Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İran’da koronavirüs nedeniyle can kaybı 100 bini geçti, İngiltere’de 50 yaş üzerine üçüncü doz aşı uygulaması rafa kalkabilir

Yeni Zelanda, tam kapanmanın süresini salı gününe kadar uzattı. Almanya, Yunanistan ve İrlanda’nın bazı bölgelerini yüksek riskli kategoriye almaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği, Güney Afrika’dan aşı ithalinin geçici olduğunu duyurdu. ABD’de üç senatör koronavirüse yakalandı. Güney Kore, sosyal mesafe kısıtlamalarının süresini uzattı. Papa Francis, herkesi aşı olmaya çağırdı. Medyascope, dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini sizin için derledi.

İran’da can kaybı 100 bini geçti

İran’da dün (19 Ağustos) kayda geçen 564 ölümle birlikte, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 100 bini geçti. Ülkede salgının başından bu yana toplam vaka sayısı dört buçuk milyonu geçerken, son iki günde 31 bin 226 vaka tespit edildi. Artan Delta varyantı kaynaklı vakaların ardından, daha önce ülkede yasaklı olan Amerikan ve İngiliz yapımı aşılara onay çıktı.

İngiltere’de 50 yaş üzerine üçüncü doz aşı uygulaması rafa kalkabilir

İngiltere’de Aşılama ve Bağışıklık Ortak Komitesi’nin (JCVI) daha önceki tavsiye kararına göre sonbahar için üçüncü doz aşı yapılması planlanıyordu. Ancak JCVI üçüncü dozun etkisi konusunda yeterli kanıt olmadığını düşünmeye başladı ve sadece riskli grupların aşılanması gündeme geldi. Bu durumda, 50 yaş üzeri için üçüncü doz aşılama rafa kalkabilir. JCVI Başkanı Andrew Pollard, daha önce İngiltere’de üçüncü doz aşıya ihtiyaç olmadığını ve aşıların diğer ülkelere verilmesi gerektiğini söylemişti. Ülkede, son rakamlara göre 40 milyonu aşkın kişi iki doz aşı oldu. Öte yandan, perşembe günü (19 Ağustos) 36 bin 572 vaka tespit edilirken, 113 ölüm kayda geçti.

Papa Francis’ten aşı çağrısı

Katolikler’in ruhani lideri Papa Francis, herkesi aşı olmaya çağırdı. Amerikalı sivil toplum kuruluşu Ad Council ve COVID Collaborative için çekilen videoda Papa Francis,“Tanrı’nın lütfu ve birçok kişinin emeği sayesinde bizi koronavirüsten koruyan aşılarımız var. Aşı, iyiliği ve birbirimizle dayanışmayı yaygınlaştırmanın basit ama çok etkili bir yöntemi. Herkesin, kendi kum tanesi ve sevgi gösterisiyle katkıda bulunabilmesi için Tanrı’ya dua ediyorum” dedi. Papa Francis, mart ayında aşı olmuş ve bunu ahlaki bir sorumluluk olarak gördüğünü söylemişti. 

Yeni Zelanda’da tam kapanma uzatıldı

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülke çapındaki tam kapanmanın önümüzdeki salı (24 Ağustos) gece yarısına kadar uzatıldığını açıkladı. Ardern, Delta varyantı yayılımının boyutunun hâlâ belli olmadığını söyledi. Yeni Zelanda’da, aylar sonra görülen ilk koronavirüs vakasının ardından ülke çapında kapanma kararı alınmıştı.

Almanya, Yunanistan ve İrlanda’da bazı bölgeleri yüksek risk kategorisine alıyor

Almanya, Yunanistan ve İrlanda’nın bazı bölgelerini yüksek risk kategorisine almaya hazırlanıyor. İyon Adaları, Girit ve Ege’de yer alan bazı adaların yanı sıra, Kosova ve Kuzey Makedonya’nın da yüksek riskli bölgelere eklenmesi bekleniyor. Bu bölgelerden Almanya’ya giden aşısız ziyaretçilerin, daha önce hastalığı atlatmış olmamaları durumunda, beş ile on gün arasında karantinada kalmaları gerekiyor.

AB’den aşı savunması:  J&J aşısının Güney Afrika’dan ithali geçici

Johnson & Johnson’ın (J&J) koronavirüs aşılarının bir kısmını ürettiği Güney Afrika’ya aşı vermeyerek, aşıları Avrupa ve dünyanın çeşitli yerlerine göndermesi tartışma konusu olmuştu. Tepkiler üzerine Avrupa Komisyonu’ndan açıklama geldi. Güney Afrika’yla aşı üretimine dair yapılan anlaşmanın geçici olduğu belirtildi. J&J’nin eylül ayının sonundan itibaren Güney Afrika’da yapılan tüm şişeleme işlemlerini Hollanda’da yer alan bir fabrikaya taşımayı planlıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Avrupa Birliği’nde aşılama oranların yüksek olduğuna buna karşılık Afrika ülkelerinde riskli grupların bile henüz aşılanamadığın dikkat çekerek, AB’nin aşı ithalini duyunca “hayrete düştüğünü” söylemişti.

ABD’de üç senatörün koronavirüs testi pozitif çıktı

ABD’de, Cumhuriyetçi Senatör Roger Wicker, Demokrat Senatör John Hickenlooper ve bağımsız Senatör Angus King‘in koronavirüs testleri pozitif çıktı. Koronavirüs aşısı olan üç senatör, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda hafif semptomlar gösterdiklerini söyledi. ABD’de, salgının başından bu yana Senato ve Temsilciler Meclisi’nin 70’ten fazla üyesi koronavirüse yakalanırken, 67 yaşındaki Temsilciler Meclisi Üyesi Ron Wright, 7 Şubat’ta yaşamını yitirmişti.

Güney Kore’de sosyal mesafe kısıtlamaları uzatıldı

Güney Kore Başbakanı Kim Boo-kyum, artan koronavirüs vakaları nedeniyle sosyal mesafe kısıtlamalarını iki hafta uzattıklarını duyurdu. Ancak kısıtlamalar aşı olanlara daha esnek uygulanacak. Ülkede, altı haftadır uygulanan en yüksek seviyedeki tedbirlere rağmen, dördüncü dalganın önüne geçilemiyor. Yeni uygulamayla beraber, şehir merkezlerindeki kafe ve restoranların akşam saat 9’da kapatılması gerekiyor.  Akşam saat 6’dan sonra ikiden fazla kişi bir araya gelemezken, aşı olan kişilerde bu sayı dörde çıkıyor.

52 milyon nüfuslu Güney Kore’de nüfusun yüzde 48’ine bir doz, yüzde 21’ineyse iki doz aşı yapıldı. Doğu Asya ülkesinde salgının başlangıcından bu yana 232 bin 859 vaka görüldü ve iki bin 197 ölüm kayda geçti.

Derleyen: Oğuz Solak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.