Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Tayvan’da hiç koronavirüs vakasına rastlanmadı, Goldman Sachs ABD’deki ofislerinde çalışanlara ve ziyaretçilere iki doz aşı zorunluluğu getirdi

Tayvan’da mayıs ayından beri ilk kez hiç koronavirüs vakasına rastlanmadı. Goldman Sachs, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) ofislerinde çalışanlara, müşterilere ve ziyaretçilere iki doz aşı zorunluluğu getirdi. ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, aşılanma oranın artması durumunda ABD’nin 2022 başında salgını kontrol altına alabileceğini açıkladı. Japonya, koronavirüs nedeniyle bazı eyaletlerde başlatılan olağanüstü hali uzatmayı planlıyor. Avustralya’nın başkenti Sidney’de günlük vaka sayılarında rekor kırıldı. İsrail, 30 yaş üzerindeki kişilere üçüncü doz aşı yapılmasına onay verdi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizler için derledi.

Tayvan yeniden sıfır vaka açıkladı

Tayvan Ana Salgın Yönetimi Merkezi (CECC), mayıs ayından beri ülkede ilk kez bugün (25 Ağustos) hiçbir vakaya rastlanmadığını açıkladı. Geçen nisan ayına kadar vakaların nadiren görüldüğü ülkede bahar aylarında salgın patlak vermiş, bu nedenle daha sıkı tedbirler hayata geçirilmişti. Salgının başından nisan ayına kadar geçen sürede, ülkede 77 vaka görülürken, 20 Nisan’dan bugüne 14 bin vaka kayda geçti. Öte yandan, haziran ve temmuz aylarında sağlanan istikrarlı düşüşle birlikte adada önlemler gevşetildi. Bugün açıklanan rakamla beraber, Tayvan’da son bir hafta içinde ortalama olarak günde 2.8 vaka görülmüş oldu. CECC ayrıca, bugün yurtdışından gelen ancak karantinada tutulan bir vaka tespit edildiğini açıkladı.

Goldman Sachs, ABD’deki personel ve ziyaretçileri için aşı zorunluluğu getirdi

Goldman Sachs, 7 Eylül’den itibaren Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) ofislerinde tüm çalışanları için iki doz aşı zorunluluğu getirdi. Müşteri ve ziyaretçiler de aşı zorunluluğu kapsamına alındı. Banka ayrıca, bu tarihten itibaren çalışanlara haftada bir kez zorunlu test uygulanacağını açıkladı. İki doz aşısını tamamlamamış çalışanların ise evden çalışmaya devam etmesi bekleniyor. Godman Sachs, çalışanların temmuz ayında ofise geri döndüklerini belirtirken,  dünyanın dört bir yanındaki diğer şirket binalarında aşının zorunlu olmadığını duyurdu.

Bankanın bir sözcüsü, bugünden (25 Ağustos) itibaren, aşılama durumuna bakılmaksızın, binaların lobi, asansör, koridor, tuvalet ve kafeler gibi tüm ortak alanlarında yeme ve içme için oturma durumları hariç maske takmanın zorunlu olacağını açıkladı. Banka daha önce ABD’de çalışanlarından ofise dönmeden önce aşı durumlarını belirtmelerini istemiş ancak aşı olmayı zorunlu tutmamıştı.

Fauci: “Aşılama artarsa, korona ABD’de 2022 yılının başında sona erebilir

ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) Pfizer/BioNTech aşısına 16 yaş ve üstü için  tam onay vermesinin ardından dün (24 Ağustos) yaptığı açıklamada, aşılamanın artması durumunda ABD’nin koronavirüsü gelecek yılın başlarında kontrol altına alabileceğini söyledi. FDA’nın onayından sonra aşı oranında artış beklendiğini ifade eden Fauci, “Elimizde önemli bir fırsat var. Henüz aşı olmamış, aşı olmaya yanaşmayan ya da fırsat bulamamış 80-90 milyon insana aşı yapabilirsek tünelin sonunda ışığı görebileceğimize inanıyorum” dedi. Öte yandan ABD’li yetkililer, işverenleri eyalet yönetimleri ve yerel yönetimleri aşı oranlarını artırmak için çalışanlarına aşı zorunlu getirmeye çağırdı.

Japonya olağanüstü hali uzatmayı planlıyor

Japonya’nın üst düzey tıbbi danışmanı Dr. Shigeru Omi, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach‘ı, ülkenin koronavirüs ile mücadelede acil tedbirlere başvurduğu sırada Tokyo’yu tekrar ziyaret etmesi nedeniyle sert bir şekilde eleştirdi. Omi, Bach’ın bu haftaki Paralimpik  Oyunları’nın açılış töreni için tekrar Japonya’ya gitme kararının insanları seyahat etmekten kaçınma ve evde çalışmaya ikna etme çabalarını baltaladığını söyledi. Omi, “İnsanlardan daha fazla evden çalışmalarını istiyoruz. IOC Başkanı Bach’ın bir konuşma yapması gerekiyorsa neden uzaktan yapamıyor? Neden onca yolu gelmekle uğraşsın ki?” diye konuştu. Bach, 8 Ağustos’ta sona eren Olimpiyat Oyunları için Japonya’da bir aydan fazla zaman geçirdi. IOC ise Bach’ın son ziyaretinin paralimpik sporculara destek verme amacının taşıdığını ve Japon hükümeti tarafından yetkilendirildiğini belirtti.

Japonya’da cuma gününden (27 Ağustos) itibaren sekiz vilayetti daha olağanüstü hal uygulanacak. Kuzeydeki Hokkaido’dan güneydeki Okinawa adasına kadar toplam 21 bölgeye uygulanacak olağanüstü hal, nüfusun yaklaşık yüzde 80’ini kapsayacak. Japon hükümeti dün (24 Ağustos) 21 bin 561 yeni vaka ve 30 ölüm bildirdi.

Sidney’de durum çok kötü

Avustralya’nın başkenti Sidney’de koronavirüs vakalarının rekor kırdığı açıklandı. Bu durumun sağlık sisteminin işleyişini zorlaştırdığını vurgulayan yetkililer, aşılamanın hızlandırılması çağrısında bulundu. Sidney’de iki aydır karantina uygulanmasına rağmen Yeni Güney Galler eyaletinde Delta varyantının etkisiyle 919 yeni vaka bildirildi. Böylece Avustralya’da günlük vaka rekor bir seviyeye ulaştı. Yeni Güney Galler Sağlık Müsteşarı Kerry Chant,Aşılanma oranını artırmamız gerekiyor” dedi.

Koronavirüs salgınının üçüncü dalgasını kontrol etmeye çalışan Avustralya, en büyük şehirleri Sidney ve Melbourne dahil olmak üzere 25 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasını karantinaya aldı ve aşı kampanyasını hızlandırdı. Ülkede 16 yaşın üzerindeki kişilerin yaklaşık yüzde 31’i iki doz, yüzde 54’ü de bir doz aşı yaptırdı.

İsrail, üçüncü doz koronavirüs aşısı için uygunluk yaşını 30’a düşürdü

İsrail, dün (24 Ağustos) 30 yaş ve üzerindekiler için de üçüncü doz koronavirüs aşısı için onay verdi. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, kararın aşı komitesinin tavsiyesi üzerine alındığı belirtildi. Üçüncü doz aşıların, ikinci dozdan en az beş ay sonra yapılacağı duyuruldu. Delta varyantının etkisiyle İsrail’de günlük vaka sayısı hızla artarken Tel Aviv yönetimi üçüncü doz ile salgının etkisini azaltmayı hedefliyor.

İsrail, 30 Temmuz itibarıyla Pfizer/BioNTech aşısının üçüncü dozunu 60 yaş üstü kişilere uygulamaya başlayarak dünyada bir ilke imza atmıştı. Ülkede 60 yaş ve üstü aşılanmış kişiler arasında hastalık oranı 13 Ağustos civarında istikrarlı bir şekilde düşmeye başladı ve yüzde 1’in altına geriledi. Sağlık Bakanlığı’na göre, ülkede 60 yaşın üzerindeki vatandaşların yarısından fazlası üçüncü doz aşısını oldu. Delta varyantının hızla yayılmasının ardından İsrail’de kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu ve toplantılara kısıtlamalar getirilirken, test uygulaması da hızlandırıldı.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.