Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD silah ihracatı politikasında değişikliğe gidiyor: Silah ihracatında “insan hakları” kriteri baz alınacak

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), silah ihracatı politikasında değişiklik yapmak için bazı hazırlıklar yürüttüğü öğrenildi. Joe Biden yönetiminin söz konusu değişiklik ile silah ihracatı politikasında yeni dönemde “insan hakları” vurgusunu daha fazla ön plana çıkarması bekleniyor. Değişikliğin daha çok polis veya paramiliter güçlerin elindeki halka karşı kullanılan küçük silahların satışını etkileyeceği belirtiliyor.

Reuters’ın haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Başkan Joe Biden yönetimi, ülkenin silah ihracatı politikasında değişikliğe gitmek için hazırlık yapıyor. Yapılacak değişiklik ile birlikte ABD’nin silah ihracatı yaparken “insan haklarını” daha fazla göz önünde bulundurması hedefleniyor.

İki Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcısının yarın (6 Ağustos) Biden yönetiminin Konvansiyonel Silahların İhracı (CAT) Yasası’nda yapılması öngörülen değişiklikler hakkında Kongre personeline bilgi vereceği öğrenildi. Şu anda tasarı halindeki değişiklikler hakkında eylül ayında resmi bir açıklama yapılması bekleniyor.

Kaynaklara göre, tasarıda öngörülen değişiklikler henüz net olmamakla birlikte ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve diğer ilgili makamlarla temaslar devam ediyor. Pentagon’un ABD’nin silah ihracatı konusunda geleneksel bir tavır takındığı belirtildi. Buna göre Pentagon, ABD kuvvetlerinin denizaşırı çatışmalarda güvende kalması için silah satışının ABD’nin müttefiklerine yapılması görüşünde.

Değişiklik ne getirecek?

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili ise yeni CAT politikası üzerinde çalışıldığını ve bu yeni politikanın “ABD’nin değerlerini ve çıkarlarını en iyi yansıtan stratejik ortaklıklar kurmasına ve sürdürmesine yardımcı olacağını” belirtti. Yetkili ayrıca, yeni silah ihracatı politikasının, silah satışları ile satış yapılan ülkedeki insan hakları karnesi arasındaki ilişkiyi daha çok dikkate alacağını söyledi.

Yapılması beklenen değişikliğin özellikle polis veya paramiliter güçler tarafından yerli halklara karşı kullanılabilecek saldırı tüfekleri ve gözetleme ekipmanları gibi daha küçük silahların satışı üzerinde etkili olması bekleniyor. Bu anlamda, hava savunma sistemi gibi büyük sistemlerin satışının ise daha az etkileneceği düşünülüyor.

Bu bakımdan yeni silah ihracatı politikası ile operasyonlar esnasında polisin öldürücü silahlarla insanlara müdahale etmekle suçlandığı Filipinler gibi ülkelere yapılan silah satışlarının etkilenebileceği tahmin ediliyor. Ayrıca söz konusu değişikliklerin ardından, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelere yapılan silah satışlarının da bu ülkelerin Yemen iç savaşındaki tutumları nedeniyle etkilenebileceği belirtiliyor. 

Uluslararası barış ve güvenliği geliştirmeyi amaçlayan Vaşington merkezli düşünce kuruluşu Stimson Center’ın başkan yardımcısı Rachel Stohl, “Silah satışlarına yönelik yeni bir ABD yaklaşımına şiddetle ihtiyaç var. Silah satışlarına salt bir ticari işlem olarak yaklaşmanın ötesine geçmeliyiz” dedi.

Trump döneminde CAT politikası

Eski ABD Başkanı Donald Trump, başkanlığı döneminde silah satışlarının ABD’de istihdam yaratmanın bir yolu olduğunu söylemiş ve CAT politikasında ABD’nin ticari çıkarlarına daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini savunmuştu.

Trump ayrıca, uluslararası hava gösterileri ve silah pazarlarında ABD silahlarını tanıtmaları için üst düzey hükümet yetkilileri göndermekten yana olmuş ve bu yaklaşımına ABD’li silah üreticilerinden de destek gelmişti. Yaptığı uluslararası seyahatlerde de silah anlaşmalarına özel bir önem veren Trump, yabancı liderleri silah satışı konusunda anlaşmaya teşvik etmişti.

Trump, Yemen iç savaşı ve gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili endişelere rağmen, Suudi Arabistan ve BAE’ye büyük miktarda mühimmat ve diğer silahların satışının Kongre tarafından gözden geçirilmesini de reddetmişti.

Trump, silah ihracatı politikası hakkında yapılan eleştiriler karşısında ise, Riyad’ın Boeing, Lockheed Martin, Raytheon ve diğer birçok ABD’li şirketten askeri teçhizat satın almak için milyarlar harcadığını ve sözleşmeleri iptal etmenin aptalca olacağını söylemişti.

ABD dünyanın en büyük silah tüccarı olmaya devam ediyor

Şimdiye kadar Biden yönetiminin silah satışı konusundaki politikası Trump dönemi ile büyük bir farklılık göstermedi. ABD’nin silah satışında herhangi bir düşüş yaşanmadı.

ABD, yılda 100 milyar dolardan fazla silah, hizmet ve eğitim satarak dünyanın en büyük silah ve savunma sanayi tüccarı olma unvanını koruyor.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.