Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan: Taliban altı gün içinde sekiz eyalet merkezini ele geçirdi, ABD Başkanı Joe Biden askerlerini çekme kararından “pişman olmadığını” açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesiyle Taliban, bölgedeki ilerleyişini sürdürüyor. Son altı günde sekiz eyalet merkezini ele geçiren Taliban, dün (10 Ağustos) gece Fayzabad’ı da kontrolü altına aldı. Böylelikle Afgan hükümet güçlerinin Taliban’a karşı kaybettiği eyalet sayısı altıya yükseldi. ABD Başkanı Joe Biden da, birliklerini Afganistan’dan çekme konusundaki kararının arkasında olduğunu ve bu durumdan ötürü pişmanlık duymadığını söyledi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, resmi ziyarette bulunmak üzere gittiği Pakistan’ın başkenti İslamabad’da Pakistan Başbakanı İmran Han ve Savunma Üretim Bakanı Zobaida Jalal ile görüştü.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ikili ve bölgesel konularda istişarelerde bulunmak üzere gittiği Pakistan’ın başkenti İslamabad’da, Pakistan Başbakanı İmran Han ve Savunma Üretim Bakanı Zobaida Jalal ile bir araya geldi. Akar, Jalal ile görüşmesinde, iki ülkenin savunma sanayi alanındaki işbirliğinin geldiği düzeyden duyulan memnuniyeti dile getirdi.  

Akar, Pakistan Başbakanı İmran Han ile de bir araya geldi. Görüşmede, Pakistan’ın Afganistan’daki barış sürecine ilişkin bakış açısını paylaştığı aktarıldı ve Afganistan’da ilerleme sağlamanın tek yolunun müzakere edilmiş bir siyasi çözüm olduğu vurgulandı. 

Pakistan Başbakanlığı’nın sosyal medya hesabından paylaşılan mesajlarda, İslamabad hükümetinin, Afganistan’daki barış sürecini ilerletmek ve siyasi bir çözüme ulaşmak için her türlü çabayı göstermeye devam edeceği belirtildi.

Biden: “Birlikleri çekme kararımdan pişman değilim”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Taliban’ın bölgede hızla ilerlemeye devam etmesine rağmen birliklerini Afganistan’dan çekme kararından pişman olmadığını söyledi. Biden, Afganistan liderlerini birleşmeye ve “ulusları için savaşmaya” çağırdı.

ABD Başkanı Joe Biden

Salı günü (10 Ağustos) Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, ABD’nin bölgeye hava desteği sağladığını, ordunun maaşlarını ödediğini ve Afgan birliklerine yiyecek ve teçhizat sağladığını sözlerine ekledi.

ABD’nin Afganistan’da 20 yılda 1 trilyon dolardan fazla harcama yaptığını belirten Biden konuşmasını bitirirken, Afgan güvenlik güçlerinin, “anavatanları için savaşmak zorunda olduklarını” vurguladı.

Taliban, altı gün içinde sekiz eyalet merkezini ele geçirdi

Taliban, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesiyle ülke genelinde hızla ilerliyor. Önce kırsal alanları hızlıca ele geçiren Taliban, şimdi ise kasabalarda ve eyaletlerdeki hâkimiyetini genişletiyor.  

Ülkede süren şiddetli çatışmalarda binlerce sivil yerlerinden edildi. Aralarında küçük çocukların ve hamile kadınların da bulunduğu aileler evlerini terk ederek başkent Kabil’e doğru yola çıktı. 

Taliban dün (10 Ağustos), yaklaşık iki hafta önce kuşatmaya başladığı Fayzabad kentini de ele geçirdi. 

Badahşan’daki bir konsey üyesi olan Jawad Mujadidi, Reuters’a verdiği demeçte, Taliban’ın Fayzabad’ı iki haftadır kuşatma altında tuttuğunu söyledi ve “Ne yazık ki saatlerce süren ağır çatışmalardan sonra Afgan güvenlik güçleri geri çekildi” dedi. Taliban dün Afganistan’ın kuzeyindeki Baglan ve batısındaki Farah eyaletlerini de kontrolü altına almıştı.

6 Ağustos’tan itibaren Sar-i Pul, Talukan, Şibirgan, Zaranc eyaletlerini ele geçiren Taliban, pazar günü (8 Ağustos) de stratejik bir merkez olan Kunduz eyaletini de ele geçirdiğini duyurmuş ve sembolik bir zafer ilan etmişti. Taliban 9 Ağustos’taki açıklamasında son olarak Aybak eyaletini de ele geçirdiğini duyurmuştu. 

Taliban’ın Kunduz’u ele geçirmesi ile bölgeden ayrılmak zorunda kalan bir kadın, AFP’ye “Cezaevinin yakınında yerde yatan cesetler gördük, cesetlerin yanında köpekler vardı” diye konuştu.

Rusya’nın Kommersant gazetesi de Taliban’ın, Tacikistan ve Özbekistan sınırının kontrolünü tamamen ele geçirdiği aktarmıştı. 

ABD merkezli Washington Post gazetesi, ismini açıklamayan yetkililere dayandırdığı haberinde başkent Kabil’in en az 30 en fazla 90 gün içinde Taliban’ın eline geçebileceğini yazmıştı.

Yunanistan Göç Bakanı: “AB yeni bir göçmen krizine hazır değil”

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi, AB’nin 2015 yılında yaşanan göç krizi gibi bir krizle başa çıkamayacağını söyledi. Mitarachi, “Afganistan’daki çatışmaların geleceği konusunda endişeliyiz. Bu yüzden AB’nin böyle bir krizi önlemek için proaktif bir politika izlemesi çok kritik” diye konuştu.

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi

Mitarachi Reuters’a verdiği demeçte, “Afganistan’daki durum, daha fazla insanın bölgeden ayrılmasına ve Avrupa’ya gelmeye çalışmasına neden olacak” dedi.

Birliğin yeni bir göçmen krizine hazır olmadığını belirten Mitarachi, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye Afganistan’dan gelen sığınmacılar konusunda daha fazla destek sunması gerektiğini belirtti.

“Pek çok Afgan için korkunç olan durum, çok daha kötü olacak”

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Taliban’ın Afganistan’daki sivillere yönelik saldırılara son vermesi gerektiğini söyledi ve BM İnsan Hakları Ofisi’nin olası savaş suçları için bir rapor hazırladığını belirtti. Bachelet açıklamasında, “Taliban şehirlerdeki askeri operasyonlarını durdurmalı. Tüm taraflar müzakere masasına dönmedikçe ve barışçıl bir çözüme ulaşmadıkça, pek çok Afgan için zaten korkunç olan durum çok daha kötü olacak” dedi.

Üst düzey bir AB yetkilisi de dünkü (10 Ağustos) açıklamasında, Taliban güçlerinin şu anda Afganistan’ın yüzde 65’ini kontrol ettiğini ve 11 eyalet başkentinden bir kısmını ele geçirdiğini ya da kuşattığını söyledi.

Altı AB ülkesinden mektup: “Sığınma başvurusu reddedilen Afganlar’ın sınır dışı edilmesini istiyoruz”

Altı AB üye ülkesi de Avrupa Komisyonu’na yazdıkları mektupta, sığınma başvuruları reddedilen Afganlar’ın sınır dışı edilmesini istedi. Mektupta, “Afganistan’ın düzensiz göç kaynağı olmaya devam etmesi göz önünde bulundurulduğunda, koruma ihtiyacı olmayanları geri göndermenin öneminin altını çizmek istiyoruz” denildi.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, temmuz ayından itibaren Taliban ile Afganistan güvenlik güçleri arasında yaşanan şiddetli çatışmalar sonucunda binden fazla sivil öldürüldü. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) 9 Ağustos’taki açıklamasında, son 72 saat içerisinde 27 çocuğun hayatını kaybettiğini duyurmuş ve çocukların korunmasını sağlamak için tüm taraflara itidal çağrısında bulunmuştu.

Kaynak: BBC, Reuters, Guardian

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.