Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kastamonu-Bozkurt’ta sel felaketini yaşayanlar anlatıyor: “Uyarı geç yapıldı, kayıplar daha fazla”

Haber: Fırat Fıstık & Sedat Elbasan

Fotoğraflar: Sedat Elbasan

Batı ve Orta Karadeniz’de yaşanan sel felaketinde 50’nin üzerinde kişi hayatını kaybetti. Kastamonu Bozkurt’ta balçıklarla kapanmış yolların açılması için ve enkazları kaldırmak için iş makineleri çalışmaya devam ediyor, arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Bozkurt’ta sel felaketini yaşayanlar, hissettiklerini ve Ezine Çayı’nın taştığı anları Medyascope’a anlattılar. 

https://youtu.be/bBh6BYphiOo

Kastamonu Bozkurt’ta Ezine Çayı, yoğun yağış ve su seviyesinin ani şekilde yükselmesiyle taştı. En az 49 kişi Kastamonu Bozkurt’ta hayatını kaybederken birçok kişi de hala kayıp. 

Uyarı, sadece 10-15 dakika önce yapıldı

Sel felaketinin yaşanmasının sebebi olarak ilçenin 20 kilometre uzağında bulunan Ebru, HES’in taşması ve çay üzerinden bulunan köprülerin yıkılması gösterilirken vatandaşlar, su taşmadan sadece 10-15 dakika önce polisin kendilerini uyardığını söyledi.  

Fakat bu uyarı geç yapıldığı için yeterli olmadı ve Bozkurt İlçesin’de sekiz katlı bir bina tamamen, iki bina kısmen yıkılırken, ilçe merkezindeki birçok bina da zarar gördü. Yıkılan binalar ise Ezine Çayı’nın 10 metre yakınında bulunan binalar. 

Su seviyesi 4,5-5 metreye kadar yükseldi

Bozkurt’ta yaşayanlardan biri Böyle afet görmedik. İlk defa görüyoruz. Çöp atmaya çıkmıştım, polisler bangır bangır ilan ettiler. ‘Bayramgazi’de baraj, hes patlamış, evlerinizden çıkın’ dediler bize” derken bir kadın, sel anını şöyle anlattı: “Üzerimdekilerle, pijamalarımla evden çıktım. İki bine yakın insan koşuyordu. Yukarıdan sel geliyor, alttan da yol kayıyor. Kastamonu yolunda arabalar sıkıştı. Eşim ‘Beni bırak’ diyor, ‘Mevlüt seni bırakmam’ diye elinden tuttum. Hepimiz geçtik oraları yalın ayak. Çok kötüyüm. Gelinimizin abisi var ona çıktık. O göçen evleri sabaha kadar izledik. Ben hala onun şokunu atamadım. Kız yurdu çöktü, hepsi çöktü. ‘Bizi kurtarın’ diyenler, çığlıklar..”.

“Polisler anons edince arabayı kurtarmaya gitmiştim” diyen başka bir vatandaş ise “Dizimden yakaladı beni. Boşluğa attım kendimi. Çelik kapıyı kırdım, bir baktım ikinci katın merdivenlerindeyim. Yürümeden çıkmışım yani” dedi. Bozkurt merkezinde dahi su seviyesi, 4,5-5 metreye kadar yükseldi. Köprülerin yıkılması suyu çarşı içine doğru basınçlı şekilde fışkırttı. 

Kayıplar daha fazla iddiası 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün yaptığı açıklamada kayıp ihbarı sayısının Kastamonu’da 62, Sinop’ta 15 olmak üzere toplam 77 olduğunu paylaşmıştı. Bozkurtlular ise kayıp sayısının çok daha fazla olabileceğini düşünüyor. Bir vatandaş, “Gösterilen cenazeler, sadece tespit edilenler” derken başka bir Bozkurtlu şunları söyledi: “Can kaybı çok. Hep inkar ediyorlar. Çok can kaybı var. Parkın kenarında oynayan çocuklar vardı. İşinin başında, dükkanlarda olanlar vardı. Önüne kattı götürdü. Kimse bu kadar olacağını beklemiyordu. Beni de kovsalar, beni de dövseler yalan söylüyorlar. Bir gecede 40 kişi çıkardılar denizden. Yalan, hepsini inkar ediyorlar. Mahkemeye versinler beni. Hepsi doğru.” 

Sel mağduru vatandaşların bir kısmı yurtlara yerleştirilerek tahliye edilirken bir kısmı ise hala tahrip olmuş evlerinde kalıyor. Bir Bozkurtlu şöyle diyor: “İlk defa oluyor bu. Bozkurt, Bozkurt olalı böyle bir felaketle hiç karşılaşmadı.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.