Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya-Belarus sınırına sıkışan Afgan mültecilerin dramı: “Temel gıda ve sağlık hizmetlerine erişim yok, kirli dereden su içmek zorunda kalıyorlar”

Taliban’ın Afganistan’da hakimiyeti ele geçirmesinin ardından ülkelerinden kaçıp Avrupa’ya gitmeye çalışan bir grup Afgan mültecinin geleceğe dair korkuları artıyor. Üç haftadır Polonya-Belarus sınırında temiz suya ve gıdaya erişemeyen göçmenler, hayatta kalmaya çalışıyor. İnsan hakları aktivistleri bölgede insani bir kriz yaşandığını vurguluyor.

Polonya merkezli bir sivil toplum kuruluşuna göre 32 Afgan göçmen, üç haftadır Polonya-Belarus sınırında temiz suya ve gıdaya erişimi olmayan çamurlu bir arazide hayatta kalmaya çalışıyor. Polonya sınırından içeri girmelerine izin verilmeyen göçmenler, Avrupa’ya geçebilme umuduyla geldikleri Belarus’tan geri de dönemiyor.

Ocalenie Vakfı, geçen hafta sınırdaki göçmenlerin durumunu izledi. Vakfın bildirdiğine göre, 53 yaşındaki bir kadının acilen tıbbi yardıma ihtiyacı var. Vakfın sözcüsü Mariana Wartecka, sınırdaki polislerin sağlık hizmetlerine erişime izin vermediğini söyledi. Bölgede insani bir kriz yaşandığının altını çizen Wartecka, “Buradaki insanların uygun barınakları yok, temiz suya erişimleri yok, yanlarındaki kirli dereden su içmek zorunda kalıyorlar” dedi.

Belarus geçen mayıs ayında, Avrupa Birliği (AB) ile yaşadığı uçak krizinin ardından kendisine yönelik yaptırımları engellemek için düzensiz göçmenleri koz olarak kullanmaya başlamıştı. Bunun üzerine Letonya ve Litvanya, Belarus’tan gelen göçmenlerin girişini engellemek için harekete geçmişti.

İnsan hakları aktivistleri, Białystok’un 55 kilometre doğusundaki Usnarz Górny köyü yakınlarında bulunan Afgan mültecilerin, “ülkeler arasındaki siyasi bir oyunun kurbanları” olduğunu belirtiyor. Uluslararası Af Örgütü’nün Polonya şubesinde çalışan Aleksandra Fertlińska, “Onlar mülteci ve Cenevre Sözleşmesi ile korunuyorlar. Tek yapmamız gereken, onları kabul etmek” diye konuştu.

Geçen hafta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Polonya ve Letonya’dan, sınırlarında toplanan mülteci ve göçmenlere, yiyecek, su, giyecek, tıbbi yardım ve geçici barınma sağlayarak yardım etmelerini istemişti.

Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesi ile yüzbinlerce Afgan komşu ülkelere kaçıyor. Fertlińska, Varşova hükümetini Afganistan’dan kaçan mültecileri kabul etmeye, sınırları kapatmamaya ve sınıra çit inşa etmemeye çağırdı. Fertlińska, “2015’te uygulanan politikanın, Avrupa’ya ulaşmaya çalışan insan sayısını değiştirmediğini gördük” dedi.

Mateusz Morawiecki

Geçen hafta Belarus sınırını ziyaret eden Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ise Belarus yönetimini mültecileri sömürmekle suçladı. Polonya’nın sınırlarını koruması gerektiğinin altını çizen Morawiecki, “Göçmenlerin zor durumda olduğunu biliyorum, onlara sempati duyuyorum ancak siyasi bir araç oldukları açıkça belirtilmelidir” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.