Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM: “Afganistan’da geçtiğimiz iki yıl içinde 5 bin 770 çocuk öldürüldü veya sakat kaldı, Taliban, kız çocuklarının okullarına kasıtlı olarak saldırıyor”

Birleşmiş Milletler (BM) 16 Ağustos Pazartesi günü yayımladığı raporda, Ocak 2019 ile Aralık 2020 arasında Afganistan’da 5 bin 770 çocuğun öldürüldüğünü veya sakat kaldığını belirtti. Rapora göre Afganistan’daki çocuk kayıpları, bu yılın ilk yarısında şimdiye kadar ki en yüksek seviyeye ulaştı. Okullara ve hastanelere düzenlenen saldırılara da dikkat çekilen raporda, Taliban’ın kız çocuklarının okullarına kasıtlı olarak saldırdığı aktarıldı.

BM Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi Virginia Gamba raporla ilgili yaptığı açıklamada, Afganistan’ın çocuk olmak için en tehlikeli yerlerden biri olmaya devam ettiğini belirterek, “Afganistan’da çatışmaya karışmış olanlar dahil olmak üzere, çocukların maruz kaldığı artarak devam eden şiddet karşısında dehşete düştüm. Afganistan’da insani durum dramatikleşmeye devam ederken, insan hakları ihlallerine ilişkin raporlar ortaya çıkarken tüm suiistimallerin durdurulması çağrısında bulunuyorum ve Taliban ile diğer tüm tarafları uluslararası taahhütlere bağlı kalarak uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları kapsamındaki yükümlülüklerine uymaya, kadınlar ve kız çocukları da dahil olmak üzere tüm insanların yaşamlarını ve haklarını korumaya çağırıyorum” dedi.

BM Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi Virginia Gamba

Çocukların yaralandığı ve öldüğü olayların büyük bölümünden Taliban sorumlu tutuldu

Çocukların yaralandığı veya öldürüldüğü olayların yüzde 46’sından silahlı gruplar, özellikle Taliban sorumlu tutulurken, hükümet ve hükümet yanlısı güçler yüzde 35’inden sorumlu tutuldu. Kalan olaylara ise mayınlar ve patlayıcı savaş kalıntıları neden oldu.

Gamba, “Tüm tarafların, çocuklara verilen zararı en aza indirmek ve çatışmaların yürütülmesinde çocukların korunmasına öncelik vermek, okulları ve hastaneleri korumak için gerekli önlemleri alması acildir. Afgan çocukların, çocuklukları çoktan ellerinden alınmışken, bu tür bir zararın gelecek nesilleri etkilemesi kaçınılmazdır. Rakamlar zaten endişe verici derecede yüksek ve raporda, çocuklara yönelik şiddetin başlıca faili olarak tanımlanan Taliban ile çocukların, özellikle de Afganistan’daki kız çocuklarının geleceği karanlık” diye konuştu.

Taliban, kız çocuklarının okullarına saldırıyor

Raporda, kız çocuklarının okullarına yönelik kasıtlı düzenlenen Taliban saldırıları “endişe verici” olarak nitelendirilirken Gamba, Taliban’a ve çatışmanın diğer taraflarına kız çocuklarının eğitim hakkı dahil olmak üzere tüm insan haklarına saygı duymaları için çağrıda bulundu.

Ayrıca BM, çocuklara yönelik 6 bin 470’ten fazla ciddi ihlal olduğunu doğruladı ve bunların neredeyse yarısını Taliban’a atfetti. 

Okullara ve hastanelere 297 saldırı düzenlendi

Araştırmada, Afganistan’daki okulların ve hastanelerin durumuna ilişkin detaylara da yer verildi. Raporda, okullara ve hastanelere düzenlenen 297 saldırı teyit edilirken, Afgan sağlık sisteminin kırılgan durumu ve koronavirüs salgını sebebiyle sağlık personelinin zor şartlarda çalıştığına dikkat çekildi. Son günlerde hastanelere ve hastane personeline yönelik saldırıların arttığı da belirtildi.

Çatışmalarda 260 çocuk kullanıldı

Başta Taliban olmak üzere savaşan taraflar, 260 çocuğu çatışmalara dahil etti. Gamba, salgının erkek çocukların savunmasızlığını daha da artırdığını açıkladı ve mevcut şiddet seviyeleri göz önüne alındığında bu durumun derinleşeceğini söyledi: “Bugün başta Taliban olmak üzere tüm tarafları, çocukların silah altına alınmasını ve kullanılmasını, kaçırılmasını, öldürülmesini ve sakat bırakılmasını önlemeye ve tüm ihlallere son vermeye, çocukları, okulları ve hastaneleri korumak ve çocuk kayıplarını azaltmak için acilen somut önlemler almaya çağırıyorum.”

BM Özel Temsilcisi, ceza kanunundaki revizyonlara uygun olarak erkek çocuklara yönelik cinsel istismar biçimi olan “bacha bazi” uygulamasının suç sayılmasını desteklemeye de çağırdı.

“Tüm taraflar çocukları korumaya öncelik vermeli”

Gamba, Afganistan’daki çocukların tam olarak korunmasının, çatışmaların barışçıl şekilde çözülmesi ile sağlanacağını vurguladı:

“Bugün tüm tarafları, özellikle de Taliban’ı çocuklara yönelik ağır ihlallerin yeniden meydana gelmesini sürdürülebilir bir şekilde önlemek ve barışın uygulanabilirliğini artırmaya katkıda bulunmak için barış müzakerelerinde yer alan tüm aktörler tarafından çocuk koruma konularına öncelik verilmesini sağlamaya çağırıyorum.”

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.