçak ve dört helikopter ile yangın müdahale edilen bölgede, sekiz ev zarar gördü.

2- ANTALYA

Antalya’nın Manavgat ilçesinde çarşamba (28 Temmuz) günü ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın kısa sürede şehir merkezine kadar ulaştı, evler boşaltıldı. Çoğu ev kül oldu, hayvanlar kurtarılamadı, tarım ve sera alanları zarar gördü. Bölgeden gelen görüntülerde, gökyüzünün kırmızıya büründüğü görüldü. Yangınlar, sekizinci günde Manavgat, Alanya, Akseki ve Gündoğmuş ilçelerinde devam ediyor. Antalya muhabirimiz Mehmet Selçuk Ada ve Ufuk Çeri’nin aktardıklarına göre İbradı’ya bağlı Ormana Mahallesi’nde halk, yangına havadan müdahalede bulunulmasını bekliyor.

  • Manavgat

Sekiz gün önce Manavgat’ta aynı anda dört farklı noktada yangın çıkmıştı. Yangın, bazı bölgelerde kontrol altına alınsa da bölge bölge devam ediyor. Kızıldağ’daki orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.