Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da bağımsız medya Kremlin’in baskısı altında: “Yabancıların ajanları”

Fransa’nın Liberation gazetesinde yer alan habere göre Rusya’da bağımsız medya, hükümetin yoğun baskısı altında. Eylül ayında düzenlenecek seçimlerden önce Kremlin’in hiçbir şeyi şansa bırakmak istemediği ve bu yüzden bağımsız medya dahil olmak üzere bütün medyayı baskı altına almaya çalıştığı belirtiliyor. Buna göre Kremlin, bağımsız yayın organı ve gazetecileri topluma “yabancıların ajanları” ya da “istenmeyen organizasyonlar” diye sunuyor.

Haberin özetini paylaşıyoruz:

Rusya’da yurtdışından finans ya da herhangi bir maddi yardım alan medya kuruluşlarına karşı bazı yasal yaptırımlar söz konusu olabiliyor. Bunlardan en çok bilineni, bu medya kuruluşlarının yayınlarında, “Bu içerik yabancı bir medya ya da yabancıların ajanlık faaliyetini sürdüren bir Rus organizasyonu tarafından üretilmiş ve yayılmıştır” uyarısının çıkması.

Bu adımın iki amacı olduğu düşünülüyor. Zaten kaynakları kısıtlı medya kuruluşlarına reklam verebilecek şirketleri korkutmak ve bu yayın organlarını iflasa sürüklemek.

14 Mayıs’ta Rusya’nın en popüler bağımsız medya kuruluşlarından biri olan Meduza, “yabancıların ajanı” ilan edildi. Bu medya kuruluşu şimdiye kadar okuyucularından topladığı fonlarla hayatta kaldı. Bir başka bağımsız medya kuruluşu VTimes da aynı şekilde suçlandı ve 3 Haziran’da yeterli finansal kaynağı olmadığı için kapanmak zorunda kaldı.

15 Temmuz’da Proekt sitesi, 23 Temmuz’da The Insider sitesi “ajan” ilan edildi. The Insider Yazı İşleri Müdürü Roman Dobrokhotov, “Gazetecilerimizi hapse atmaya başlayabilirler” dedi. Dobrokhotov, yıl içinde bağımsız gazetecilerin Rusya’yı terk edebileceğini ve yurtdışından çalışmak zorunda kalabileceklerini sözlerine ekledi. Dobrokhotov’un kendisi ise 28 Temmuz’da ülkeyi terk etmek üzereyken durduruldu ve pasaportu iptal edildi.

Rusya İstihbaratı Direktörü, 2 Ağustos’ta devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, tüm bu medya kuruluşlarının birbiriyle ve Avrupa / Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkili olduğunu söyledi. Bunun ardından üç bağımsız medya kuruluşu engellendi. Bir başka bağımsız medya kuruluşu olan Takie Dela’dan gazeteci Artiom Bessedin, bu eğilimlerin Rusya’da hep güçlü olduğunu ancak son dönemde çok arttığının altını çizdi.

Derleyen: Alphan Telek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.