Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Hong Kong, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 15 ülkeyi “yüksek riskli” gruba aldı, Fransa’da alışveriş merkezlerine girişlerde aşı veya negatif test sonucu zorunluluğu getirildi

Hong Kong, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 15 ülkeyi koronavirüs salgınında “yüksek riskli” kategoriye aldı. Almanya’da aşı komitesi, 12-17 yaş aralığındaki tüm çocukların aşı olması tavsiyesinde bulunurken, Fransa’da alışveriş merkezleri müşterilerinden aşı belgesi veya test sonucunu istemeye başladı. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Teksas eyaletinin yüksek mahkemesi, kamusal alanda maske zorunluluğu aleyhine karar verdi. Johnson & Johnson firması, Güney Afrika’da üretilen aşıları Avrupa ve dünyanın çeşitli bölgelerine gönderirken, Afrika ülkeleri hâlâ siparişlerinin çoğunun ellerine ulaşmasını bekliyor. Medyascope, dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini sizin için derledi.

Hong Kong, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 15 ülkeyi “yüksek riskli” kategoriye aldı

Hong Kong yönetimi, koronavirüs önlemleri kapsamında 20 Ağustos’tan itibaren Türkiye, ABD, Fransa, Hollanda, İspanya, İsviçre, Yunanistan, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya, Kamboçya, Sri Lanka, Tayland, Tanzanya ve İran‘ı “orta riskli” kategoriden “yüksek riskli” kategoriye aldığını açıkladı. Bu ülkelerden Hong Kong’a gidenler daha uzun süre karantinada kalacak.

Toplum içinde yayılmanın nadir olarak görüldüğü Hong Kong, salgını kontrol altında tutsa da dışarıdan gelen vakalarla karşılaşıyor. Şehirde bu zamana kadar toplam 12 bin vakaya rastlandı. Hong Kong, dünyadaki en sıkı sınır kontrolü uygulamalarından birine sahip. “Yüksek riskli” ülkelerden Hong Kong’a gidenlerin, aşı olsalar bile 21 gün karantina otelinde kalmaları gerekiyor.

Almanya’da aşı komitesi, 12-17 yaş aralığındaki tüm çocukların aşı olması tavsiyesinde bulundu

Almanya Aşı Komitesi (STIKO), aşı kılavuzunda değişikliğe gitti ve 12-17 yaş arasındaki çocukların koronavirüs aşısı olmasını tavsiye etti. Komite, kararın ABD’den gelen aşı verileri ve Delta varyantının çocuklar üzerindeki artan etkisi nedeniyle alındığını açıkladı. Tavsiye kararında “STIKO, yeni bilimsel gözlem ve verilerin dikkatlice değerlendirilmesinin ardından, mevcut bilgilere dayanarak, aşının faydasının, çok nadir olan yan etkiye bağlı risklerden fazla olduğu sonucuna varmıştır” denildi.

Fransa’da alışveriş merkezleri aşı kartı veya negatif test sonucu istemeye başladı

Fransa’da büyük şehirlerdeki alışveriş merkezleri, pazartesi (16 Ağustos) gününden itibaren müşterilerinden QR kodu aracılığıyla negatif test sonucu veya aşı olduklarını belgelemelerini istemeye başladı. Uygulama, haftalık vaka sayısının 100 bin kişide 200 vakadan fazla olduğu bölgelerde yer alan ve 20 bin metrekareden büyük alışveriş merkezlerini kapsıyor. Fransa’da, haziran sonunda günde ortalama 2 binden az olan vaka sayısı, günlük 24 bin civarına yükseldi. Uygulamanın geçen hafta restoran, tren ve diğer kapalı alanlarda başlamasının ardından Fransız polisi de tedbirlerini sıkılaştırdı.

Teksas Yüksek Mahkemesi, valinin maske mecburiyetini yasaklayan kararı lehinde hüküm verdi

ABD’nin Teksas eyaletinde Cumhuriyetçi Vali Greg Abbott, geçen mayıs ayında eyalette hükümete bağlı binalar, okullar, halk sağlığı merkezlerinde maske takma zorunluluğunu kaldırmıştı. Yüksek mahkeme, 15 Ağustos’ta aldığı kararla Abbott’un kararını destekledi. Yerel yetkililer ise kısmen de olsa maske takma zorunluluğunu uygulayacaklarını belirtti.

ABD’de aşı ve maske zorunlulukları konusunda çeşitli tartışmalar yaşanıyor. Yasaların eyaletlere göre değiştiği ülkede, Demokrat valiler ve yöneticiler daha sıkı tedbirler uygulamak isterken, bazı Cumhuriyetçi politikacılar mecburi uygulamaların kişilerin özgürlüğüne saldırı olduğunu savunuyor.

Güney Afrika, ülkesinde üretilen koronavirüs aşılarını bekliyor

Johnson & Johnson firması, Güney Afrika’da üretilen koronavirüs aşılarını, Avrupa ve dünyanın çeşitli bölgelerine gönderirken, Afrika ülkeleri hâlâ siparişlerinin ellerine ulaşmasını bekliyor. Delta varyantıyla sarsılan Güney Afrika, sipariş ettiği 31 milyon doz aşının 2 milyon dozunu kullanabildi ve şimdiye kadar ülkenin sadece yüzde 7’si aşılandı.

New York Times’ın haberine göre, dünyanın diğer yerlerinde, aşının üretildiği ülkeler aşıların önemli bir kısmını kendilerine saklayabilirken, Güney Afrika’nın böyle bir hakkı bulunmuyor. Güney Afrika hükümetiyle Johnson & Johnson arasında yapılan anlaşmaya göre, ülke yönetimi aşı ithalatına kota koyma hakkından feragat etti.

Güney Afrika Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Popo Maja, hükümetin bu anlaşmadan memnun olmadığını ancak koşulların kendilerine dayatıldığını söyledi. Şirketin tutumunu “Ya kontratı imzalarsınız ya da aşı alamazsınız” diye özetleyen Maja, kendileri için başka bir seçenek olmadığını belirtti.

Derleyen: Oğuz Solak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.