Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de koronavirüsün kökenine dair rapor ikna edici bulunmadı, Delta Havayolları aşı yaptırmayan çalışanlarından 200 dolar ek sigorta katkısı isteyecek

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Başkan Joe Biden tarafından koronavirüsün kaynağı konusunda istihbarat kurumundan istenen rapor tatmin edici bulunmadı. ABD’nin önde gelen havayolu şirketlerinden Delta, koronavirüs aşısı yaptırmayan çalışanlarından 200 dolar ek sigorta katkısı isteyeceğini açıkladı. ABD’de bir kişi, Michigan Valisi Gretchen Whitmer’ı koronavirüs kısıtlamalarını abarttığı için kaçırma planı yaptığı gerekçesiyle altı yıldan fazla hapis cezası aldı. İsrail’deki bir çalışmada kaydedilen verilerde koronavirüse yakalanan kişilerde kalp rahatsızlığı ihtimalinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizler için derledi.

ABD’de koronavirüsün kaynağı için hazırlanan rapor kimseyi ikna etmedi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Başkan Joe Biden tarafından koronavirüsün kökenine ilişkin olarak ABD istihbaratından istenen raporun ikna edici bulunmadığı belirtildi.  

ABD’deki istihbarat kurumlarının, ilk olarak Çin’de görülen virüsün hayvanlardan insanlara doğal bir yayılmanın sonucu mu olduğu yoksa bir laboratuvar kazasından mı kaynaklandığı konusunda bölündüğü bildiriliyor. Raporun özetinin önümüzdeki günlerde yayınlanması beklenirken, Çin Dışişleri Bakanı  Wang Yi ise raporu, “bilim karşıtı” olarak nitelendirdi. Wang, Vaşington’un Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yürütülen araştırmayı yalnızca siyasi amaçlarına hizmet edecek bir rapor için görmezden geldiğini ve yarıda bıraktığını söyledi.

Ülkeler ve hükümetler, koronavirüsün farklı varyantlar yoluyla yayılmasını önlemeye çalışırken, bilim insanları virüsün nereden geldiğini bulmaya çalışıyor. 2021 yılının başında Vuhan’ı ziyaret eden bir DSÖ ekibi, hazırladıkları raporda hastalığın “büyük olasılıkla” hayvan pazarından yayıldığı sonucuna varmıştı. 

Öte yandan Çin, virüsün ABD’deki askeri tesis Fort Detrick’ten çıktığı iddiasını ortaya atıyor. Söz konusu tesis bir zamanlar ABD’nin biyolojik silah programının merkeziydi ve halen ebola ve çiçek hastalığı gibi virüsleri araştıran biyomedikal laboratuvarlara ev sahipliği yapıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin dün (25 Ağustos) bir kez daha çağrıda bulunarak, ABD’nin DSÖ uzmanlarını Fort Detrick’te soruşturma başlatmaya davet etmesi gerektiğini vurguladı.

Delta Havayolları, koronavirüs aşısı yaptırmayan çalışanlarından 200 dolar ek sigorta katkısı isteyecek

ABD’nin üçüncü büyük havayolu şirketi Delta, koronavirüs aşısı yaptırmayan çalışanlarından aylık 200 dolar ek sigorta katkısı isteyeceğini açıkladı. Şirket aynı zamanda, iki kez aşı olan ancak yine de enfekte olan koronavirüs hastalarına da ekstra maaş ödeyeceğini söyledi.

Şirketin üst düzey yetkilileri, başvurdukları bu uygulamanın ABD genelinde enfeksiyonlar arttıkça virüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olacağını belirtti ve daha önce koronavirüse yakalanan bir çalışanın şirkete 50 bin dolara mal olduğunu söyledi.

Öte yandan, 30 Eylül’den itibaren aşılanmamış Delta personeli, şirket içinde haftalık koronavirüs testleri yaptırmak ve maske takmak zorunda kalacak. Şu anda, tüm ABD’li havayolu personeli uçakta maske takmak zorunda ancak bu kural şirket ofislerinde geçerli değil.

Michigan Valisi Gretchen Whitmer’ı kaçırmaya çalışan kişi, altı yıl hapis cezasına çarptırıldı

ABD’li Ty Garbin, Michigan’daki koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle Michigan Valisi Gretchen Whitmer’ı kaçırmayı planlamaktan altı yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı.

Vali Whitmer, koronavirüsün yayılmasını engellemek için geçen yıl eyalet çapında geniş tedbirler almıştı. Whitmer’ın sokağa çıkma yasağı uygulaması, eyalette protestolar ile karşılanmış ve birçok kişi Whitmer’ı Adolf Hitler ile karşılaştırmıştı.

Koronavirüse yakalananlarda yaşanan kalp rahatsızlıklarında artış var

Pfizer-BioNTech aşısının kalp kası iltihabı olan miyokardit riskinin artmasıyla ilişkili olduğu, İsrail’den yapılan büyük ve yeni bir çalışma tarafından doğrulandı. Ancak bilim insanlarının dün (25 Ağustos) bildirdiğine göre, aşının neden olduğu yan etki hafif kalırken koronavirüsün miyokardite neden olma olasılığı aşıdan daha yüksek.

16 yaş ve üstü yaklaşık iki milyon kişinin elektronik sağlık kayıtlarına dayanan araştırma, hem aşılama hem de koronavirüs enfeksiyonundan sonra ortaya çıkan çeşitli olumsuz olayların görülme sıklığına dair kapsamlı bir bakış açısı edinilmesini sağlıyor.

Çalışmanın ortak yazarlarından Ben Reis, koronavirüsün insan vücudu için çok tehlikeli olduğunu söyledi ve “Şimdiye kadar birinin aşı yaptırmak için tereddüt etmesinin nedeni miyokardit adı verilen bu çok nadir ve genellikle çok ciddi olmayan olumsuz olaydan korkmaksa, bu çalışma, aşı olmazsanız ve enfekte olursanız, aynı olumsuz olayın aslında daha yüksek bir riskle taşıdığını göstermektedir” dedi.

Öte yandan, henüz hakemli bir dergide yayımlanmamış farklı bir çalışmada araştırmacılar, 12 ila 17 yaşlarındaki erkek çocukların virüsle enfeksiyondan sonra miyokardit geliştirme olasılığının mRNA aşılarından birini aldıktan sonraya göre yaklaşık altı kat daha fazla olduğunu hesapladı.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.