Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Letonya ve Litvanya, Belarus’tan gelen göçmenlere karşı harekete geçti

Letonya ve Litvanya, Belarus’tan gelen göçmenlerin girişini engellemek için harekete geçti. Letonya sınır güvenliği konusundaki tedbirleri artırmak için olağanüstü hal ilan ederken Litvanya, Belarus sınırına dikenli tel örmeye karar verdi. İki Baltık ülkesine Belarus’tan gelen düzensiz göçmen sayısı geçen yıldan bu yana büyük bir artış gösterdi.

Letonya ve Litvanya, Belarus’un geçen mayıs ayında, Avrupa Birliği (AB) ile yaşadığı Ryanair uçak krizinin ardından kendisine yönelik yaptırımları engellemek için düzensiz göçmenleri koz olarak kullanması üzerine bu konuda adım atmaya karar verdi.

Letonya dünden (10 Ağustos) itibaren sınır boyunca olağanüstü hal ilan etti, Litvanya ise Belarus sınırına dikenli tel örme kararı aldı.

AB ile Belarus arasındaki gerilim nedeniyle artan sayıda göçmenin Litvanya, Letonya ve Polonya’ya Minsk yönetiminin verdiği izin ile girdiği biliniyor.

Polonya, 2020 Tokyo Olimpiyatları’ndan Belarus’a dönmeyi reddeden genç atlet Krystsina Tsimanouskaya‘yı kabul etmelerine misilleme olarak Belarus’un, göçmenlerin yasadışı yollarla Polonya’ya girişine göz yumduğunu belirtti.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko daha önce ülkesinin, Afrika ve Ortadoğu’dan gelen göçmenler için bir “kamp haline” gelmeyeceği açıklamasında bulunmuştu.

Letonya’dan olağanüstü hal kararı

Letonya hükümeti dün (10 Ağustos) sınır bölgelerinde, asker ve polisin sınır muhafızlarını desteklemesine izin veren olağanüstü hal ilan etti. 

Olağanüstü hal ilanı ile birlikte sınır muhafızlarının, silahlı kuvvetlerin ve polisin yasadışı göçmenlere “geldikleri ülkeye dönmeleri telkininde bulunma” ve reddetmeleri halinde “fiziksel güç kullanma talimatı verme” yetkisine sahip olacağı öğrenildi.

Yarın (12 Ağustos) parlamentonun onayına sunulacak olağanüstü hal ilanı kabul edilir ise 10 Kasım’a kadar devam edecek.

6 Ağustos’tan bu yana, Belarus’tan Letonya’ya geçen yaklaşık 283 kişi ile birlikte, gözaltına alınan göçmen sayısının 343’e ulaştığı bildirildi.

Litvanya sınıra dikenli tel örüyor

Litvanya’da ise parlamento, Belarus ile paylaşılan 670 kilometrelik sınırın 508 kilometresine dikenli tellerle kaplı dört metrelik bir metal çit inşa etmeyi oyladı.

İçişleri Bakanı Agne Bilotaite Reuters’e verdiği demeçte, “Bu fiziksel engel olmadan sınırlarımızı korumak mümkün değil, bu çok açık” dedi.

Belarus’tan gelen yasadışı göçmen sayısında büyük artış

Litvanya İçişleri Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada, Belarus’tan Litvanya’ya bu yıl yasadışı yollarla 4 bin 26 kişinin geçtiğini, bu rakamın 2020’de ise 74 olduğunu belirtti.

Litvanya Sınır Muhafızları’na göre göçmenlerin çoğu Irak, Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun’dan geliyor. Vilnius hükümeti, Belarus’un söz konusu göçmenlerin Litvanya’ya girmelerine izin verdiğini açıkladı.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.