Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’nin San Francisco ve New Orleans şehirleri kapalı alanlara giriş için aşı olma zorunluluğu getiriyor, İrlanda’da 12-15 yaş arasındaki çocuklar aşı olabilecek

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bağışıklık sistemi zayıf kişilerin üç doz aşı olmasına onay verilirken, New York’un ardından San Francisco ve New Orleans’ta da kapalı alanlara giriş için aşı olma zorunluluğu getirildi. İrlanda’da 12-15 yaş grubunun aşılanmasına başlanıyor. İsrail’de devlet 50 yaş üzerindekilerin üçüncü doza erişimine onay vermeye hazırlanırken Güney Kore, Pfizer’la yeni bir anlaşma imzaladı ve halktan seyahat etmemesini istedi. Medyascope, dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini sizin için derledi.

ABD, bağışıklık sistemi zayıf kişilerin üç doz aşı olmasına onay verdi

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin, üç doz koronavirüs aşısı olmasına onay verdi. Başta organ nakli olan ve kanser tedavisi gören hastalar gibi risk gruplarını önceleyen karar, 10 milyon ABD vatandaşını ilgilendiriyor. Böylece ABD’de yetkililer ilk kez, üçüncü doz aşıların gerekli olduğuna dair bir karar vermiş oldu.

Uzmanlara göre, Moderna ve Pfizer&BioNTech aşılarının iki dozu ve tek dozluk Johnson & Johnson aşısı, bağışıklık sistemi zayıf olan bazı kişileri korumak için yeterli olmayabileceği için, bir doz aşıya daha ihtiyaç var.

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), bugün (13 Ağustos) yapacağı toplantıda fazladan yapılacak aşıları görüşecek. CDC’den onay gelmesi durumunda, bu hafta sonundan itibaren hedef grupların üçüncü doza erişmesi mümkün olacak.

ABD’nin San Francisco ve New Orleans şehirlerinde kapalı alanlara giriş için aşı zorunluluğu getirildi

Delta varyantıyla birlikte vaka sayılarının arttığı ABD’de, San Francisco ve New Orleans şehirlerinde dün (12 Ağustos), restoranlar ve spor salonları başta olmak üzere, kapalı alanlara girebilmek için aşı olma zorunluluğu getirildi.

Son iki haftada vaka sayılarının ikiye katlandığı ülkede, salgında altı ayın zirvesi yaşanıyor. Ülkenin güney eyaletlerinde yoğunlaşan Delta varyantı sonucunda, bazı eyaletlerde hastanelerin yoğun bakım üniteleri dolmuş durumda.

San Francisco’daki uygulamaya göre, müşterilerin yanı sıra, kapalı alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin çalışanları 13 Ekim’e kadar iki doz aşı olmak zorunda.

Geçen hafta New York’ta da benzer bir aşı zorunluluğu kararı verilmişti. New York ve New Orleans şehirlerindeki düzenlemeye göre tek doz aşı olmak, kapalı alanlara girebilmek için yeterli.

ABD’de aşı ve maske zorunlulukları konusunda çeşitli tartışmalar yaşanıyor. Yasaların eyaletlere göre değiştiği ülkede Demokrat valiler ve yöneticiler daha sıkı tedbirler uygulamak isterken bazı Cumhuriyetçi politikacılar, mecburi uygulamaların kişisel özgürlüklere saldırı olduğunu savunuyor.

Virginia eyaletinin Demokrat Valisi Ralph Northam okullarda maske takılmasını zorunlu kılarken Florida’nın Cumhuriyetçi Valisi Ron DeSantis, maske zorunluluğu getiren okul yöneticilerinin maaşlarında kesinti yapacağını açıklamıştı.

İrlanda’da 12-15 yaş arası çocuklar aşı başvurusu yapabiliyor

Başvuruların perşembe günü (12 Ağustos) açıldığı İrlanda’da, 12-15 yaş aralığındaki 50 bini aşkın çocuk aşı olmak için başvurdu. Yaklaşık 280 bin çocuk Pfizer&BioNTech veya Moderna aşısı olabilecek. Aşı başvuruları için veli veya vasilerin onayı gerekiyor.

12-15 yaş arası çocukların, İrlanda’nın aşı kampanyasında son hedef grup olması bekleniyor.

İsrail, 60 yaşın altındakilerin üçüncü doza erişimine izin vermeye hazırlanıyor

İsrail Sağlık Bakanlığı uzmanları, üçüncü doz aşı olabileceklerin yaş sınırının 50’ye düşürülmesi tavsiyesinde bulundu.

İsrail, nüfusun yüzde 60’ının hızlıca aşılandığı başarılı bir kampanyanın ardından günlük vaka sayısını tek haneli sayılara düşürmüştü ancak Delta varyantının yayılmasıyla beraber bu sayı günde beş binin üzerine çıktı.

İki hafta önce 60 yaşın üzerindekilerin üçüncü doz aşıya erişiminin başlamasıyla beraber, ülkede 700 bini aşkın kişi aşı oldu.

Pfizer ile yeni bir anlaşma imzalayan Güney Kore’de halka “seyahat etmeyin” çağrısı

Güney Kore, Delta varyantıyla beraber artan vakaların ardından, bugün (13 Ağustos) Pfizer’la 30 milyon dozluk yeni bir anlaşma imzaladı ve hükümet, halktan seyahatlere ara verilmesini istedi.

Delta varyantının yayılmasıyla beraber vaka sayılarında artış yaşanan ülkede, daha önceden satın alınan aşıların temininde sorunlar yaşanıyor. Moderna’yla yapılan 40 milyon dozluk anlaşmaya rağmen, Asya ülkesine şu ana kadar bu aşıların sadece iki buçuk milyonu teslim edildi.

Güney Kore, Moderna’nın yanı sıra Pfizer, Astra Zeneca, Johnson & Johnson ve Novavax’tan toplam 193 milyon dozluk aşı aldı. 52 milyon nüfuslu ülkede şu ana kadar halkın yüzde 17,4’ü iki doz aşıya erişebildi.

Ülkede ayrıca devlet tarafından, işverenlerin ofiste çalışma konusunda esnek davranması istendi ve personelin yüzde 30’unun uzaktan çalışmasına izin verilmesi tavsiye edildi.

Derleyen: Oğuz Solak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.