Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezayir’deki orman yangınlarında 28’i asker, en az 65 kişi hayatını kaybetti

Cezayir’de 9 Ağustos’tan bu yana en az 17 vilayette orman yangınları meydana geldi. Hükümet, farklı noktalarda aynı anda çıkan orman yangınlarının sabotaj girişimi olabileceği fikrinde. Yangınlarda 28’i asker en az 65 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Cezayir’in kuzeyindeki ormanlık alanlarda 9 Ağustos’tan bu yana birden fazla yangın meydana geldi. Ülkenin en az 17 vilayetinde çıkan irili ufaklı orman yangınlarında şu ana kadar 28’i asker en az 65 kişi hayatını kaybetti.

Başkent Cezayir’in doğusundaki dağlık Kabiliye bölgesi, orman yangınları nedeniyle yoğun duman altında kaldı. Kabiliye’deki Tizi Vizu vilayetinin sakinleri, ağaç dalları ve plastik kaplarda taşıdıkları sular ile yangın söndürme çalışmalarına katıldı.

Ailesiyle birlikte Azazga Köyü‘nden bir otele kaçan Mohamed Kaci, “Bir korku gecesi geçirdik. Evim tamamen yandı” dedi.

Yangınlar nedeniyle 65 kişi hayatını kaybetti

Öte yandan Cezayir hükümeti tarafından, yangını söndürmekle görevlendirilen 28 asker dahil olmak üzere en az 65 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Kabiliye bölgesinin sakinleri, askerlerin bir kısmının alevleri söndürmeye çalışırken, diğerlerinin ise yayılan ateşin kesilmesinin ardından hayatlarını kaybettiğini dile getirdi.

Yaşananlara şahit olanlar ise birçok ailenin otellere ve üniversite yurtlarına sığındığını, çok sayıda evin yandığını belirtti. Ayrıca, orman yangınından kaynaklanan yoğun duman bulutu nedeniyle itfaiye ekiplerinin görüş mesafesinin düştüğü bildirildi.

Hükümet yaşananların bir sabotaj olduğu fikrinde

İçişleri Bakanı Kamil Bilcud, iddialar hakkında fazla ayrıntı vermeden kundakçıları suçladı. Bilcud, “Çok sayıda bölgede meydana gelen yaklaşık 50 yangının aynı anda patlak vermesinin arkasında sadece suçlu eller olabilir” dedi.

Dün gece (10 Ağustos) devlet televizyonunda konuşan Başbakan Eymen bin Abdurrahman ise hükümetin, uçak kiralama ve yangınları söndürme sürecini hızlandırmak için yabancı ortaklar ile görüşme halinde olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya hesabından paylaştığı yazılı açıklama ile Cezayir’de meydana gelen orman yangınları nedeniyle hayatını kaybedenlere taziyelerini iletti. 

Açıklamada, “Cezayir’in birçok vilayetinde devam eden orman yangınlarında sivillerin ve tahliye operasyonlarına katılan 25 askerin hayatını kaybettiği üzüntüyle öğrenilmiştir. Yangınlarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, dost ve kardeş Cezayir halkına ve hükümetine başsağlığı diliyoruz” denildi.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.