Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dördüncü doz aşı kararına tepki büyüyor – KLİMİK Derneği: “Sağlık Bakanlığı ülkemizdeki aşı uygulamalarına ilişkin verileri bir an önce paylaşmalı”

Sağlık Bakanlığı’nn bugün (16 Ağustos) aşılama ile ilgili açıkladığı yeni kararlara göre, yurtdışına çıkışlarda iki doz BioNTech şartı aşı isteyen ülkeler olması nedeniyle iki doz Sinovac üzerine bir doz BioNTech yaptıranlara dördüncü doz aşı hakkı tanımlandı. Birçok uzman ve sağlık örgütü, bakanlığın bu kararına dördüncü doz aşının bilimsel verilere dayanmadığı gerekçesiyle tepki gösterdi. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), “Etkinlik ve güvenlik verileri olmadan dördüncü doz konusunda öneri yapılabilmesi mümkün değildir” dedi.

“Aşıların etkinlik ve güvenlik verileri olmadan dördüncü doz konusunda öneri yapılabilmesi mümkün değildir”

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan yeni aşılama kararlarına göre 15 yaş üzeri ile 12 yaş üzeri kronik rahatsızlığı olan çocuklara aşı hakkı tanımlandı. PCR testi pozitif çıkan kişilerin aşılanması ise üç aydan bir aya çekildi. Bakanlık ayrıca, yurtdışına çıkışlarda iki doz BioNTech şartı aşı isteyen ülkeler olması nedeniyle iki doz Sinovac üzerine bir doz BioNTech yaptıranlara dördüncü doz aşı hakkı tanımlandığını açıkladı. Bakanlığın dördüncü doz aşı kararına Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nden (KLİMİK) eleştiri geldi. KLİMİK’in yaptığı yazılı açıklamada, “Dördüncü aşı dozu konusunu değerlendirebilmek için iki doz CoronaVac sonrasında bir doz BioNTech aşısı yapılmış kişilerde, yaş gruplarına göre, koronavirüs gelişme sıklığı, hastalığın klinik seyri ve laboratuvar bulgularına ait verilere ihtiyaç vardır. Bakanlığın ülkedeki aşı uygulamalarına ilişkin etkinlik ve güvenlik verilerini paylaşmadan dördüncü dozun uygulanması mümkün değildir” denildi.

KLİMİK, yüksek risk grubundaki vatandaşlarda daha etkili olduğu görülen mRNA aşısıyla üçüncü dozun yapılmasını önerdi: “Ülkemizde uygulanan inaktif virüs aşısı olan CoronaVac’ın, başta yaşlı ve bağışıklığı zayıf kişiler olmak üzere gerekli bağışıklık seviyesini oluşturamayabileceği, oluştursa bile aşıdan kısa süre sonra etkinliğini kaybedebileceği konusunda veriler ortaya çıkmıştır. Bu nedenle koronavirüs için oldukça riskli bir durumda olan sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü kişilere, esas olarak ölümleri önlemek amacıyla, daha etkili olduğu görülen mRNA aşısıyla üçüncü bir dozun yapılmasını önermekteyiz.” 

“Gerekçe olmadan yapılan uygulamalar, kafa karışıklığına neden olmakta ve sağlık çalışanlarını sıkıntıya sokmaktadır”

Dördüncü doz aşının önerilebilmesi için yeterli verinin olmadığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bugün Sağlık Bakanlığı’nın sistemindeki karışıklık nedeniyle ortaya çıkan dördüncü aşı dozu konusunu değerlendirebilmek için iki doz CoronaVac sonrasında bir doz BioNTech aşısı yapılmış kişilerde, yaş gruplarına göre, koronavirüs gelişme sıklığı, hastalığın klinik seyri ve laboratuvar bulgularına ait verilere ihtiyaç vardır. DSÖ’nün üçüncü dozlar için dünya çapında ilan ettiği moratorium da dikkate alınarak dördüncü doz aşıların yapılması, ancak yukarıda belirtilen verilerden çıkarılabilecek sağlam bir gerekçe varlığında düşünülebilir. Bu nedenle, bakanlığın bu verileri bir an önce açıklaması uygun olacaktır. Gerekçe olmadan yapılan uygulamalar, kafa karışıklığına neden olmakta ve sağlık çalışanlarını sıkıntıya sokmaktadır. Organ nakil alıcıları gibi ciddi bağışıklık yetmezliği bulunan kişilerde veya belli bazı ülkelere giriş için gereken zorunluluklarda yapılacak kişiselleştirilmiş yaklaşımlar dışında etkinlik ve güvenlik verileri olmadan dördüncü doz konusunda öneri yapılabilmesi mümkün değildir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.