Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’den “Pakistan ve Türkiye gibi ülkelere mülteci merkezi kuralım” çıkışı

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, “İngiltere’nin Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde Afgan sığınmacılar için mülteci merkezleri kurmayı planladığını” açıkladı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise İngiliz basınında yer alan Afgan mülteciler için Türkiye’de iltica başvuru merkezi kurulması konusunda plan yapıldığı yönündeki haberleri yalanladı.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, İngiltere’nin Afganistan dışında bir dizi bölgede mülteci merkezleri kurmayı planladığını ve bu merkezlerin Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerde kurulmasını istediklerini söyledi.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace

Wallace, The Mail on Sunday gazetesinde yayımlanan makalesinde, Afganistan’daki son duruma değindi ve “İçişleri Bakanı ile birlikte sonraki aşamaları düşünüyoruz. Yükümlülüklerimizin arkasında duracağız ve şimdi üçüncü ülkelerden ve mülteci kamplarından gelen insanları nasıl değerlendireceğimizi araştırıyoruz” diye yazdı.

Wallace’ın makalesinde, planın detaylarından ise bahsedilmedi.

Dışişleri’nden yalanlama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İngiliz basınında yer alan Afgan mülteciler için Türkiye’de iltica merkezleri kurulması konusunda plan yapıldığına yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Bugüne kadar hiçbir ülkeden tarafımıza iletilmiş bu yönde resmi bir talep bulunmamaktadır. Bu yönde bir talep iletilse dahi, bunu kabul etmemiz mümkün değildir” denildi.

Erdoğan, Johnson ile görüştü

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson, dün (22 Ağustos) akşam saatlerinde telefonda görüştü. Görüşmede, Türkiye-İngiltere ilişkilerinin geleceği ve Afganistan’daki gelişmeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Johnson’a, “Türkiye’nin Afganistan’daki önceliğinin mevcut vatandaşların tahliyesi olduğunu” belirttiği ve “uygun durumların oluşması halinde Türkiye’nin Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlamaya devam edeceğini” söylediği aktarıldı.

Boris Johnson ve Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, “Afganistan ve İran’da gerekli tedbirlerin alınmaması halinde yeni bir göç dalgasının kaçınılmaz olduğunu, bu yüzden başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm uluslararası aktörlerin samimi bir şekilde elini taşın altına koyması gerektiğini” söyledi.

Muhalefetten “ABD-Türkiye anlaştı” çıkışları

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile 14 Haziran’da NATO Zirvesi kapsamında Brüksel’de yaptığı görüşmede, Afganlar’ın Türkiye’ye göç etmeleri konusunda gizli bir anlaşma yaptıklarını iddia etmişti.

Kılıçdaroğlu açıklamasında şunları kaydetmişti:

“Öncelikle şu aşikârdır ki, Erdoğan son yaptığı görüşmede ülkemize bu Afgan sığınmacıları kabul etmiştir. Toplantıya devlet mekanizmalarının dışından, Kavakçı ailesinden getirilen genç tercümanın sebebi de belli olmuştur. Erdoğan bunun duyulmasını engellemek için bunu yapmıştır.

ABD’ye sesleniyorum: Erdoğan ile yaptığınız bu anlaşmaları, geleceğin iktidar üyesi ve ülkeyi yönetecek ittifak olarak asla kabul etmiyoruz. Kendisine ne dediyseniz, neler söylediyseniz, bunlar Erdoğan’ı bağlar, Türkiye Cumhuriyeti’ni bağlamaz.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Kılıçdaroğlu ile benzer açıklamalarda bulunmuş ve Biden ile Erdoğan arasındaki görüşmede bazı özel konuların konuşulduğunu belirtmişti.

Akşener açıklamasında, “Şimdi anlaşılıyor ki Biden ile o özel görüşmede, Dışişleri mensuplarımızın bulunmadığı o özel görüşmede, bazı şeyler konuşulmuş. Basına yansıyan, Biden diyor ki, ‘Alın bunları, bunlar zamanında bizden yana tavır koydular’, an itibarı ile Taliban bunları asar keser. Niye Biden almıyor kardeşim? Niye Biden çok yakınında, çok dost bir ülkede tutup onları memleketine getirmiyor, ABD’ye getirmiyor da bize geliyor? Bu konuda, hele şimdi Taliban’ın Kabil’e girdikten sonraki fasılda bu görüşmenin gerçekten böyle olup olmadığını Sayın Erdoğan ve Dışişleri Bakanı açıklamak zorundadır” demişti.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği ise geçen haftaki açıklamasında, Biden ile Erdoğan arasında Afgan mülteciler ya da göçmenler konusunda bir “anlaşma” ya da “pazarlık” yapıldığına dair kamuoyunda çıkan iddiaları yalanlamıştı.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.