Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki görevine son verilen akademisyen Can Candan’a uluslararası destek: “Can Candan’ı ve akademik özgürlük ve özerklik için mücadele eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini ve öğretim üyelerini destekliyoruz”

Boğaziçi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Naci İnci tarafından 16 Temmuz 2021 günü görevden alınan Öğretim Görevlisi Can Candan’a destek olmak amacıyla, dünyanın farklı ülkelerinden film yönetmenleri ve akademisyenler uluslararası bir kampanya başlattı.

ABD, Kanada, Meksika, Birleşik Krallık, Almanya, Avusturya, Portekiz, İsviçre ve İsveç’in de aralarında bulunduğu 19 farklı ülkeden 300’e yakın belgesel sinemacı ve akademisyen, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Boğaziçi Üniversitesi Senatosu’na ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’na hitaben kaleme alınan 24 Temmuz 2021 tarihli açık mektuba imzalarıyla destek verdi, akademik özgürlük ve özerklik için mücadele eden Can Candan’ın dünya çapında belgeselleri ve akademik çalışmaları ile tanınan bir isim olduğuna dikkat çekti.

Can Candan

Mektupta, Candan hakkındaki kararın, kendisinin bir belgesel sinemacı olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde altı aydan uzun süredir devam eden eylemleri belgelediği için alındığı ve görevden alma yazısında yer alan ithamların hiçbirinin gerçek olmadığı vurgulandı.

Kampanyaya imzalarıyla katılanlar arasında film araştırmaları alanının önde gelen araştırmacıları, film yapımcıları ve yönetmenleri ve Sundance Film Festivali, Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali (IDFA) ve Birleşik Krallık’tan Sheffield Belgesel Film Festivali’nin de aralarında olduğu uluslararası festivallerin yöneticileri de yer aldı.

Uluslararası film profesyonelleri ve akademisyenler, meslektaşları Can Candan’ın ve Boğaziçi Üniversitesi’nin büyük güçlüklerle mücadele eden öğretim üyelerinin ve öğrencilerin yanında olduklarını belirttikleri mektuplarında, şu görüşlere yer verdi:

“Can Candan, kendini mesleğine adamış bir film yönetmeni, eğitmen ve uluslararası film camiasının önemli bir üyesi olarak tanınmaktadır. Filmleri dünya çapında çeşitli festivallerde ve özel gösterimlerde seyirciyle buluşmuştur. Türkiye’de film yönetmenliği ve özellikle de belgesel film alanlarına ilgi duyanlar için önemli bir öğretmen, yol gösterici ve ufuk açıcı bir rehber olmuştur.

Görevden alma yazısında Candan, görevi ihmal etmekle itham ediliyor fakat Candan’ın görevden alınmasının herhangi bir hatalı davranıştan kaynaklandığına yönelik ciddi şüpheler var. Zira bahsedilen suçlamalarla ilgili herhangi bir kanıt bulunmuyor ve henüz kendisine açılan soruşturma sonuçlanmadı. Candan, kendisi hakkında bir soruşturma açıldığından, görevden alındığına dair yazı ile haberdar oldu. Bu nedenle, Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde, gayrimeşru bir şekilde atanmış Rektör Melih Bulu’ya yönelik olarak düzenlenen direnişe katılmış olması ve bu direnişi belgelemesi nedeniyle görevden alındığı düşünülüyor. Bulu’nun 15 Temmuz’da görevden alınmasının ardından vekil olarak atanan Naci İnci, aynı gün Can Candan’ın, daha öncesinde de yine başka bir öğretim görevlisi olan Feyzi Erçin’in görevlerini sonlandıran yazılara imza atmıştı.”

“Can Candan, yaptığı çalışmalarla saygıyı hak etmektedir ve derslerine geri dönmelidir”

Can Candan’a destek açıklaması yapan belgesel yönetmeni ve akademisyenlerden bazıları konu hakkındaki görüşlerini dile getirdi. New York City Üniversitesi’nin (CUNY) öğretim üyelerinden film araştırmaları profesörü Alexandra Juhasz, “Can Candan’ın görevine son verilmesi beni dehşete düşürdü” derken Candan’ın lisans derecesini aldığı Hampshire College’ın profesörlerinden, film yönetmeni Abraham Ravett, “Can Candan hem Boğaziçi Üniversitesi hem Türkiye hem de tüm dünya için belgesel film alanında çok güçlü bir etkiye sahiptir. Yaptığı çalışmalarla saygıyı hak etmektedir ve derslerine geri dönmelidir” diye konuştu.

Sussex Üniversitesi Medya ve Film profesörü Alisa Lebow da görüşlerini şöyle dle getirdi: “DocIstanbul’un kurucu üyelerinden ve uluslararası belgesel araştırmaları kongresi Visible Evidence’ın düzenleyicilerinden biri olarak Can Candan ile yakın bir çalışma arkadaşlığım oldu. Can Candan’ın Boğaziçi Üniversitesi’nde çalışıyor olması sayesinde bu etkinliği üniversitenin Güney Kampüsü’nde gerçekleştirme fırsatını yakaladık. Can kadar kendini işine adamış bir eğitmen daha görmedim; mesleki ve kişisel dürüstlük anlayışı da benzersizdir. Görevinden alınması insafsızlıktır.”

Destek mektubunun tam metnini ve imzacıların isimlerini okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.