Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tokyo 2020 Erkekler basketbol finali – ABD 87-82 Fransa: Rüya Takım’ı Fransa da uyandıramadı

İlk kez 1992 yılındaki Barselona Olimpiyatları’na profesyonel oyuncularla katılan ABD Basketbol Milli Takımı’nı herkes hayranlıkla izlemiş ve “Dream Team (Rüya Takım)” olarak anılmışlardı. Dream Team, turnuva boyunca rakiplerine ortalama 43,8 sayı fark atarak da lakabının hakkını vermişti. Zaman içinde Avrupa basketbolunun, Amerikan Ulusal Basketbol Ligi NBA’e entegre olması rekabeti artırdı. Tokyo Olimpiyatları’nda basketbol finalinde karşı karşıya gelen ABD ile Fransa, rekabetin seviyesini gösterdi.

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda, Saitama Super Arena’da oynanan erkekler basketbol finalinde Fransa ve ABD karşılaştı. ABD’nin en büyük özelliği olan atletik meziyetlere net cevabı olan takım, turnuva boyunca Fransa’ydı. Bunu da gruptaki ilk maçlarında Fransa’nın 83-76’lık galibiyetiyle gördük. Fransa, parkede çift uzunla mücadele ettikçe, ABD’nin zayıf karnı olan uzun rotasyonu onlar için mağlubiyetin hazırlayıcısı olmuştu.

Final müsabakasında da aynı ilk maçta olduğu gibi Fransa’nın koçu Vincent Collet, Rudy Gobert ve Vincent Poirier üzerinden pota altında üstünlük kurmak isteyerek oyuna başladı. Fakat dakikalar ilerledikçe ABD’li Kevin Durant ile eşleşemediler. Yıldız oyuncu sürekli olarak birebir eşleştiği rakiplerine üstünlük kurarak skor üretti. 

İlk yarıda Fransa’nın oyun içinde kaldığı anlar, uzunları Moustapha Fall’ın ABD’li Draymond Green’e karşı kurduğu üstünlüktü. Devre bitimine yedi dakika kala 28-24’lük ABD üstünlüğüyle geçildi. Atletizmiyle öne çıkan ABD için kısalara yapılan baskının top kaybına dönüşmesi turnuva boyunca galibiyetinin anahtarı oldu. Final maçında da kazanılan her top geçiş hücumlarıyla ABD tarafından cezalandırıldı. İlk yarının skoru 44-39’la Fransızların geriden takip etmesinin ana sebebi bu top kayıpları oldu. ABD’nin iki top kaybına karşılık olarak Fransa iki çeyrek sonunda 12 top kaybı yaptı.

Üçüncü çeyrekte de benzer senaryoyu izledik. Kevin Durant’in 3 sayısıyla 11 sayı öne geçen ABD, Fransa’nın oyunu boyalı alana yıkmasına cevap vermekte zorlandı. Özellikle içerdeki uzun oyuncuya indirilen toplarda yardım savunması getiren ABD savunması, 3 sayılık atışlarla cezalandırıldığı noktada müsabakayı bir türlü domine edemedi. Kısa savunmasında De Colo ve Fournier’in savunma zaaflarını, Rudy Gobert pota çevresi savunmasıyla kapatmak istedi. Fakat kısalardan baskı görmeyen ABD’li oyuncular sürekli olarak Fransız uzunla temas sağladı ve yıldız oyuncunun faul problemine girmesine sebep oldu. Son çeyrekte Fransa, De Colo ile maçın bitimine 10 saniye kala farkı 3 sayıya indirse de ABD’li Kevin Durant’in serbest atışlarıyla 87-82’lik skor ortaya çıktı.

Aynı ilk yarıda olduğu gibi ABD’nin 18 asist yapmasına karşılık 9 top kaybıyla oynaması, Fransa’nın ise 22 asistine karşılık 18 top kaybı yapması mağlubiyetin hazırlayıcısı oldu. Müsabakanın yıldızı olan ve üçüncü altın madalyasına ulaşan Kevin Durant, maçı yüzde 50 saha içi isabetiyle 29 sayı, 6 ribaunt, 3 asist ve 1 blokla tamamladı.

1992 yılında, profesyonel oyunculardan oluşturulan Rüya Takım’dan sonra sadece 2004 Atina’da altına ulaşamayan ABD Milli Basketbol Takımı geleneğini sürdürdü, olimpik erkekler basketbolda 16’ncı altın madalyasını kazanarak Tokyo 2020’yi şampiyon olarak tamamladı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.