Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Naci İnci’nin tartışma yaratan uygulamaları

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Prof. Dr. Naci İnci’yi Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne atadı. Prof. Dr. Naci İnci de yaptıklarıyla, görevden alınan eski rektör Prof. Dr. Melih Bulu kadar tepki çeken bir isim. Naci İnci’nin tepki çeken uygulamalarını sizin için derledik.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Prof. Dr. Mehmet Naci İnci atandı. 2 Ocak 2021’de gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. Melih Bulu, öğrencilerin ve akademisyenlerin aylar süren protestolarının ardından 15 Temmuz’da yine gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile görevden alınmıştı. Bulu’nun yerine vekaleten Prof. Dr. Mehmet Naci İnci atanmıştı. Son kararla İnci, rektörlüğe asaleten olarak atanmış oldu.

Akademisyenlerden İnci’ye yüzde 95 güvensizlik oyu

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, temmuz ayı sonunda oylama ile destekledikleri rektör adaylarını belirlemişti. Yüzde 82 katılımın olduğu oylamada, yüzde 95 karşı oy alan Prof. Dr. Naci İnci ile yüzde 93 karşı oy alan Gürkan Kumbaroğlu‘nun adaylıklarının desteklenmediği açıklanmıştı.

Öğrencilerden İnci’ye: “Hiç utanmadınız mı?”

Prof. Dr. Naci İnci de Melih Bulu kadar protestoların hedefinde. Öğrencilerin tepkileri ve akademisyenlerin direnişine rağmen Bulu ile çalışmayı kabul eden ilk akademisyen olan İnci’ye öğrenciler, “Fizik bölümünden iki öğrenci tutukluyken, burada 51 arkadaşımız yerlerde sürüklenerek darp edilerek gözaltına alınmışken hiç utanmanız yok mu? Hiç mi utanmıyorsunuz? ” diyerek tepki göstermiş, yanıt veremeyen İnci ise toplantıya gideceğini söyleyerek öğrencilerin yanından ayrılmıştı.

Fizik bölümü öğretim üyesi olan İnci, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün de başına geçmişti

İnci’nin Melih Bulu döneminde, rektör yardımcılığı görevinin yanı sıra Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne (SBE) vekaleten müdür olarak atanması da tartışma yaratmıştı. Fizik bölümünde öğretim üyesi olan İnci’nin SBE müdürlüğüne atanması akademisyenlerin ve öğrencilerin tepkisi çekmişti.

İlk icraatı Can Candan’ın görevine son vermek oldu

15 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı kararı ile görevden alınan Melih Bulu’nun yerine vekaleten atanan İnci, 16 Temmuz’da ise Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Görevlisi Can Candan’ın üniversitedeki görevine son vermişti. 14 yıldır bölümde görev yapan Candan’ın işine son verilmesi Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin tepkisini çekerken, 19 ülkeden 300’e yakın belgesel sinemacı ve akademisyen de Candan’a destek kampanyası başlatmıştı. Candan, 13 Ağustos’ta Boğaziçi Üniversitesi’ne dava açmıştı.

Akademisyenler suç duyurusunda bulunmuştu

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Prof. Dr. Melih Bulu, yardımcıları Prof. Dr. Naci İnci, Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez, Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç hakkında, görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle 16 Temmuz’da suç duyurusunda bulunmuştu.

Feyzi Erçin’i de görevden uzaklaştırdı

Naci İnci, rektör yardımcısı olduğu sırada, Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde sekiz yıldır ders veren öğretim görevlisi Feyzi Erçin‘in de görevine son verilmişti. Erçin, “Rektör yardımcısı Naci İnci ders açmamı istemedi. Rektör yardımcısı Boğaziçi Üniversitesi standartlarına uygun hocalık yapmadığımı söylemiş. Bu sebeple de ders vermemi uygun görmemiş” açıklamasında bulunmuştu.

CİTÖK Koordinatörü Baytok’un görevine son verildi

Naci İnci, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nü vekaleten yürüttüğü dönemde, 3 Ağustos’ta Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu’nun (CİTÖK) Ofis Koordinatörü Cemre Baytok‘un da görevine “hizmete gerek kalmadığı ve kendisine başka pozisyon bulunamadığı” gerekçesiyle son verdi. Görevden alınan eski Rektör Dr. Melih Bulu, Nisan 2021’de CİTÖK Ofis Koordinatörü Cemre Baytok’un ücretsiz izne çıkarılmasına karar vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.