Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2021 CEV Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası bugün başlıyor – Filenin Sultanları ilk maçına Romanya karşısında çıkacak

32. Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası Sırbistan, Romanya, Hırvatistan ve Bulgaristan’ın ev sahipliğinde, 18 Ağustos – 4 Eylül günleri arasında düzenlenecek. 24 takımın dört gruba ayrıldığı organizasyonda Türkiye; Romanya, Ukrayna, İsveç, Finlandiya ve Hollanda ile birlikte D Grubu’nda mücadele edecek. 

Grup karşılaşmalarının ardından ilk dört sırada yer alan 16 takım, çapraz eşleşme usulüyle son 16 turunda çeyrek finale kalmak için karşılaşacak. Turnuvanın final maçına ise son Avrupa şampiyonu Sırbistan ev sahipliği yapacak. 

2021 Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası’ndaki diğer üç gruptaki ülkeler şöyle:

A Grubu: Sırbistan, Azerbaycan, Belçika, Bosna-Hersek, Fransa, Rusya

B Grubu: Bulgaristan, Çekya, Almanya, Yunanistan, Polonya, İspanya

C Grubu: Hırvatistan, Belarus, Macaristan, İtalya, Slovakya, İsviçre

2019’da Ankara’da düzenlenen Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası’nı ikinci olarak tamamlayan Filenin Sultanları, ilk maçında bugün saat 20:30’da ev sahibi Romanya ile karşı karşıya gelecek. Turnuva boyunca maçlar TRT Spor ve TRT Spor Yıldız’dan naklen yayınlanacak. 

Milli takımımızın grup aşamasındaki diğer dört maçının takvimi:

Filenin Sultanları FIVB dünya sıralamasında dördüncü sırada

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın en zorlu grubu olan B Grubu’nu üçüncü sırada tamamladıktan sonra çeyrek finalde Güney Kore’ye 3-2 mağlup olan A Milli Kadın Voleybol Takımımız, olimpiyat beşincisi olarak spor tarihimizdeki en başarılı dereceyi elde etti. Olimpiyatların öncesinde FIVB Milletler Ligi’ni (VNL) üçüncü sırada tamamlayan Filenin Sultanları, bu yaz üçüncü kez önemli bir uluslararası organizasyonda mücadele edecek. Tokyo 2020’nin ardından güncellenen Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) dünya sıralamasında Türkiye, ABD, Brezilya ve Çin’in ardından dördüncü sırada yer alıyor.

Başantrenör Giovanni Guidetti önderliğindeki takımımızın 14 kişilik kadrosu şu isimlerden oluşuyor:

Pasör: Cansu Özbay, Buse Ünal

Pasör Çaprazı: Meryem Boz, Ebrar Karakurt

Smaçör: Meliha İsmailoğlu, Hande Baladın, Tuğba Şenoğlu, İlkin Aydın

Orta Oyuncu: Eda Erdem Dündar, Zehra Güneş, Yasemin Güveli, Beliz Başkır

Libero: Simge Aköz, Ayça Aykaç

Olimpiyat Oyunları’nın ardından Naz Aydemir Akyol, Şeyma Ercan, Kübra Akman ve Aslı Kalaç kadroda yer almazken Buse Ünal, İlkin Aydın, Yasemin Güveli ve Beliz Başkır kadroya dahil oldu. Bu dört isimle birlikte Tuğba Şenoğlu ve Buse Ünal, kariyerlerinde ilk kez Avrupa Şampiyonası’nda mücadele edecek. 

Filenin Sultanları 2019 ve 2003’te gümüş madalya aldı

Tarihinde 14 kez katıldığı Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda 2019’un yanı sıra, 2003’te de gümüş madalyanın sahibi olan milli takımımız, 2011 ve 2017’de ise turnuvaları üçüncü sırada tamamlama başarısını göstermişti. 

Medya gününde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kadın Voleybol Milli Takımımızın kaptanı Eda Erdem Dündar şampiyonayla ilgili, “Maç maç gitmemiz lazım. Direkt finale odaklanırsak odağımızı kaybederiz. Avrupa ikinciliğini korumak ve bunun üzerine çıkmak istiyoruz. Bu takım iyi oynadığı zaman yenemeyeceği ekip yok. Takım olarak sahaya çok güzel bir oyun karakteri koyuyoruz. Turnuvadaki hedefimiz madalya almak” diye konuştu. Olimpiyatlardan dersler çıkardıklarını belirten Erdem, şöyle devam etti: “İyi oynadığımız zaman herkesi yenebileceğimizi gösterdik ama biraz oyundan koptuğumuzda herkese yenilebileceğimizi de gördük. Kritik anlarda güçlü kalmayı ve mücadeleyi bırakmamamız gerektiğini öğrendik. Olimpiyatların bize çok fazla şey öğrettiğine inanıyorum. Çok genç bir ekibiz, buraları oynamayı yeni öğreniyoruz. Bu seviyelerde oynadıkça o kritik maçları ve el yakan sayıları nasıl kullanmamız gerektiğini öğreneceğiz.”

Başantrenör Giovanni Guidetti de “Takıma ve teknik ekibe bu inanılmaz yaz için teşekkür ederim. Üst üste turnuvalara, yeni başlangıçlara motive olmak kolay değildir ama kampımız başladığından beri tüm oyuncuların motivasyonunu, konsantrasyonunu görüyorum” diyerek takımın geçirdiği yoğun ve başarılı yazın altını çizdi.

Türkiye Voleybol Federasyonu’nun şampiyona için hazırladığı video:

https://twitter.com/TVForgtr/status/1427643646808104973

Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası tarihçesi

İlki 1949 yılında yapılan Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası, 1975’ten beri Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) tarafından iki yılda bir düzenleniyor. Organizasyonların tarihinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) 13, Rusya’nın altı şampiyonluğu bulunuyor. Son şampiyon Sırbistan’ın üç, Batı Almanya ve İtalya’nın ikişer, Çekoslovakya, Hollanda ve Bulgaristan’ın ise birer şampiyonluğu bulunuyor.

2019 Kadınlar Voleybol Şampiyonası, Türkiye – Sırbistan final maçı özeti: 

https://www.youtube.com/watch?v=i-Vvh_Vyolg

Hazırlayan: Sedat Efekan Özener

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.