Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan: Üç günde en az 27 çocuk öldürüldü, altı AB ülkesi sığınma başvurusu reddedilen Afganlar’ı ülkelerine göndermek istiyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesiyle birlikte Taliban bölgede ilerleyişini sürdürüyor. Afgan hükümet güçlerinin Taliban’a karşı kaybettiği eyalet sayısı altıya yükseldi. Birleşmiş Milletler (BM), Taliban ile Afgan güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda son 72 saatte en az 27 çocuğun öldürüldüğünü açıkladı. Avrupa Birliği’nin (AB) altı üye ülkesi ise başvuruları reddedilen Afgan sığınmacıları ülkelerine göndermek istiyor. 

Taliban, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesiyle ülke genelinde hızla ilerliyor. Önce kırsal alanları hızlıca ele geçiren Taliban, şimdi ise kasabalarda ve eyaletlerdeki hâkimiyetini genişletiyor.  

Cuma gününden (6 Ağustos) itibaren Sar-i Pul, Talukan, Şibirgan, Zaranc eyaletlerini ele geçiren Taliban, pazar günü (8 Ağustos) de stratejik bir merkez olan Kunduz eyaletini de ele geçirdiğini duyurmuş ve sembolik bir zafer ilan etmişti. Taliban dünkü (9 Ağustos) açıklamasında son olarak Aybak eyaletini de ele geçirdiğini duyurdu. Böylece Kunduz dahil, altı eyalet başkenti Taliban’ın kontrolüne geçmiş oldu. 

Ülkede süren şiddetli çatışmalarda binlerce sivil yerlerinden edildi. Aralarında küçük çocukların ve hamile kadınların da bulunduğu aileler evlerini terk ederek başkent Kabil’e doğru yola çıktı. 

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, Afganistan’daki güvenlik durumunun “doğru yönde gitmediği” ancak Afgan güvenlik güçlerinin Taliban ile savaşabilecek durumda olduğu belirtildi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, “Savunmaları gereken ülke onların. Şimdi Afganistan güvenlik güçlerinin büyük bir çaba sarf etmesi gerekiyor. Eyalet merkezlerinde yaşayanlar da onların vatandaşları. Şu anda terör karşı mücadele edip, liderliği ellerine almaları lazım” dedi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı da ABD’nin Afganistan elçisi Zalmay Halilzad’ın, barış görüşmelerinde Taliban’a baskı yapmak için Katar’a gittiğini belirtti. Bakanlığın açıklamasında, üç gün boyunca yapılacak olan görüşmelerde “şiddet ve ateşkesin azaltılması için” Taliban’a baskı yapılacağı bildirildi.

Altı AB üyesi ülkeden, AB Komisyonu’na mektup: “Koruma ihtiyacı olmayanların geri gönderilmesinin öneminin altını çiziyoruz”

Hollanda, Danimarka, Avusturya, Almanya, Belçika ve Yunanistan’ın içişleri bakanları Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na yaptıkları başvuruda, sığınma başvuruları reddedilen Afganlar’ın sınır dışı edilmesini istedi.

https://twitter.com/kmlvrmln/status/1424646282505822210?s=20

Altı ülke, AB Komisyonu’na yaptıkları başvuruda, Brüksel’in mevcut iade anlaşmasının devam ettirilmesini sağlayacak şekilde Afganistan’daki hükümet ile görüşülmesini ve Kabil yönetiminin bu konuda desteklenmesini istedi. Başvuruda, “Afganistan’ın düzensiz göç kaynağı olmaya devam etmesi göz önünde bulundurulduğunda, koruma ihtiyacı olmayanları geri göndermenin öneminin altını çizmek istiyoruz” denildi.

Avrupa Konseyi Mülteciler ve Sürgün Edilen Kişiler Birimi (ECRE) ise sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Afganistan’daki şiddetin endişe verici bir şekilde tırmandığını belirtti ve altı ülkenin başvurusunu “utanç verici” olarak nitelendirdi. 

BM: “Afganistan dünyada çocuk olmak için en kötü yerlerden biri”

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Afganistan’da Taliban ile Afgan güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda son 72 saat içinde en az 27 çocuğun öldüğünü bildirdi ve çocukların korunmasını sağlamak için tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

UNICEF’ten dün (9 Ağustos) yapılan açıklamada, çocuklara yönelik vahşetin gün geçtikçe daha da arttığı vurgulandı. Açıklamada, Kandahar, Host ve Paktia eyaletlerinde yaşanan çatışmalarda son üç günde 27 çocuğun hayatını kaybettiği, en az 136 çocuğun ise yaralandığı belirtildi. 

UNICEF’in Afganistan biriminden Samantha Mort, BBC’ye verdiği demeçte, “Afganistan uzun zamandır dünyada çocuk olmak için en kötü yerlerden biri. Fakat son haftalarda ve özellikle son 72 saatte çok daha kötü bir hal aldı” dedi. 

Kaynak: BBC, Reuters

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.