Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Üç doz aşı olmuş kişilerin, iki doz aşı olan kişilere göre virüsten daha iyi korunduğu anlaşıldı”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün (18 Ağustos) düzenlenen Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. 31 milyon aşılı vatandaşın incelendiği araştırmanın tamamlandığını belirten Koca, “Üç doz aşı olmuş kişilerin, iki doz olanlara göre yoğun bakıma yatışta daha iyi korunduğu anlaşıldı” dedi. Yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıracak 18 yaşından küçük kişilerin aşı talebinde bulunabileceğini duyuran Koca, 12 yaş üstü kronik rahatsızlığı olan çocuklar için de aşının tanımlandığını söyledi.

Aşılanan vatandaşların kapalı ortamlarda maske, hijyen ve sosyal mesafeye dikkat etmesi gerektiğini belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Maske, mesafe ve temizlik prensiplerimize harfiyen uyulmalı. Salgın bitmiş, virüs yok olmuş değil. Korkmayın ama tedbiri elden bırakmayın. Virüse yiğitlik yapmaya asla yanaşmayın” diye konuştu.

“Üç doz aşı olmuş kişilerin, iki doz aşı olan kişilere göre virüsten daha iyi korunduğu anlaşıldı”

Koca, 31 milyon kişinin incelendiği çalışmanın tamamlandığını ve çalışma sonuçlarına göre üç doz aşı olmuş kişilerin, iki doz olanlara göre yoğun bakıma yatışta daha iyi korunduğunun ortaya konulduğunu söyledi. Koca, “Üç doz aşı olmuş kişilerin, iki doz olanlara göre yoğun bakıma yatışta daha iyi korunduğu anlaşıldı. Üç doz aşı olmuş vatandaşlarımızın aşı olmalarının üzerinden henüz çok zaman geçmiş değil. Bu çalışmayı süre uzadıkça yenilemeye devam edeceğiz. Çalışmamızın önemli sonuçlarından biri üçüncü doz uygulamasının gerekliliğini bilimsel olarak ortaya koymuş olması” dedi.

“Üç doz inaktif aşı ile iji doz inaktif ve bir doz mRNA aşısı yapılmış kişiler benzer oranda korunuyor”

Koca, sözlerine şöyle devam etti:

“Sizleri ön sonuçlar hakkında bilgilendirirken ilk verilere göre üç doz inaktif aşının en iyi korumayı sağladığını paylaşmıştım. Çalışma sonuçlanınca anlaşıldı ki üç doz inaktif aşı ile iki doz inaktif ve bir doz mRNA aşısı yapılmış kişiler benzer oranda korunuyor. Bunun yanında üç doz aşı olmuş kişiler, iki doz aşı olmuş kişilerden daha iyi korunuyor. Bugün için en önemli sonuç, iki doz inaktif aşı olmuşsanız üçüncü doz uygulamayı geciktirmeden yaparak koruma seviyemizi yükseltmemiz gerektiğidir.”

“Yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıracak 18 yaşından küçük kişiler de aşı talebinde bulunabilir”

Sağlık Bakanlığı, 16 Ağustos Salı günü 15 yaş üstü çocuklara aşı hakkının tanımlandığını açıklamıştı. Sosyal medya üzerinden 15 yaş üstü için aşı randevularının iptal edildiğini duyuran aileler, bakanlığa tepki göstermişti. Bugünkü toplantıda konuya ilişkin açıklamada bulunmayan Bakan Koca, okulların yüz yüze eğitime geçmesinin tek hedefleri olduğunu söyledi. Koca, yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıracak 18 yaşından küçük kişilerin aşı talebinde bulunabileceğini sözlerine ekledi:

“Ülkemizde yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıracak 18 yaşından küçük kişiler de aşı talebinde bulunabiliyorlar. Yurtdışına eğitime giden ve ilgili ülke kuralları gereği aşı olması gereken ancak ülkemizdeki yaş sınırının altında kalan çocuklarımızın, velilerinin müracaatı halinde aşıları yapılabiliyor. E-Nabız web sayfasından girerek veliler çocukları için aşı talebinde bulunabiliyor. Bununla birlikte 12 yaşından büyük ve kronik hastalığı olan çocuklarımız için de aşı tanımlaması yapılmış durumdadır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.