Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan: ABD, Kabil saldırısını üstlenen IŞİD-Horasan’a hava saldırısı düzenledi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), perşembe günü (26 Ağustos) Kabil Havalimanı’nın yakınlarındaki intihar saldırılarının sorumluluğunu üstlenen IŞİD-Horasan örgütüne yönelik bir hava saldırısı düzenledi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) saldırıda IŞİD-H’nin üst düzey iki yöneticisinin öldürüldüğünü bildirdi.

Perşembe günü (26 Ağustos) Kabil Havalimanı’nın dışında meydana gelen ve IŞİD-Horasan örgütünün üstlendiği terör saldırılarında en az 170 sivil ve 13 ABD askeri ölmüştü. ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan’dan tahliyelerin saldırılara rağmen devam edeceğini söylemişti. Biden, “Affetmeyeceğiz, unutmayacağız. Saldırıların sorumlularını yakalayıp, bedelini ödeteceğiz” diyerek, saldırılardan sorumlu kişilere ve örgütlere misilleme sözü vermişti.

ABD ordusu dün (27 Ağustos) akşam saatlerinde, Afganistan’ın Nangarhar vilayetinde IŞİD-H grubunun üyelerine yönelik bir hava saldırısı düzenledi. ABD Merkez Kuvvetleri (CENTCOM) Komutanı Albay Bill Urban, saldırının insansız hava aracıyla yapıldığını söyledi.

Operasyonun “ufuk ötesi bir terörle mücadele operasyonu” olduğunu vurgulayan Urban, “Afganistan’ın Nangarhar vilayetindeki hava saldırısı sonucundaki ilk belirlemelere göre hedefi vurduk ve öldürdük. Sivil kayıp olmadığını bilmiyoruz” dedi.

ABD’nin bu hava operasyonu, perşembe günü düzenlenen terör saldırısından sonra Afganistan’a yönelik ilk hava saldırısı oldu.

IŞİD-H ya da bilinen adıyla İslam Devleti Horasan Vilayeti, Afganistan’daki tüm cihatçı militan grupların en radikali olarak biliniyor.

Pentagon Sözcüsü John Kirby perşembe günü (26 Ağustos), Kabil’de önümüzdeki günlerde başka bir saldırı düzenlenmesinin “muhtemel” olduğunu belirtmişti. Kirby havalimanındaki olası tehditlere karşı, “Hazırız, gelecek girişimleri bekliyoruz. Bu tehditleri izliyoruz” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Afganistan’daki sivillerimizi taşıdık, şu anda az sayıda teknik elemanımız bulunuyor”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün (27 Ağustos) itibarıyla Türkiye’nin Afganistan’dan ayrıldığını duyurdu. Erdoğan şunları söyledi:

“Türkiye olarak şu an itibarıyla sivillerimizi ülkemize taşıdık. Şu anda teknik elemanlar olarak belli sayıda, az sayıda elemanımız orada bulunuyor ama bunun dışında biz Afganistan’dan bütün bu ekiplerimizi çekmiş bulunuyoruz. Temennimiz odur ki barışın geleceğine her türlü desteği vereceğiz. 20 yıldır altyapısı ve üst yapısıyla Afganistan’da çok büyük emeklerimiz oldu ve bunlar şu ana kadar da devam etti. Bundan sonraki süreçte de gelişmeler bunların belirleyicisi olacaktır.”

MSB: 20 yıl boyunca Afganistan’da görev yapan TSK personelimizin tahliyeleri tamamlandı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında 20 yıl boyunca Afganistan’ın başkenti Kabil’de görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin tahliyelerinin tamamlandığını duyurdu.

Açıklamada, “20 yıl boyunca Afganistan görevini başarıyla yerine getiren Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri personelimizin tahliyeleri tamamlandı. Vatan toprağına dönen Mehmetçiklerimize ‘ülkenize hoş geldiniz’ diyoruz” denildi.

Hulusi Akar ve Lloyd Austin görüşmesi

Milli Savunma Bakanı (MSB) Hulusi Akar ile ABD’li mevkidaşı Lloyd J. Austin dün (27 Ağustos) akşam saatlerinde telefonda görüştü. Görüşmede Afganistan’daki gelinen son durum ele alındı ve Akar, Kabil’deki terör saldırılarında hayatını kaybeden ABD askerleri için Austin’e taziyelerini iletti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.