Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan, son yılların en büyük orman yangınlarıyla boğuşuyor: “Eşi benzeri görülmemiş boyutlarda bir felaketle karşı karşıyayız”

Yunanistan, günlerdir orman yangınları ile mücadele ediyor. Ülkede çıkan yangınlarda binlerce hektarlık ormanlık alan yandı, yüzlerce ev ve işyeri kül oldu. Ülkenin en büyük ikinci adası Eğriboz’dan (Evia) pazar günü (8 Ağustos) binlerce kişi tahliye edildi. Başbakan Kiryakos Miçotakis, “Benzeri görülmemiş boyutlarda bir doğal felaketle karşı karşıyayız” dedi. Yangınlarda en az üç kişi hayatını kaybetti.

Yunanistan, binlerce insanın evini terk etmek zorunda kaldığı ve yüzlerce işyerinin kül olduğu orman yangınları ile mücadele ediyor. Başkent Atina’nın kuzeydoğusunda bulunan ve bir haftadır alevlerle mücadele eden Eğriboz (Evia) Adası’ndaki yangın halen söndürülemedi.

Eğriboz’da ve Yunanistan’ın diğer bölgelerinde çıkan yangınlarda, yüzlerce ev ve binlerce hektarlık alan küle döndü. Yunan yetkililer, bölgede yaşayan sakinlere adayı terk etmeleri emrini verdi ancak bazı ada sakinleri mülklerini korumak için adada kalmaya karar verdi.

“Benzeri görülmemiş boyutlarda bir doğal felaketle karşı karşıyayız”

Televizyondan halka seslenen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “İnsani olarak mümkün olanı yapmış olabiliriz, ancak bazı yerlerde bunun yeterli olduğunu söylemek mümkün değildi” dedi. Miçotakis, “Evleri ya da mülklerinin yandığına tanık olan yurttaşlarımızın acılarını en içten duygularla anlıyorum” diye konuştu ve ülkesinin “benzeri görülmemiş boyutlarda bir doğal felaketle karşı karşıya” olduğunu belirtti.

Kiryakos Miçotakis

Miçotakis, yangınla mücadele çalışmalarında yapılan her hatanın gözden geçirileceğini ancak itfaiyecilerin de bir savaşta olduğunun unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Hükümetin yangınlara müdahalesinde yaşanan gecikmeler ve aksaklıklar, Yunan halkı tarafından öfkeyle karşılanıyor. Ayrıca, yangın söndürme uçaklarının eksikliği de halkın öfkesini artırmaya devam ediyor.

Yunanistan’da yaşayan gazeteci Evren Dede ile bölgedeki son durumu konuştuğumuz yayınımızı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Herkesin zararı karşılanacak ve yanan alanlar yeşillendirilecek

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis dün (9 Ağustos) verdiği demeçte, ülkeyi vuran orman yangınlarında evlerini ve mallarını kaybedenlere yardım ve tazminat için 500 milyon euroluk ek bir bütçeyi onayladığını açıkladı.

Evlerini ve mallarını kaybedenlerin zararları karşılanacak. Yanan alanlar yeniden ağaçlandırılacak” diyen Miçotakis, yardımda bulunan ülkelere ve yangını söndürmek için gönüllü olanlara da teşekkürlerini iletti.

Asıl fail küresel iklim krizi

Başbakan Miçotakis, günlerdir süren yangınların asıl nedeninin “iklim krizi” olduğunu söyledi. Dün (9 Ağustos) açıklanan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Raporu’nda, “insan faaliyetlerinin aşırı hava olaylarını daha yaygın hale getirdiği” belirtilmişti.

Türkiye iki adet yangın söndürme uçağı yolluyor

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dahil olmak üzere pek çok ülke Yunanistan’a binden fazla itfaiyeci, uçak ve yangın ekipmanı yolladı.

Yunanistan’a bir destek de Türkiye’den geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmeden bahsetti ve Ankara’ya, Yunanistan’a yollayacağı iki adet yangın söndürme uçağı için teşekkür etti.

Ne olmuştu?

Yunanistan, temmuz ayından bu yana orman yangınları ile mücadele ediyor. Ülkedeki en büyük yangın, 650 itfaiyecinin yangını kontrol etmek için mücadele ettiği Eğriboz Adası’nda yaşanıyor.

Eğriboz’da yaşayan ve tüm çiftliğini yangında kaybeden Vangelis Katsaros BBC’ye verdiği röportajda, “Ateş bizim kaderimiz oldu, kimse onu söndüremezdi” dedi.

Eğriboz’daki Monokaria Köyü’nün muhtarı Klelia Dimitraki, bölgenin bir daha asla toparlanmayacağından endişe ettiğini söyledi ve “Bu bir soykırımdır. Bütün köyler yandı, bitti. Bugün, hayatta olduğumuz için şanslı olduğumuzu düşünüyoruz” diye konuştu.

Öte yandan, Atina yakınlarında devam eden yangınların, aşırı sıcakların geçmesi ve havanın nispeten soğumasıyla birlikte sönmeye başladığı belirtiliyor.

Ülkede, yangın söndürme çalışmalarında düşen bir direğin yaraladığı gönüllü itfaiyeci ve Atina yakınlarındaki bir fabrikada baygın bulunan bir sanayi işçisi de dahil olmak üzere iki kişi, yangınlar nedeniyle hayatını kaybetmişti. 9 Ağustos Pazartesi günü ise yangına müdahale sırasında buldozerinin uçuruma düşmesi sonucu hayatını kaybeden kişi sayısı üçe yükseldi. Dumandan zehirlenen ve yanıklardan şikayetçi olan çok sayıda kişi hastaneye kaldırıldı.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.