Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan, Evia Adası’ndaki yangınlarla boğuşuyor: “Bir korku filmi gibi”

Avrupa’nın birçok ülkesini derinden etkileyen şiddetli orman yangınları, Yunanistan’da halen devam ediyor. Ülkenin en büyük ikinci adası olan Evia’da (Eğriboz) pazar günü (8 Ağustos) binlerce kişi tahliye edildi. Yunanistan orman yangınları ile mücadele ederken Başbakan Kiryakos Miçotakis, orman yangınları ile mücadelede kendilerine destek veren tüm ülkelere teşekkür etti.

Yunanistan’da son 30 yılın en sıcak yaz mevsimi yaşanıyor. Ülke genelinde çıkan orman yangınları nedeniyle binlerce hektarlık ormanlık alan yandı, onlarca ev ve işyeri kül oldu.

Yangınların altıncı gününde, Yunanistan’ın en büyük ikinci adası olan Evia’da çıkan orman yangınları nedeniyle binlerce kişi tahliye edilmek zorunda kaldı. Kontrolsüz bir şekilde yayılan yangın, adanın kuzey ve güney cephelerine hızla sıçradı. Özellikle adanın kuzeyindeki ormanlık alanlar yangın nedeniyle tahrip oldu.

Anakaraya köprü ile bağlı olan Evia’nın farklı bölgelerinden iki binden fazla insan tahliye edildi. Bölgedeki yaşlıları ve engellileri, tahliye emirlerine uymayan ve bölgede kalarak yangınlarla mücadele etmeye çalışan gençler kurtarırken, diğer ada sakinleri ise alevler içindeki ağaçlarla çevrili yollarda yürüyerek kaçmak zorunda kaldı.

Öte yandan, kuzeydeki sahil köyü Pefki’den daha fazla insanı tahliye etmek için bir sahil güvenlik botu, üç devriye botu, dört donanma gemisi, bir feribot, iki tur teknesi, bir balıkçı teknesi ve bir özel teknenin hazır olarak bekletildiği açıklandı.

Tahliye edilen kişiler arasında yer alan 38 yaşındaki hamile kadın Mina yaşananları bir korku filmine benzetti ve “Bu bir korku filmi gibi” dedi.

Evia’da 570’ten fazla itfaiyeci, adanın kuzeyinde ve güneyindeki yangınlarla mücadele ediyor

Çıkan orman yangınından zarar gören köylerden biri olan Psaropouli’de yaşayanlar ise tahliye edildikleri için kızgındı. Vasilikia adlı bir kadın, “Evimi kaybettim… Ertesi gün hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bu bir felaket. Çok büyük. Köylerimiz yıkıldı, evlerimizden, mallarımızdan hiçbir şey kalmadı, hiçbir şey, hiçbir şey” diye konuştu.

Adanın kuzeyindeki Gouves köyünde yaşayan Yannis Selimis adlı bir genç ise yetkililere “İnsanlar giderse köyler kesinlikle yanar…Tanrıya emanetiz” diyerek tepki gösterdi.   

Yunanistan Sivil Koruma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias ise acil durum ekiplerinin birden fazla noktada birçok yangını söndürmek için insanüstü çaba harcadığını söyledi. Hardalias dün (8 Ağustos) verdiği bir brifing sırasında, “Önümüzdeki gece zor olacak” dedi. Hardalias ayrıca, bölgedeki yangın söndürme uçaklarının, dağların üzerinde yükselen kalın duman bulutları ve türbülansın neden olduğu düşük görüş mesafesi de dahil olmak üzere birçok engelle karşılaştığını belirtti.

Adada yangın ile mücadelede gösterilen çabalara tanık olan kişiler, havanın çok sıcak olmasından dolayı suyun yangına ulaşmadan buharlaştığını da sözlerine ekledi. 

Orta Yunanistan Bölgesi Valisi Fanis Spanos ise adanın kuzeyindeki durumun yaklaşık bir haftadır çok zor olduğunu belirtti. Spanos, “Cepheler çok büyük, yanmış araziler çok büyük” dedi ve iki bin 500’den fazla kişinin otellerde ve diğer sığınaklarda ağırlandığını söyledi.

Yunanistan, yangınla mücadele için orduyu da görevlendirdi.

Yangının bilançosu

Ülkede 2008-2020 yılları arasında yanan arazilerin ortalaması bin 700 hektar iken, sadece son 10 günde 56 bin 655 hektar alan yandı. Meydana gelen orman yangınlarında şimdiye kadar 10 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Ülkedeki orman yangınlarının nasıl ortaya çıktığı ise ayrı bir merak konusu. Birçok kişi bu yangınların kasten çıkarıldığını düşünürken, yangınların nedenini bulmak üzere başlatılan soruşturmalar devam ediyor.

Yunan Polis Sözcüsü Apostolos Skrekas, Messinia’nın Mora bölgesinde yaşayan 71 yaşındaki bir erkek de dahil olmak üzere 10 kişinin kundakçılık şüphesiyle tutuklandığını söyledi. Konu ile ilgili olarak dokuz kişi daha sorgulanırken, yangınların söndürüldüğü bölgeleri izlemek için ayrıca 500 polisin gönderildiği bildirildi.

Başbakan Miçotakis’ten teşekkür

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunanistan’ın yangınla mücadelesine yardım göndererek destek veren 22 ülkeye teşekkür etti.

Miçotakis “Yunan halkı adına, orman yangınlarıyla mücadeleye yardım etmek için yardım ve kaynak gönderen tüm ülkelere en içten şükranlarımızı ifade etmek istiyorum. Bu zor zamanlarda Yunanistan’ın yanında olduğunuz için teşekkür ederiz” dedi.

Miçotakis’in teşekkür ettiği 22 ülke arasında 11 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke (Avusturya, Hırvatistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Polonya, Romanya, Slovakya, İspanya ve İsveç) ve Mısır, İsrail, Kuveyt, Moldova, Katar, Sırbistan, İsviçre, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yer alıyor.

Kaynak: The GuardianReutersEkathimeriniFrance 24BBC

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.